[ X ]
[ X ]
Important20 Martie 2019 07:00

Analist: Funcţia de Preşedinte al Parlamentului este acum mai importantă decât cea de Premier 

În contextul aranjamentelor post electorale care se fac în Moldova acum, funcţia de Preşedinte al Parlamentului este mai importantă decât cea de Premier. De această părere este analistul politic, scriitorul şi jurnalistul Igor Volniţchi.

În cadrul unei emisiuni la Accent TV, el a declarat că cel ce va veni în funcţia de Premier va fi într-o situaţie extrem de vulnerabilă, deoarece va trebui să facă faţă unei situaţii bugetare extrem de complicate, amplificată de proiectele electorale ce s-au implementat în ultimele luni şi de lipsa suportului financiar din partea Uniunii Europene. În acelaşi timp, potrivit spuselor sale, Premierul nu are nici o siguranţă privind aflarea sa în funcţie pentru mult timp şi oricând poate fi demis sub pretextul că nu face faţă lucrurilor.

Volniţchi mai crede că un Premier din partea actualei opoziţii nu va avea nici o putere şi nici pârghii pentru a administra situaţia din ţară, iar puterea reală va fi exercitată în continuare, prin structurile de stat din afara axului guvernamental, de către cei ce reprezintă actuala guvernare.

În acelaşi timp, el afirmă că funcţia de Speaker e mai stabilă şi că, la modul practic, oferă controlul asupra mai multor funcţii-cheie din stat – începând cu Procurorul general (demisia căruia poate fi iniţiată de Preşedintele Parlamentului), şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate şi terminând cu conducerea mai multor instituţii care, chiar dacă sunt autonome, într-un fel sau altul, depind de Parlament.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce partid a avut cea mai bună prestație în 2019?

    View Results

    Loading ... Loading ...