[ X ]
[ X ]
Important5 Aprilie 2019 13:00

Un ex-președinte al CC explică în ce mod vor putea fi organizate alegerile locale generale, dacă Parlamentul nu va fi funcțional

Ex-președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, ex-ministru nu crede că e o situație dramatică – cazul în care există acest blocaj politic, prin ne-formarea unei majorități parlamentare, care ar putea numi data alegerilor locale, mandatul cărora expiră în iunie curent. Despre aceasta el a declarat în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

După cum informează TRIBUNA, Alexandru Tănase a declarat că, în mod clar, se poate adresa la CC, cineva dintre parlamentari și Curtea are o practică constantă în acest sens.

„În administrație nu poate exista vid, o criză politică nu poate afecta niște procese care trebuie să meargă în mod obiectiv. În  situația când dispare o figură capabilă să adopte o decizie, în mod automat este substituită de altă figură în ierarhia administrativă care există în stat. Prin urmare, eu nu văd o problemă, dacă, bunăoară, Parlamentul ar rămâne ne-funcțional, cred că nu va rămâne, dar dacă să zicem așa, ar putea teoretic să preia competențele altcineva, de sus în jos. Ar putea Președintele să preia această atribuție. Cred că, actorii politici se gândesc la această situație și nu contează din ce tabără fac parte, toată lumea este interesată ca procesul politic să meargă mai departe. Atunci, cel mai probabil, se vor adresa la CC și vor obține o hotărâre care ar dezlega situația. Constituția nu este un document perfect, dar este un document care răspunde la toate întrebări”, a precizat el.

Potrivit lui Tănase, nu poate exista un blocaj. „Ne-am oprit aici și gata, păi ce să facem?! Dacă nu vine Parlamentul să convoace alegerile parlamentare, ce facem cu mandatul aleșilor locali? Cum îl extindem? Există oameni, există consilieri locali, decizii care trebuie să le adopte. E o întreagă mașinărie, nu se poate opri din cauza că trei grupuri politice nu s-au înțeles”, a conchis Tănase.

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...