[ X ]
Important28 Aprilie 2019 13:00

Omul Săptămânii - Pavel Filip, Prim-ministrul Republicii Moldova 

În această săptămână, Guvernul, dar şi personal Primul ministru, s-au concentrat pe acţiuni cu un pronunţat caracter social.   

Astfel, s-a stabilit că, începând cu 1 mai curent, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real va crește cu 165 de lei și va constitui 2775 de lei pe lună.

De asemenea, Guvernul a decis că producătorii agricoli vor primi subvenții mai mari din partea statului. Sprijinul financiar acordat unui agricultor a fost majorat de la 3 milioane până la 5 milioane de lei pe an, iar pentru grupurile de producători – până la 7,5 milioane de lei.

O altă decizie importantă a ţinut de Programului „Prima Casă”. Astfel, s-a stabilit că marja maximă pe care creditorii o pot aplica pe parcursul anului 2019 pentru creditele garantate de stat în cadrul Programului guvernamental „Prima Casă” va fi redusă de la 3% la 2%. Prin această măsură statul scade povara asupra beneficiarilor Programului.

Încă o decizie importantă a ţinut de alocarea a peste 2,6 milioane de lei din fondul de intervenție al Guvernului pentru înlăturarea consecințelor vântului puternic din 11 martie curent.

În această săptămână, Premierul a participat şi la darea în exploatare a unui apeduct, care face posibil ca peste o mie de gospodării din satul Măgdăcești, Criuleni, să fie aprovizionate cu apă potabilă și conectate la rețelele de canalizare.

Tot în această săptămână, Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat conducerii Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Vamal și Poliției de Frontieră să ia toate măsurile pentru a asigura fluidizarea traficului la frontiera de stat.

TRIBUNA precizează: Pavel Filip s-a născut la data de 10 aprilie 1966 în satul Pănăşeşti, raionul Străşeni. În perioada1983-1990 a făcut studii la Institutul Politehnic din Chişinău, iar în perioada 1991-1996 – la Institutul Internaţional de Management. Din 1991 până în 2008 a activat în cadrul SA „Bucuria” în diferite funcţii, inclusiv în cea de director general al întreprinderii din 2001 pînă în 2008. În perioada 2008-2011 a fost Director general al SA „Tutun-CTC”. În ianuarie 2011 a fost numit în funcţia de ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, pe care a exercitat-o până în luna ianuarie a anului 2016. Pe data de 20 ianuarie 2016, componenţa Guvernului şi programul de activitate propuse de Pavel Filip au primit votul de încredere al Parlamentului, astfel el devenind Prim-ministru al RM. Pavel Filip este căsătorit şi are doi copii.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...