[ X ]
Exclusiv15 Februarie 2019 07:00

Veaceslav Untilă despre politica tarifară şi respectarea drepturilor consumatorilor     

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Veaceslav Untilă, noul Director general al Consiliului de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, a fost întrebat: Ce atitudine veţi avea în raport cu politica tarifară?  

„Eu din start am venit cu ideea că se impun abordări mai stricte în ceea ce ţine de politica tarifară. Aceasta trebuie să fie una adecvată principiilor economiei de piaţă, astfel încât să asigure şi profitabilitatea întreprinderilor ce activează în sferele reglementate de ANRE, dar şi drepturile consumatorilor. ANRE trebuie nu doar să aprobe tarifele şi să se asigure că acestea sunt în conformitate cu metodologiile în vigoare, ci şi să monitorizeze corectitudinea aplicării acestora. Principiul „eficienţă maximă  la costuri minime” trebuie să fie nu unul declarativ, ci real, iar ANRE trebuie să se asigure că el stă la baza tuturor activităţilor din domeniile reglementate”, a declarat el.

Întrebat ce va face pentru a se asigura că se respectă drepturile consumatorilor, Veaceslav Untilă a răspuns: „În vederea unei protecţii mai mari a drepturilor consumatorilor, se impune un control mai riguros în domeniile reglementate anume sub acest aspect, dar şi o altă abordare în procesul de examinare a petiţiilor şi plângerilor consumatorilor. Atunci când se adresează la ANRE, oamenii trebuie să fie siguri că organul de reglementare acţionează în vederea protejării şi promovării intereselor lor, dar nu să rămână cu impresia că eforturile lor se pierd în van, că sunt neajutoraţi şi singuri în faţa abuzurilor şi nedreptăţilor cu care se confruntă. Numai având o astfel de abordare, vom reuşi să promovăm percepţia că ANRE este în serviciul cetăţeanului, sporind pe această cale credibilitatea instituţiei”.

Notă: Varianta integrală a interviului poate fi accesată aici.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce partid a avut cea mai bună prestație în 2019?

    View Results

    Loading ... Loading ...