[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important16 Februarie 2019 07:00

Vlad Plahotniuc: Moldova are nevoie acum mai mult ca oricând de stabilitate și liniște, ca să poată progresa

Interviu cu Vlad Plahotniuc, Preşedintele Partidului Democrat din Moldova – Almanah Politic 2018! 

Prin ce, în opinia dvs., a rămas în istorie anul politic 2018?

Depinde din ce perspectivă privim fiecare dintre noi. Uneori, politicienii au prea mult senzaţia arogantă că ei fac istoria. Pentru fiecare dintre noi, un an ne rămâne în memorie prin faptele, lucrurile care au avut impact direct asupra noastră. De aceea, eu sper că anul 2018 a rămas în istorie pentru fiecare om prin experienţele pozitive, pe care le-a avut anul trecut.

Totuşi, dacă să fac o referire la ceea ce s-a întâmplat în plan politic sau guvernamental, pentru mine personal, anul 2018 a fost anul în care, în sfârşit, datorită creşterii economice, am putut să ne pornim pe drumul cel bun, să creştem salariile şi pensiile, să reconstruim drumurile, să le dăm tinerilor posibilitatea să-şi ia în condiţii bune locuinţe prin programul „Prima Casă”.

Cum a fost anul 2018 pentru PDM?

A fost anul în care Partidul Democrat şi-a redefinit viziunea sub conceptul „Pentru Moldova”, o viziune prin care am pus pe primul plan rezolvarea problemelor cu care se confruntă oamenii şi am demonstrat, pentru prima dată în Moldova, că un partid poate să aibă ca ideologie principală apropierea de oameni şi nu teme geopolitice sau alte teme, ce nu au legătură directă cu nevoile cetăţenilor.

Câte din cele ce şi-a propus PDM pentru 2018 au fost realizate?

Aşa cum am anunţat şi public la începutul anului trecut, pentru 2018, Partidul Democrat şi-a propus să se implice mai mult şi mai eficient în rezolvarea problemelor din ţară. Am luat ca prioritate principalele teme care îi preocupă pe oameni: salariile, pensiile, drumurile, locurile de muncă. Nu poţi spune că într-un an am rezolvat aceste probleme, dar este important că am început să le rezolvăm, cu rezultate care se vad.

Ce nu s-a realizat din cele planificate şi le treceţi pentru anul 2019?

Noi ne fixăm obiective realiste, pe care ştim că le putem îndeplini în perioada fixată. Iniţial, ne-am propus să facem 1.200 de kilometri de drumuri noi anul trecut, iar până la urmă, am făcut 1.600, cu 400 de kilometri mai mult decât ne-am propus. Sigur că sunt şi domenii unde e nevoie de mai multe progrese, în 2019 trebuie accelerată implementarea legislaţiei consistente, pe care am votat-o pentru reformarea justiţiei, astfel încât să se producă transformările dorite.

Mi-aş fi dorit în 2018 mai multe progrese în privinţa creşterii calităţii serviciilor, pe care instituţiile le oferă cetăţenilor. Chiar dacă s-a înregistrat o evoluţie importantă, cred că modernizarea instituţiilor trebuie să se producă într-un ritm mai alert şi în acest an vom veni cu o abordare nouă în această privinţă, care să accelereze ritmul transformărilor.

Sunt şi alte domenii în care ne dorim progrese mai rapide şi vom veni cu noi măsuri în acest sens.

Ce eveniment politic din 2018 a fost cel mai important, în opinia dvs., şi de ce?

Pentru mine, cel mai important moment a fost redefinirea în practică a modului de acţiune al Partidului Democrat, care începe să devină în mod real un partid, care se ocupă de problemele oamenilor, un partid pentru Moldova.

Vă amintiţi, probabil, că încă de la alegerea mea în calitate de Preşedinte al Partidului Democrat am spus că acesta este obiectivul meu principal – să existe în sfârşit un partid care să lucreze în ţară, pentru moldoveni, nu să facă politică doar prin străinătate, pe la Bruxelles, Moscova sau alte capitale străine. Moldovenii au nevoie de politicieni care să stea la Chişinău şi să lucreze. Ani de zile ei au fost amăgiţi de unele partide că problemele lor sunt rezolvate de cineva din exteriorul ţării şi li se propuneau diferite căi, care duceau în afara Moldovei. Partidul Democrat a venit cu o nouă abordare, demonstrând că drumul cel bun este spre interiorul nostru, că noi trebuie să ne rezolvăm problemele singuri şi să încetăm să ne amăgim că ni le rezolvă altcineva.

Noi am făcut în anul 2018 un prim pas important şi am arătat că un partid se poate ocupa eficient de rezolvarea problemelor din ţară, nu să stea prin străinătate, prin studiouri de televiziuni să se certe cu alţi politicieni sau să facă politică pe Facebook. Tot ceea ce v-am spus mă face să cred că Partidul Democrat, prin această abordare, a determinat un moment politic important în 2018, o schimbare esenţială la care în viitor toate partidele vor trebui să se adapteze.

Dacă aţi putea întoarce timpul, ce aţi face altfel cu referire la anul 2018?

Pentru mine e mai important să mă gândesc la ce pot face altfel sau mai bine în 2019, ceva ce este realizabil, decât să mă gândesc la ceva ce oricum nu mai pot schimba la anul care deja s-a încheiat. Însă, toată experienţa acumulată în 2018 va fi esenţială pentru a ne ajuta să facem şi mai multe progrese în acest an.

Dvs., personal, aveţi regrete legate de 2018?

Este aşa o vorbă, care spune să nu ai regrete niciodată, dacă ai făcut ceva bine, e minunat, dacă ceva nu ai făcut bine, ai căpătat experienţă. Atunci când ceva nu îmi iese aşa cum mi-am propus, nu obişnuiesc să mă pierd în regrete, dar mă concentrez pe găsirea soluţiilor pentru a-mi atinge obiectivele şi pe înţelegerea motivelor, pentru care un lucru nu a mers aşa cum mi-am propus. Atunci când greşim, este important ce învăţăm din asta şi cum facem să nu se repete greşeala.

Cum credeţi că va fi anul 2019 pentru Moldova şi pentru PDM, în particular?

Cred că anul 2019 va fi unul mai bun, nici nu poate fi altfel. Sunt proiecte foarte importante pe care urmează să le dezvoltăm şi care vor continua să rezolve problemele oamenilor. Mai cred că pentru Partidul Democrat ar putea fi un an cu adevărat istoric, atât prin rezultatul pozitiv obţinut în alegeri, cât şi prin obiectivele pe care ni le propunem să le realizăm.

Cred că Moldova a început, în sfârşit, să iasă din acel cerc vicios, care nu o lasă să progreseze, din cauza alianţelor politice în care predominau certurile şi lupta pentru funcţii, din cauza instabilităţii politice permanente. Observaţi că, în tot acest interviu, nu am venit cu critici la adresa altor politicieni, asta pentru că eu consider că schimbarea pe care Partidul Democrat a adus-o în aceşti ani este tocmai evitarea războaielor politice şi concentrarea doar pe problemele reale ale oamenilor. Aşa am reuşit să stabilizăm ţara şi să ieşim din criza economică şi socială în care eram în anul 2016, când am preluat guvernarea. Şi aşa vom continua să luptăm pentru o viaţă mai bună a oamenilor, nu să ne lăsăm atraşi în lupte politice, care nu aduc nimic bun pentru oameni.

Moldova are nevoie acum mai mult ca oricând de stabilitate şi linişte, ca să poată progresa.

Almanah Politic 2018

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...