[ X ]
Breaking news5 Martie 2019 14:30

Blocul ACUM, la CC, va cere invalidarea alegerilor în câteva circumscripții

Blocul electoral ACUM – Platforma DA și PAS, astăzi, a prezentat raportul cu privire la fraudele depistate la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, informează TRIBUNA.

Co-președintele Blocului, Andrei Năstase, a avenit cu o declarație. „În campania scrutinului și, în special, în ziua acestuia – Moldova a fost sub asediu. Instituțiile, obligate să vegheze buna desfășurare a alegerilor, au trădat statul mafioților. Frauda este evidentă, este pe față. Acest regim trebuie demolat și supus judecății publice, acest lucru este posibil doar dacă vom ști să rezistăm și să nu cădem în ispită. Acum, având mandatul oamenilor, vom face ceea ce este de făcut – dreptate”, a declarat Năstase.

Membrul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, a prezentat unele date din raport.

„Acest raport conține majoritatea fraudelor care s-au întâmplat – atât în perioada preelectorală, în perioada electorală, cât și în ziua alegerilor. El va fi prezentat, ulterior, la Curtea Constituțională. Ideea de bază a acestui raport este că alegerile din 24 februarie 2019 nu au fost nici libere, nici corecte. Pentru a fi alegeri libere, trebuie să-i fie permis fiecărui cetățean să voteze. În cadrul alegerilor respective, sute de mii de cetățeni nu au avut posibilitatea să voteze, întrucât au avut pașapoarte cu termenul de valabilitate expirat”, a precizat Litvinenco.

În același timp, el s-a referit și la alte ilegalități. „Totodată, am avut parte de o hărțuire, fără precedent, a opoziției. În același timp, avem reguli ale jocului modificate în timpul jocului, în primul rând – inițierea acestui referendum confuz. În același timp, am avut parte de modificarea legii cu privire la agitație electorale. Pomenile electorale au fost folosite, prin intermediul fundațiilor, fără ca să fie cineva sancționat”, a vorbit Litvinenco.

Prin urmare, Năstase a comunicat despre următoarele acțiuni ce vor fi întreprinse. „În momentul de față, vom merge la Curtea Constituțională și, în mod esențial, vom solicita invalidarea alegerilor în cele 2 circumscripții din Transnistria, circumscripțiile Orhei și Nisporeni, dar și în circumscripția nr. 4 – acolo unde a fost exclus candidatul blocului ACUM din cursă”, a conchis Năstase.

Mihaela Conovali

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...