[ X ]
[ X ]
[ X ]
Exclusiv13 Martie 2019 09:00

(ACUM UN AN) Desemnarea lui Valeriu Munteanu la Primăria capitalei 

TRIBUNA continuă proiectul în care vă prezentăm evenimentele politice ce au avut loc exact acum un an. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi ce s-a întâmplat pe 13 martie 2018. 

Decizia PCRM privind fracţiunea sa din CMC 

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) a decis ca fracțiunea formațiunii din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) să fie dizolvată pe motiv că membrii acesteia nu mai promovau punctele de vedere ale formaţiunii. Decizia a fost luată de către Comitetul Central al PCRM.

Demisia lui Alexandru Tănase – semnată de Preşedinte 

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat demisia ministrului Justiției, Alexandru Tănase. Igor Dodon a declarat că aceasta a fost a 16-a demisie din Guvernul Filip pe care o semnase.

Condamnarea lui Iurie Bolboceanu

Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, fostul deputat, Iurie Bolboceanu, a fost recunoscut culpabil de săvârşirea trădării de patrie, fiind condamnat la 14 ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de 4 ani.

Propunerea CSPE

Centrul Social-Politic European (CSPE) a propus, în cadrul unei conferinţe de presă, ca la alegerile parlamentare din 2018 cetățenii să susțină masiv candidații independenți.

Anunţurile PDM 

Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi-a exprimat sprijinul politic pentru construirea unei arene sportive ultramoderne şi multifuncţionale în capitală – Arena Chişinău. În cadrul şedinţei săptămânale a PDM, a fost prezentat şi discutat conceptul construcţiei. De asemenea, PDM a decis să o înainteze pe Victoria Iftodi, judecător al Curții Constituționale (CC), la funcția de ministru al Justiției.

Conferinţa PL 

Conducerea Partidului Liberal (PL), în cadrul unei conferințe de presă, a anunțat despre ședința Consiliului Republican al partidului, care a decis să solicite Parlamentului să se convoace într-o ședință solemnă pe data de 27 martie 2018 şi să adopte Declarația de unire a Republicii Moldova cu România.

Sondajul IMAS 

Au fost prezentate rezultatele unui sondajul realizat de IMAS, la comanda Partidului Democrat din Moldova, care arătau că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, peste 30% ar fi votat cu Partidul Socialiștilor, 13,4% – cu Partidul Acțiune și Solidaritate, 13,2% – cu Partidul Democrat, 6,5% – cu Partidul Comuniștilor, 5,9% – cu Platforma DA etc. De asemenea, sondajul a arătat că, candidatul preferat la funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova după alegerile parlamentare din 2018 ar fi fost Premierul la acel moment, Pavel Filip.

Apelul lui Renato Usatîi  

Liderul „Partidului Nostru” (PN) a calificat decizia Comisiei Electorale Centrale, prin care s-a refuzat, repetat, înregistrarea grupului de inițiativă privind desfășurarea referendumului pentru anularea sistemului mixt drept una ilegală. El a îndemnat toate forțele politice de opoziţie să declare boicot alegerilor parlamentare în baza sistemului mixt și să înceapă pregătirile pentru proteste non-stop.

Vizitele Preşedintelui Dodon 

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a întreprins o vizită de lucru în Găgăuzia. La Ceadâr-Lunga, șeful statului a participat la startul lucrărilor de construcție a unui centru cultural-educaţional, care urma a fi edificat cu suportul fundației azere „Gheidar Aliev”. De asemenea, Președintele a vizitat localitățile Congaz și Copceac din UTA Găgăuzia, precum și localitatea Băcioi din mun. Chișinău.

Sergiu Sîrbu – la Bacu

Deputatul Sergiu Sîrbu, șeful delegației Parlamentului la AP OSCE, a participat la Conferința internațională privind rolul parlamentarilor în intensificarea cooperării economice și legăturilor culturale de-a lungul Drumului Mătăsii, care a avut loc la Bacu (Azerbaidjan).

Andrian Candu la deschiderea Media Policy Forum

Președintele Parlamentului, Andrian Candu a participat la deschiderea Media Policy Forum „Provocări, perspective și traseul spre libertatea presei în Moldova”. În cadrul evenimentului, el a declarat că provocările din Republica Moldova și din regiune legate de dezvoltarea mass-media sunt pe agenda politică a Parlamentului și autorităților.

Delegaţia Parlamentului – la Erevan 

O delegație a Parlamentului RM, condusă de vicespeakerul Vladimir Vitiuc,
a participat la Reuniunea Comisiei permanente a Adunării Interparlamentare CSI pentru politică agrară, resurse naturale și ecologie. Evenimentul a avut loc la Erevan, în perioada 13-14 martie 2018. În cadrul reuniunii, deputata Violeta Ivanov a fost realeasă în calitate de Președintă a Comisiei pentru politică agrară, resurse naturale și ecologie a Adunării Interparlamentare a CSI.

Desemnarea lui Valeriu Munteanu la Primăria capitalei 

Biroul Politic al Partidului Liberal a examinat candidatura pentru funcția de Primar General al mun. Chișinău. Au fost înaintate și examinat 6 candidaturi. Prin votul majorității membrilor biroului, Valeriu Munteanu a fost desemnat candidatul Partidului Liberal pentru funcția de Primar General al mun. Chișinău.

Sursa: Almanahul politic 2018  

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...