[ X ]
Important11 Februarie 2019 07:00

(INTERVIU) Gaik Vartanean: Diaspora noastră merită mai multă atenție și grijă din partea statului

Interviu cu Gaik Vartanean, consilier municipalcandidat PSRM în circumscripţia SUA şi Canada, în cadrul alegerilor parlamentare din data de 24 februarie 2019.

T.: De ce ați decis să candidați la funcția de deputat și mai ales pe această circumscripție?

G.V.: Am ales să candidez la funcția de deputat pe această circumscripție deoarece consider că rolul diasporei pentru țara noastră este tot mai important, așa cum avem un număr impunător de cetățeni aflați peste hotarele țării, vocea acestora trebuie auzită și ei trebuie să fie reprezentați în Parlamentul Republicii Moldova și nu doar. Eu am locuit în SUA, timp de șase ani și cunosc foarte bine problemele cu care se confruntă cetățenii noștri, știu foarte bine cum este să începi o viață nouă, cînd familia și prietenii tăi sunt în Moldova. Și mai știu că statul Republica Moldova trebuie să se preocupe de cetățenii săi indiferent unde aceștia se află. Diaspora noastră, atît cea din Europa, de la Est de Republica Moldova sau din SUA și Canada merită mai multă atenție și grijă din partea statului.

T.: În ce acțiuni civice v-ați implicat înainte de a candida?

G.V.: După ce am revenit în Moldova și am lucrat în sectorul privat, am început să mă angajez în activități sociale, iar apoi în politică. Activitatea mea în Consiliul Municipal a fost conform principiilor și aspirațiilor pentru construirea unei administrații locale eficiente, deschisă și convenabilă pentru cetățeni, la baza activității mele mereu au fost transparența, lupta cu corupția și eficiența instituțiilor de stat, trecerea la un sistem electronic. În calitate de consilier am înaintat un șir de proiecte care sunt menite pentru a face cît mai eficiente serviciile instituțiilor publice, în special a Primăriei Chișinău, printre acestea se enumeră achizițiile publice electronice, ticketarea electronică, difuzarea online a ședințelor CMC și multe altele. Și în general, îmi doresc ca cele mai bune experiențe și practici de guvernare, atît la nivel de stat, cît și la nivel local, care sunt atît de comune în SUA și Canada, cel puțin într-o mică măsură, să fie implementate în Republica Moldova.

T.: Care ar fi cele mai semnificative probleme cu care se confruntă RM și cetățenii acesteia?

G.V.: Probleme  sunt foarte multe și pot fi enumerate la nesfîrșit, din păcate. Și cei care locuiesc în Republica Moldova, dar și diaspora le cunosc foarte bine. Pornind de la sărăcie, corupție, instituții de stat nefuncționabile, justiție coruptă, selectivă care de cele mai multe ori funcționează conform ordinelor și nu conform legilor.

Probleme care în ultimii 10 ani au tot înflorit au adus cu sine consecințe grave. Trebuie să învățăm din experiențele de pînă acum și să nu mai admitem ca acestea să se întîmple pe viitor, Republica Moldova are nevoie de o forță sănătoasă la guvernare care să apere interesele cetățenilor aflați în țară dar și peste hotare. Este strigător la cer faptul că hoți precum Șor, oameni corupți precum Chirtoacă, Chirinciuc și mulți alții au primit certificate de integritate și participă la alegerile parlamentare.

Dar eu sunt optimist și vreau să cred că cetățenii Republicii Moldova, indiferent de locul în care se află vor merge la vot și împreună, după 24 februarie vom pune capăt acestui dezmăț.

T.: Ce vă propuneți să faceți pentru diasporă în calitate de deputat?

G.V.: Pentru diasporă, în calitate de deputat, îmi propun crearea unui consiliu sau a unei comisii pentru diasporă în Parlamentul Republicii Moldova. O comisie, unde reprezentanții diasporei, își vor delega reprezentanții. Ei vor stabili ordinea de zi și vor formaliza proiectele, inițiativele și programele, vor înainta spre discuție cele mai importante subiecte. Voi depune tot efortul pentru ca această comisie să fie creată, să funcționeze, să fie productivă și utilă. Cel de-al doilea lucru pe care mi-l propun este crearea unei platforme online pentru soluționarea problemelor moldovenilor de peste ocean. Astfel, vom fi alături de cetățenii noștri acolo unde se află ei în prezent și vom pune umărul întru soluționarea problemelor sale. Această platformă va fi utilizată pentru servicii personalizate de către toți funcționarii care au tangențe cu diaspora, inclusiv funcționarii din parlament și Guvern.

Din propria experiență, dar și din discuțiile cu concetățenii noștri de peste ocean știu că serviciile consulare sunt destul de precare și necesită un nivel mai înalt al calității deservirii și accesibilității serviciilor consulare pentru cetățenii Republicii Moldova, care locuiesc în SUA și Canada. Acest lucru nu se limitează doar la deschiderea consulatelor suplimentare într-un oraș sau altul, chiar dacă și acest lucru este necesar. Ministerul Afacerilor Externe trebuie să demonstreze prin exemplul său, că este gata să ofere servicii de stat de aceeași calitate cu care sunteți obișnuiți, cetățenii noștri care  locuiesc în SUA și Canada.

T.: Cum planificați să vă îndepliniți promisiunile electorale?

G.V.: În primul rînd, este foarte important ca cetățenii să înțeleagă că un singur deputat nu poate face nimic, indiferent de ce nu ar promite el și cît de bune nu ar fi ideile sale. Eu am în spatele meu o echipă puternică cu care am muncit cot la cot pentru a îmbunătăți viața oamenilor. Cunoaștem foarte bine că un singur deputat nu va fi în stare să înainteze un proiect de lege, el va avea nevoie de susținere, iar fără o echipă în spate, acest lucru nu va fi posibil. Echipa pe care o reprezint este acea echipă care a fost în opoziție și a luptat cu fărădelegile comise de alianțele pentru euro din ultimii 10 ani. Noi am fost primii care am vorbit despre furtul miliardului, am protestat în stradă și am cerut de nenumărate ori audierea instituțiilor și a persoanelor responsabile pentru furtul secolului.

T.: De ce alegătorii din SUA și Canada ar trebui să vă aleagă anume pe Dvs?

G.V.: Eu nu am făcut parte din niciuna dintre alianțele și coalițiile corupte din ultimii zece ani. La niciun nivel. Am participat la sute de proteste împotriva hoților care au furat această țară în toți acești ani, începînd de la protestele locale din Chișinău, pînă la cele din Piața Marii Adunări Naționale, care i-a adunat pe cei de dreapta și de stînga la un miting de 100 de mii de persoane, unde eu am fost unul dintre conducătorii acestui miting. Eu nu am stat în mîna stîngă a spicherului parlamentului, reprezentînd cel mai nepopular partid și politicieni, așa cum a făcut unul dintre acei contracandidați ”independenți”. Eu nu am fost consilierul unuia dintre cei mai corupți politicieni din ultimii ani, a ex-premierului Vlad Filat. Eu nu am încercat să ascund furtul miliardului, liniștind cetățenii, că nimic grav nu se va întîmpla cu Banca de Economii. Astăzi acest ex-consilier, a trecut toate filtrele de integritate ale opoziției de dreapta și vă spune alte povești.

Și nu este vorba doar despre lupta mea cu corupții din primăria Chișinău. Este faptul că eu sunt parte a unei echipe mari, puternice și profesioniste. Și vă pot asigura că politica poate fi bazată pe un dialog permanent cu cetățenii și eu voi transfera această comunicare constantă în parlament.

T.: Vă mulțumim.

Cristina Pendea

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...