[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important14 Februarie 2019 07:00

(INTERVIU) Ion Sula: Vă dau asigurări că din Circumscripția electorală uninominală nr.37 va fi ales un candidat pregătit, reprezentativ și determinat

În plină campanie electorală, candidatul pentru funcția de deputat în circumscripția uninominală nr. 37  Ion Sula, Director General al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) s-a referit la mai multe aspecte, în contextul alegerilor, într-un interviu pentru TRIBUNA.        

T: Dle Director General, suntem deja în a 3-a săptămână de campanie electorală, ați reușit să atingeți toate scopurile planificate?

I.S.: În mare parte da! Totul merge conform graficului stabilit cu echipa. Sunt foarte bucuros că am reușit să discut cu atâția oameni, bucuros mai ales pentru că mă cunosc personal cu mulți dintre ei, însă din cauza programului complicat de la muncă nu am reușit să ne vedem cu unii de câteva luni poate. Iar cu cei care mă văd prima dată, este o onoare să le prezint planurile mele pentru mandatul de deputat de 4 ani. La nivel logistic suntem pregătiți și acționăm exact cum am planificat, iar profesionalismul echipei centrale continuă să mă surprindă. În același timp, mă simt tot mai responsabil față de promisiunile și planurile din localități. După fiecare adunare, întâlnire sau discuție, eu îmi notez în carnetul de campanie problemele abordate, propunerile de soluții, inițiative legislative și, desigur, date despre oamenii cu care am discutat. Mă consider un om al cuvântului și fiecare promisiune este notată. La sfârșitul fiecărei  adunări, de comun acord cu participanții, stabilim o listă prioritizată de proiecte.

T: Planificați acțiuni electorale inedite sau mergeți pe varianta clasică cu adunări și concerte?

I.S.: În primul rând, aș vrea să subliniez că eu sunt candidat pe lista uninominală! Răspunsul meu va fi direct către cetățenii din circumscripția nr.37, față de toți, și cei care mă vor vota și față de ceilalți. Asta schimbă radical strategia electorală față de o campanie electorală obișnuită. Cunosc ce înseamnă o campanie pe circumscripție în Marea Britanie sau în SUA și pot să vă relatez că am împrumutat câteva procedee de acolo. În al doilea rând, eu nu sunt fanul publicității electorale exterioare și a concertelor. Mai bine spus, nu susțin măsurile electorale care costă bani mulți și nu au un impact cuantificabil asupra candidaturii, or discuțiile directe sunt mult mai efective, ele îmi permit să citesc pe fața alegătorului speranța și susținerea și, desigur, îmi oferă posibilitatea de a nota pe viu plângerile și doleanțele cetățeanului.

T: Cum apreciați campaniile celorlalți concurenți electorali din circumscripția nr. 37? 

I.S.: Aici aș vrea să le mulțumesc celor 4 concurenți electorali pentru această campanie civilizată și bazată pe idei, fără atacuri la persoană sau zvonuri inventate! Suntem oameni cu frică de Dumnezeu și mergem principiali pe programele personale și pe cele de partid, fără a interveni în acțiunile electorale ale celorlalți. Cu câțiva dintre ei chiar ne-am întâlnit prin sate și am schimbat opinii despre proiectele atât de necesare în satul respectiv, cu alții la telefon. Eu mizez mult pe cultura susținătorilor noștri și voi depune toate eforturile pentru ca după 24 februarie să ne putem felicita reciproc pentru rezultate și să ne susținem în realizarea promisiunilor electorale, indiferent de care dintre noi va ajunge în fotoliul de deputat din partea alegătorilor din circumscripția nr.37.

T: Cum s-au schimbat obiective dvs. electorale primele contacte cu alegătorii?    

I.S.: Voi continua să susțin toate promisiunile electorale legate de obiectivele naționale, precum: tineretul acasă, adică menținerea și reîntoarcerea forței de muncă tinere și calificate în țară, diversificarea și creșterea exporturilor, substituirea la maxim a importurilor, promovarea utilizării raționale a resurselor energetice regenerabile. Însă la nivel de circumscripție lucrurile stau un pic altfel. Împreună cu conducerea Organizației teritoriale a Partidului Democrat, împreună cu Conducerea raionului Ialoveni și cea a Raionului Căușeni, împreună cu primarii din satele noastre, suntem în proces de finalizare a listei de necesități stringente din fiecare sat și bineînțeles a soluțiilor pentru fiecare problemă identificată. Sunt multe situații când este necesară intervenția structurilor naționale și a banilor din bugetul național, dar am identificat și multe probleme care vor dispărea de pe agenda sătenilor prin implicarea Consiliului raional sau a primăriilor. Satele noastre au nevoie de ajutor, iar multe situații comune pentru toate pot fi depășite cu ajutorul unor inițiative legislative pe care le voi promova intens după alegeri.

T: Cum se descurcă echipa dvs. locală? După atâta muncă comună planificați modificări în staff-ul electoral? 

I.S.: Echipa este foarte motivată și dedicată în promovarea soluțiilor noastre proprii pentru orice situație complicată a locuitorilor din circumscripție. Suntem oameni cu experiență, care vin din domenii strâns legate de realitățile de la sat. Referitor la modificările din staff, acestea sunt evoluții naturale și sunt legate mai mult de starea de sănătate a membrilor, fiind în sezonul rece, nu toți rezistând ritmului de campanie. Pot să vă spun mai mult, noi avem o înțelegere pe interior, întrucât în vară avem alegeri locale: pe cât de tare se vor implica ei de mult în campania parlamentară – pe atât de mult suport vor primi de la conducere în campania locală.

T: Care sunt impresiile despre campanie în general?

I.S.: Dacă ne referim la campania de nivel național, mi se pare că mulți dintre așa-zișii „politicieni” trăiesc în propria bulă informațională și nu au intrat în sate de câteva decenii. Sunt atât de departe de realitatea cetățenilor simpli încât sunt văzuți de oameni ca simpli demagogi și marasmatici. Mai lăsați Facebook-ul din telefoane, părăsiți platourile de filmare și veniți aici, printre oameni, veți fi surprinși ce spune lumea despre voi! Referitor la circumscripția nr.37, vă spun sincer că sunt surprins de deschiderea și de principialitatea cetățenilor. Alegătorii sunt foarte informați, respectiv și concurenții nu-și permit să vină nepregătiți la întrevederile electorale sau să lanseze zvonuri false.

T: După ce ați vorbit direct cu un număr considerabil de oameni, v-ați schimbat prognoza pentru rezultatele alegerilor?

I.S.: La nivel național, mai avem mult de muncit încât concurenții pro-ruși să nu obțină o poziție dominantă, vă asigur că acest fapt nu va fi admis pentru că nu este ceva pozitiv pentru Republica Moldova. La Ialoveni știu clar că socialiștii vor lua cel mai mic scor pe țară! Referitor la buletinul pentru lista uninominală, după ce m-am văzut cu locuitori din toate cele 22 de localități din circumscripție, vă dau asigurări că din Circumscripția electorală uninominală nr.37 va fi ales un candidat pregătit și reprezentativ, determinat și sigur că pot fi făcute lucruri frumoase aici, la noi acasă!

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...