[ X ]
Știri12 Februarie 2019 18:00

Valeriu Pasat a fost decorat cu Ordinul Republicii

De curînd, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acordat Ordinul Republicii lui Valeriu Pasat, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei.

Înalta distincție i-a fost acordată în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în afirmarea și dezvoltarea statalității Republicii Moldova, pentru contribuție substanțială la instaurarea coeziunii și concordiei în societate,  pentru activitate intensă întru promovarea valorilor general-umane, dar și a  împliniri pe tărîmul științific, academic și social. Inițiativa de al decora pe Valeriu Pasat cu cea mai înaltă dinstinție aparține colectivului Institutului de Istorie a AȘM, cerere înaintată încă în anul 2018.

Istoric, academician,  om politic şi diplomat, Valeriu Pasat a deținut mai multe funcții cheie în stat între care ambasador al Republicii Moldova în Federaţia Rusă, prin cumul –  în Finlanda şi Kazahstan (1994-1997), Ministru al apărării (1997-1999),  director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (2000-2001). În prezent este cercetător ştiinţific principal la Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (Chişinău).

 Deţinut politic al guvernării comuniste de la Chişinău (2005-2008), ulterior pus în libertate și achitat în totalitate, dată fiind netemeinicia acuzaţiilor din dosarul fabricat. Iar în perioada 2002-2008, Valeriu Pasat a fost consilier în probleme de relaţii economice externele al preşedintelui Consiliului de Administrare al Companiei “RAO EES Rossii”, cu sediul la Moscova.

Opera științifică a lui Valeriu Pasat este  întemeiată pe o documentare inedită, vastă și profundă axîndu-și investigaţiile, încă de la începutul carierei sale ştiinţifi­ce, asupra problematicii sovietizării Moldovei postbe­lice. A editat ample culegeri de documente, monografii şi sinteze, în care a dezvăluit mecanismul metodelor violente şi represive aplicat populaţiei de către regimul totalitar comunist, a descris şi a analizat întrea­ga sa complexitate. Graţie aceleiaşi documentări de o profunzime şi vastitate impresionantă, Valeriu Pasat a reuşit o serie de contribuţii de o valoare ştiinţifică de­osebită, domeniile de cercetare fiind: istoria contemporană, istoria RSS Moldovenești, fenomenul stalinismului, istoria ortodoxiei, sovietizarea Moldovei postbelice. Prin studiile sale, academicianul Valeriu Pasat contribuie substanțial la reabilitarea și afirmarea istoriei noastre naționale, fiind o personalitate notorie recunoscută în mai multe centre academice din Est, dar și din Vest.

Cristina Pendea 

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...