[ X ]
[ X ]
Important25 Aprilie 2019 07:00

(INTERVIU) Mihai Godea: Re-Unirea este o miză prea mare, prea valoroasă ca să servească doar ca locomotivă electorală

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, președintele Partidului Acțiunea Democrată (PAD), Mihai Godea a vorbit despre consolidarea forțelor unioniste, ce planifică formațiunea sa facă pe viitor, dar și alte aspecte importante.

T.: Dle. Godea, am remarcat, în presă, răspunsul clar și fără echivoc pa care l-ați dat invitației Blocului Unirea. De ce acest răspuns tranșant?

M.G.: Partidul Acțiunea Democratică împărtășește idealurile pro-românești ale membrilor Blocului Unirea, a fost în discuții repetate cu fiecare organizație unionistă, dar are o viziune a sa, fundamentată în experiența politică a ultimelor decenii.

Am subliniat și subliniem: lipsa unioniștilor din alegerile parlamentare din februarie 2019,  demonstrată și de prezența scăzută la vot, a dus la rezultatele care le avem.

În aceste condiții este nu doar salutabilă, ci și critic necesară inițiativa de a consolida o forță politică unionistă, de a oferi alegătorilor o opțiune politică pro-românească, pro-europeană care să îi mobilizeze să iasă la vot și să încline decisiv balanța puterii în favoarea traseului nostru către România și către UE.

Iată de ce, punem presiune pe toate forțele politice implicate în acest proces de consolidare a polului politic unionist, să fuzioneze deplin și irevocabil într-o singură entitate politică, un singur partid unionist.

Crearea unui bloc electoral unde fiecare lider nu cedează nimic, dar obține un loc în Parlament, sună tentant pentru unii oameni, dar nu este viabilă.

T.: De ce nu este viabilă consolidarea unui Bloc electoral unionist?

M.G.: Voi enumera doar trei motive esențiale. În primul rând, nu este viabil din punct de vedere funcțional. În spatele unei formațiuni puternice nu stau doar sloganele și promisiunile electorale, dar sunt mii de ore de muncă depuse de echipe bine organizate de la nivel național la nivelul fiecărui sat. Stă o strategie bine gândită și respectată de toți membrii, o comunicare eficientă și bine coordonată etc. Mai nou, sunt necesare și mișcări tactice rapide cu utilizarea social media, răspunsuri care trebuie date în termen de ore, nu zile sau săptămâni.

În cazul Blocului Unirea noi discutăm despre 5 formațiuni fondatoare plus câte formațiuni vor mai adera.

Dacă fiecare formațiune își păstrează staff-ul propriu (cei care au desigur și echipă) doctrina, liderii, simbolica și conturile proprii, procesul de coordonare eficientă a campaniei electorale devine un calvar. Sau, ca să fiu mai tranșant, coordonarea va lipsi cu desăvârșire.

În al doilea rând, crește riscul infiltrării blocului electoral cu oameni coordonați de oligarhi, servicii secrete sau partide anti-românești. De ce? Pentru că discutăm de 5-6 sau mai multe echipe de partid, care urmează să colaboreze de pe „poziții egale”. Blocarea activității acestui bloc va ține doar de buna voință a celor enumerați mai sus.

În al treilea rând, și cel mai important, cetățenii sunt din nou forțați să își pună speranțele și loialitatea într-o construcție efemeră al cărei rol este doar de vehicul electoral.

Dar noi considerăm că Re-Unirea este o miză prea mare, prea valoroasă ca să servească doar ca locomotivă electorală. Oamenii care, de 30 de ani, au militat pentru românism în Basarabia, nu merită să fie din nou dezamăgiți, speranțele lor nu trebuie risipite din nou pe tehnologii politice. De asta invităm respectuos și insistent formațiunile unioniste să fuzioneze într-un singur partid înainte de alegeri.

T.: Asta  înseamnă că majoritatea liderilor acestor formațiuni să rămână fără funcții de președinte de partid?

M.G.: Desigur. Noi optăm ca toți președinții de partide să renunțe la această funcție, iar noua formațiune să fie condusă de un lider care nu a ocupat această poziție în formațiunile fondatoare. Înainte să cerem sacrificii și eforturi de la cetățeni, hai să facem noi primul sacrificiu: să punem pe masă ștampilele și funcțiile de președinți de partid, organigramele noastre interne, conturile, și să începem crearea Partidului Unionist care va duce Basarabia acasă. Bunicii noștri au riscat cu viața lor și a copiilor lor pentru idealul românesc. Noi oare nu putem ceda măcar ceva funcții,  titluri și orgolii?

T.: Ce planifică PAD pe viitor?

M.G.: Noi am decis încă din 2 decembrie anul trecut să demarăm acest proces de mobilizare a cetățenilor și a organizațiilor unioniste. Drumul nostru este clar, indiferent de câți și care parteneri vom identifica pe acest traseu. Continuăm să facem acest efort la modul sănătos și punem acces pe calitatea procesului de consolidare, pe strategia pe termen mediu și lung și pe rezultatul final. Privim la un orizont de 2, 4, 10 ani înainte. Avem în lucru Strategia de Re-Unire cu România cu obiective clare pe domenii de dezvoltare, pe securitate, pe infrastructură. Subliniez că, acest document, odată finalizat, nu va aparține Partidului Acțiunea Democratică ci va fi un bun public. Dacă vom regăsi fragmente din această strategie în programul altor partide vom saluta acest fapt și chiar vom pune umărul la eforturile lor. Orice om de bună credință, orice forță politică va avea posibilitatea să contribuie și acțiunile fiecărui actor public vor putea fi calificate clar – contribuie sau dăunează Re-Unirii cu România.

T.: Bine, dar dacă acest document este achitat din bugetul PAD, de ce l-ați împrumuta altor partide?

M.G.: Pe calea reunirii cu România trebuie să înțelegem un lucru foarte important: nimeni nu este veșnic și nimeni nu este de neînlocuit. Cei care au crezut așa au ajuns unde au ajuns.

Ceea ce supraviețuiește este ceea ce lăsăm în urmă. Creând această strategie, vrem ca eforturile fiecărui om de bună credință să contribuie coerent la marele nostru ideal. Este ca un monument, o catedrală unde există un proiect arhitectural și fiecare vine și contribuie cu ce poate: care o cu cărămidă, care cu o piatră de temelie. Dar cel mai important e ca, de această dată, acest proces să continue, să se construiască pe munca celor de dinainte și fiecare zi să conteze pe calea revenirii Basarabiei în albia destinului său.

T.: Vă mulțumim.

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...