[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important6 Mai 2019 11:00

(INTERVIU) Sergiu Sîrbu: PDM va fi în continuare la guvernare, pentru că ocupă o poziție post electorală foarte bună

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, deputatul democrat Sergiu Sîrbu a vorbit despre campania electorală care a trecut, dacă PDM a câștigat sau pierdut de pe urma noului sistem electoral, dacă PD ar putea fi 4 ani în opoziție sau e exclus, care e următorul pas pe care-l va întreprinde PDM în vederea creării unei coaliții de guvernare, cum crede că va arăta RM peste 4 ani, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle. Sîrbu, acum că a trecut campania electorală, ați putea deschide parantezele relatând succint ce a fost bine și ce nu în această campanie electorală?

S.S.: Privind acum în urmă, mă bucur să constat că am avut o campanie electorală în genere civilizată și corectă. Pe acest subiect aș da deci o notă bună tuturor partidelor, care au înțeles să respecte regulile democrației și ale competiției politice. Incidentele din campanie au fost izolate și nu au putut umbri atmosfera generală de calm.

Aș spune de asemenea că a fost un dialog național foarte util, un dialog al întregii clase politice cu cetățenii. Timp de câteva săptămâni, politicienii de toate culorile au ascultat ce-și doresc oamenii, iar această comunicare cred că va avea un efect pozitiv în construirea agendei noului Parlament.

Regret însă că dezbaterea politică din campanie nu s-a concentrat mai mult pe răspunsurile la problemele cetățenilor. PDM este singurul partid care a dus o campanie axată pe soluțiile pentru Moldova și n-a căutat să pună în prim-plan disputele cu celelalte partide. Din păcate însă, unele forțe politice n-au avut o ofertă electorală consistentă pentru oameni și atunci au încercat să ascundă acest lucru, atacând competitorii.

Mai este un lucru care a afectat calitatea campaniei electorale – anume această insistență a unora din opoziție în legătură cu lipsa de legitimitate a alegerilor. S-a vorbit cu foarte mare lejeritate și fără niciun fel de probe sau indicii despre fraudă electorală, iar acest lucru nu este în regulă. Responsabilitatea clasei politice este să cultive încrederea cetățenilor în sistemul democratic, iar alegerile sunt aici un instrument esențial.

Dincolo de toate acestea însă, R. Moldova a trecut cu bine testul alegerilor, consolidându-se ca democrație.

T.: În opinia Dvs., a influențat noul sistem electoral rezultatele alegerilor? PDM a câștigat sau pierdut de pe urma acestui nou sistem?

S.S.: Eu cred că cei care au câștigat au fost cetățenii, pentru că au avut posibilitatea de a alege direct deputați în circumscripții. Trebuie să recunoaștem că vechiul sistem, cu vot 100% pe liste de partid, favoriza o concentrare a puterii politice în capitală, iar interesele comunităților locale nu erau luate în calcul pe cât ar fi fost normal și pe cât ar fi meritat. Iată însă că sistemul mixt a deschis calea pentru o mai bună reprezentare a raioanelor în Parlament și în genere pentru o influență mai mare a comunităților locale în activitatea administrației centrale. Sunt 51 de deputați în Parlament care au o legătură directă cu circumscripțiile, cu teritoriul, iar acest lucru garantează o atenție mai mare a Legislativului pentru problemele din țară.

În ceea ce privește partidele politice, nu cred că sistemul mixt a influențat semnificativ rezultatul votului. Au avut de câștigat partidele care au muncit și candidații care au muncit, care au venit cu proiecte pentru oameni și pentru raioane.

T.: PDM a făcut o analiză aprofundată a rezultatelor alegerilor? Aveți vreun regret legat de această campanie?

S.S.: Am discutat în cadrul partidului rezultatele, iar concluzia este că PDM a obținut un scor bun, care reflectă activitatea eficientă a guvernării noastre, dar și munca depusă în campania electorală. De asemenea, PDM a făcut o bună selecție a candidaților și a dus o campanie bazată pe răspunsuri la nevoile cetățenilor, iar alegătorii au apreciat aceste lucruri.

Sigur că, fiind un sistem electoral nou, n-a mers totul perfect. Dar, în mare, noi ne-am descurcat mai bine decât credeau mulți. Aceasta arată că ideea noastră de bază – a fi aproape de oameni, a veni cu lucruri concrete pentru ei și cu promisiuni credibile – a dat roade. Iar campania negativă care s-a purtat împotriva PDM a eșuat în fața oamenilor care au văzut cu ochii lor schimbările în bine din țară.

T.: Rezultatele alegerilor, deocamdată, arată că fracțiunile nu ajung la un numitor comun privind formarea viitoarei guvernări în RM. PDM cum va acționa în continuare?

S.S.: Partidul Democrat a invitat la dialog Blocul ACUM, iar această ofertă rămâne deschisă. Credem în continuare că ceea ce ne apropie e mai important decât ceea ce ne desparte. Peste tot în lume, partidele în campania electorală subliniază diferențele dintre ele, dar după campanie sunt aduse în prim-plan subiectele comune. Deci PDM gândește că accentul trebuie să cadă pe asemănările dintre programele noastre politice și îi invităm pe cei de la Blocul ACUM să privească și ei lucrurile din acest punct de vedere.

Noi am zis și repetăm acest mesaj: alegerile s-au încheiat, haideți să discutăm. Să nu lăsăm retorica de campanie să stea în calea dialogului. Nu ne gândim acum la alte variante, fiindcă o coaliție cu Blocul ACUM este în continuare posibilă, din punctul nostru de vedere.

T.: Recent Vlad Cebotari spunea că PDM e pregătit pentru orice scenariu post electoral. Înseamnă asta și că PD ar putea fi 4 ani în opoziție sau e exclus?

S.S.: PDM va fi în continuare la guvernare, pentru că ocupă o poziție post electorală foarte bună. Cum și în ce fel – lucrurile se vor clarifica în săptămânile care urmează. Noi avem dorința de a găsi soluțiile bune pentru Moldova și cred că această dorință e majoritară în noul Parlament. Ceea ce excludem însă este scenariul anticipatelor. Oamenii ne-au votat, iar clasa politică trebuie să respecte voturile cetățenilor dând țării un Guvern, nu dându-le o criză politică.

T.: Care e următorul pas pe care-l va întreprinde PDM în vederea creării unei coaliții de guvernare? Și cu cine?

S.S.: Vom avea discuții în cadrul partidului după constituirea Parlamentului și după organizarea lui – formarea fracțiunilor, alegerea speakerului, comisiile parlamentare. Vom respecta promisiunile făcute în campanie, care țin de stabilitate, de dezvoltarea țării, de îmbunătățirea nivelului de trai. Noi credem în continuare că formula cea mai bună pentru a duce la îndeplinire aceste lucruri este o coaliție între PDM și Blocul ACUM. E momentul deci ca discursul de campanie să lase loc abordării pragmatice, în interesul cetățenilor țării.

T.: Odată cu alegerile parlamentare s-a desfășurat și referendumul republican consultativ. Ce urmează în continuare, care e procedura?

S.S.: Înainte de aspectele procedurale, juridice, e nevoie de un acord politic. Fiindcă acest subiect este în primul rând politic și ține de voința Parlamentului ca întreg.

PDM și-a exprimat clar poziția privind acest subiect. Noi am inițiat acest referendum consultativ și am participat în calitate de concurenți electorali în campania pentru referendum cu opțiunea PENTRU.

E nevoie acum ca toate partidele care au intrat în Parlament (plus deputații independenți) să se expună pe acest subiect și să contribuie la punerea în aplicare a voinței cetățenilor. Doar după ce lucrurile se vor clarifica din punct de vedere politic, va putea începe procedura juridică.

PDM face deci un apel la partidele parlamentare să țină cont de voința cetățenilor și să includă printre prioritățile lor și acest subiect, chiar dacă în campanie au ignorat referendumul.

T.: În alegeri, Dvs. aveați un „Jurnal de campanie”. Nu v-ați gândit să-l publicați sub forma unei cărți sau să continuați activitatea?

S.S.: E o idee interesantă aceasta cu publicarea unei cărți. Noi acum trăim destul de mult în mediul virtual și unele lucruri, unele experiențe se pierd, din păcate. O să mă gândesc deci la o carte, fiindcă și din politică se poate face uneori literatură, nu-i așa?

T.: Cum credeți că va evolua situația politică actuală în RM?

S.S.: Eu am încredere că situația politică va rămâne stabilă. Acesta este de altfel primul și cel mai important lucru. Tot ceea ce se petrece în plan politic trebuie să respecte dorința de liniște a cetățenilor și cadrul constituțional.

Cred că vom avea în această primăvară un nou Guvern, cu un program de guvernare axat pe dezvoltarea infrastructurii, modernizarea raioanelor, creșterea nivelului de trai în țară și implementarea în continuare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Sunt lucruri pe care le așteaptă oamenii, iar clasa politică trebuie să răspundă acestor așteptări.

T.: Cum credeți că va arăta RM peste 4 ani? 

S.S.: Dacă vom avea o guvernare precum guvernarea PDM din ultimii 3 ani, Republica Moldova va fi peste 4 ani o țară în ascensiune, cu o infrastructură îmbunătățită, cu locuri de muncă mai multe și mai bine plătite, cu pensii mai mari, cu un sistem de educație și un sistem de sănătate capabile să ofere servicii mai bune oamenilor.

Avem deci șansa unei lungi perioade de creștere economică și stabilitate politică, iar această perspectivă i-ar bucura pe oameni, sunt sigur.

T.: Vă mulțumim.

Notă: Republicat din data de 23 martie 2019.

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...