[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important14 Martie 2019 17:00

Vlad Culminschi: Cu toate problemele și slăbiciunile, ACUM este o balanță adevărată

„Stimați prieteni, a început, previzibil, o avalanșă a acuzațiilor și derâderilor împotriva blocului ACUM. Înțeleg când aceste acuzații vin din partea PD-ului și PSRM-ului. E limpede că aceste două partide vor să creeze precondiții pentru colaborare – fie formală, fie neformală, sau, cel mai probabil, în cadrul unui guvern „tehnocrat”. ACUM va fi blamat pentru „intransigența” care a cauzat această colaborare, pentru că nu le lăsau alte opțiuni decât alegeri anticipate care ar însemna haos și colaps. Aici e clar și previzibil”, scrie, într-o postare pe facebook, analistul politic Vlad Culminschi.

El afirmă că ceea ce nu înțelege e de ce formatorii de opinie cu viziuni independente „s-au năpustit pe blocul ACUM”. „Concubinajul politic dintre PD și PSRM este în curs de derulare de cel puțin doi ani de zile. Toți ziceau în singur glas că colaborarea dintre PSRM și PD a început de mult timp înainte, că Președintele Dodon a promovat cu mâinile proprii zeci de șmecherii spre beneficiul PD-ului și în defavoarea PSRM-ullui, inclusiv schimbarea sistemului electoral. Dacă e așa, poate la etapă actuală doar asistăm la actul final al unei opere care era planificată mult timp înainte? E realist să cerem blocului ACUM să apeleze la Preşedintele Dodon și PSRM in corpore să schimbe cursa? Există oare măcar o șansă minimă că PSRM va accepta un front comun cu ACUM contra PD-ului? Și că această va prevala asupra „bunurilor publice”, fotoliilor ministeriale, schemelor, resurselor financiare? Oare pot solda cu succes negocierile cu PSRM? Nu e mai logic să admitem că opțiuni rapide nu sunt la etapă actuală și că e prea târziu să încerci să opreşti actul final al unui teatru care se joacă mai mult de doi ani de zile?”, notează analistul.

El afirmă că personal are multe pretenții la blocul ACUM, inclusiv faptul că nu au reușit să devină un front larg de centru-dreapta (cu toate că au făcut un efort în această direcție), că reacționează și urmează cursul agendei stabilite de oponenți și nu impun agenda proprie. „Dar nu putem nega decentă, discernământul și motivele lor. Nu e just. Și încă ceva. E greșit să credem că cumva se „eliberează” spațiu politic. Cu toate problemele și slăbiciunile, ACUM este o balanță adevărată, care refuză să participe în porno de grup regizat de PD în politică moldovenească, unde pe scenă sub muzică națională urcă tot mai mulți „luptători intransigenți” care au nimerit la Parlament”, mai scrie Vlad Kulmischi.

Cristina Pendea

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...