[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important3 Februarie 2019 10:00

(INTERVIU) Andrei Negruţa: Aplicarea experienţei mele pentru binele ţării este datoria mea ca cetăţean al Moldovei

Interviu cu Andrei Negruţa, preşedintele Asociaţiei obşteşti CETESTA, autor al programului social „Protecţie şi Prosperitate”

T: Dle Negruţa, cum a fost pentru dvs. anul 2018?

A.N.: Pentru mine, anul 2018 a fost unul semnificativ. A fost anul în care am luat decizii strategice, care au determinat foarte clar vectorul activităţii mele şi a funcţionării programului social „Protecţie şi Prosperitate”. Din anul 2016, când am revenit în Moldova, am vorbit, în discuţii private şi în interviuri oficiale, despre necesitatea unor acţiuni creative funcţionale pentru a scoate republica din criza economică şi cea administrativă. Şi în anul 2018, noi am început să le realizăm. Deci, în acest context, 2018 a fost pentru mine un an al trecerii de la vorbe la fapte.

T: Şi ce vector strategic aţi stabilit pentru dvs.?

A.N.: Timp îndelungat, eu am trăit şi am lucrat în Rusia şi în Germania, am creat şi am dezvoltat proiecte de afaceri, am activat în servicii de stat şi municipale, la fel, m-am implicat în activităţi social-politice. Experienţa şi cunoştinţele pe care le-am obţinut în toţi aceşti ani de activitate au fost pentru mine cu adevărat valoroase şi diverse şi eu sunt sigur că m-am apropiat de acea etapă a vieţii când e timpul să-mi realizez bagajul acumulat. Fiecare alege pentru sine căile de realizare a acestuia, eu însă am ales calea de a servi poporului şi a activităţii pentru binele patriei. Sunt convins că aceasta este responsabilitatea şi datoria mea de cetăţean al Moldovei.

Însă nu ţine de principiile mele să fiu un simplu observator, să critic şi să-i învăţ pe alţii, stând într-o parte: timpurile dificile şi cele de criză necesită participare şi implicare activă în procesele social-politice. Şi aceasta este anume ceea spre ce tind eu şi echipa mea. La prima etapă, am creat Asociaţia obştească „CETESTA” (Cetăţeanul – Temelia Statului), în cadrul căreia, în toamna anului 2018, a început să funcţioneze programul social „Protecţie şi Prosperitate”. Mai departe – mai mult.

T: Pentru ce este necesar un nou program social? Oare nu sunt suficiente cele care sunt deja create şi funcţionează?

A.N.: „Protecţie şi Prosperitate” se deosebeşte radical de tot ceea ce este şi ce a fost în Moldova. În ultimii ani, în republică, a devenit popular „ajutorul la pachet” sub formă de hrişcă şi alte produse alimentare, montarea becurilor şi repararea geamurilor în scările blocurilor de locuit ş.a. Şi cei care oferă acest „ajutor” speră că, în schimb, oamenii îi vor vota. Însă oamenii nu sunt proşti. Oamenii iau hrişca pentru că nu au ce mânca. Oamenii sunt bucuroşi de becul schimbat şi de geamurile noi, pentru că, ani la rând, ei nu pot obţine schimbarea acestora de la persoanele responsabile. Însă ei înţeleg că aceste „pomeni” sunt de unică folosinţă şi că toate acestea seamănă cu încercarea de a mitui.

Scopul programului nostru constă în abordarea sistemică. Prin colectarea informaţiilor şi adresărilor cetăţenilor, noi studiem cele mai actuale şi mai dureroase probleme ale oamenilor, determinăm legăturile cauză – efect, găsim persoanele şi autorităţile responsabile şi stabilim o interacţiune clară cu ei, cu scopul de a soluţiona o problemă sau alta. Noi nu încercăm să rezolvăm toate problemele în mod independent, pentru că, aşa cum a spus un locuitor al sectorului Botanica, „fiecare problemă are un nume, un prenume şi o funcţie pe care o deţine”. Iată aceasta este sarcina noastră: de a găsi aceste „nume şi prenume” şi de a le indica obligaţiunile. Raportul sistematic despre rezultatele activităţii noastre este prezentat prin intermediul reţelelor sociale, programa de autor televizată „Protecţie şi Prosperitate” şi ziarului «КП в Молдове» („KP în Moldova”).

Programul social „Protecţie şi Prosperitate” este proiectul meu personal. Pentru prima dată, a fost implementat în anul 2004, în Rusia, în oraşul Pîti-Iah, regiunea Tiumeni. Datorită funcţionării programului, au fost acoperite vechile gropi de pe drumuri, au fost reabilitate reţelele comunale ale blocurilor; sub presiunea societăţii, primarul oraşului a început să primească, sistematic, cetăţenii în audienţă, iar preşedintele dumei orăşeneşti a încetat să mai utilizeze numerele speciale de culoare albastră ale MAI pe automobilul său de serviciu.

Pe scurt, scopul programului este combaterea inactivităţii, iresponsabilităţii şi fărădelegilor funcţionarilor. Evident, aceste probleme sunt actuale astăzi nu doar pentru capitală, dar şi pentru toată Moldova. De aceea „Protecţie şi Prosperitate” este atât de solicitat. În luna decembrie 2018, a început să funcţioneze o linie telefonică „fierbinte” şi un site şi, imediat, au început să apară zeci de adresări din  partea cetăţenilor.

T.: Cu ce probleme se adresează cetăţenii în programul „Protecţie şi Prosperitate”?

A.N.: Spectrul de probleme care îi îngrijorează pe cetăţeni este destul de vast. Adesea, sursa problemei se află mult mai adânc decât pare la prima vedere, iar uneori, adresarea unei singure persoane contribuie la descoperirea unei probleme sistemice, care uneşte sute de oameni. De exemplu, în procesul de studiere a problemei privind îngheţarea construcţiei mansardelor pe strada Pandurilor, s-au descoperit detalii privind abuzurile faţă de oamenii aduşi în pragul disperării, care au devenit victime ale escrocheriilor din partea dezvoltatorilor compromiţători şi acum sunt nevoiţi să trăiască în case care se ruinează. Ba mai mult, într-una din casele de pe strada Minsk, lucrările de construcţie a mansardei au început fără acordul proprietarilor, iar autorizaţiile pentru construcţia mansardelor îngheţate au fost eliberate de structurile Primăriei municipiului Chişinău. În total, în oraş sunt zeci de astfel de blocuri şi sute de persoane afectate.

Noi am scos la suprafaţă această problemă, iar împreună cu juriştii şi voluntarii programului nostru, am format un grup de iniţiativă din reprezentanţi ai investitorilor şi proprietarilor minţiţi, au fost expediate adresări la procuratură şi la Primărie. Activitatea noastră în acest sens a atras atenţia presei, iar unii oficiali şi reprezentanţi ai autorităţilor au început să facă declaraţii şi să întreprindă acţiuni concrete în acest caz. Deci, noi suntem pe calea cea dreaptă.

T.: Sloganul cu care aţi ieşit în faţa oamenilor este: „Vom forţa funcţionarii să lucreze”. Credeţi că toate problemele sunt din cauza funcţionarilor?

A.N.: Problemele nu constau în funcţii, ci în oamenii care le deţin, iar mai exact, în iresponsabilitatea, inacţiunea, incapacitatea sau nedorinţa lor de a lucra. Situaţia este agravată şi de lipsa mecanismelor de control a executării de către funcţionari a obligaţiunilor lor. Liderii politici împart promisiuni grandioase, oamenii îi votează în aşteptarea unei minuni, însă minunea nu se întâmplă, pentru că nimeni nu ştie cum să controleze îndeplinirea acestor promisiuni la toate nivelele puterii, de sus în jos. Iar controlul este necesar, pentru că funcţionarii şi deputaţii noştri trândăvesc ani la rând şi s-au dezobişnuit deja să-şi îndeplinească obligaţiunile, preferând să „deseneze” rapoarte colorate despre activitatea lor.

Mai mult decât atât, este la fel de important ca noi, poporul, să participăm la acest control. De exemplu, chiar şi în Germania, într-o ţară orientată social, eu m-am confruntat cu o situaţie în care proprietarii apartamentelor dintr-un bloc pe care l-am reconstruit eu au avut pretenţii faţă de municipalitatea care arendează încăperi în blocul nostru. Eu m-am adresat către autorităţile municipale cu rugămintea de a reglementa această problemă, după care, de două ori pe an, au început să fie organizate întâlniri de monitorizare cu proprietarii. După cum vedeţi, aşa-zis o punte dintre cetăţeni şi funcţionari este necesară oriunde, nu doar acolo unde problema este deja gravă.

Programul „Protecţie şi Prosperitate” este un control social, dar nu pe lângă Primărie, Preşedinte sau Guvern, nu pro-guvernamental sau de opoziţie, ci unul popular, independent de guvernare, bazat exclusiv pe iniţiative şi interese civice.

T.: Cum este acceptată iniţiativa dvs. de către funcţionari?

A.N.: Persoanele responsabile sunt receptive, cineva mai uşor, cineva mai greu, discută problemele abordate, unii promit să rezolve sau indică persoanele şi organizaţiile responsabile. Cu scopul de a lansa un dialog cu autorităţile locale, a fost stabilită comunicarea cu pretorul sectorului Botanica din municipiul Chişinău şi alte persoane responsabile de administrarea municipală.

Ne orientăm spre stabilirea unei colaborări fructuoase cu toţi. Când noi spunem că vom forţa funcţionarii să lucreze, avem în vedere faptul că le vom aminti despre angajamentele pe care şi le-au asumat acceptând funcţia, or, funcţionarii au fost angajaţi pentru a fi în serviciul oamenilor.

T.: Care sunt planurile programului social „Protecţie şi Prosperitate” pentru anul 2019?

A.N.: Noi vom descoperi neapărat „taina” mansardelor nefinisate, îi vom scoate în vileag şi îi vom trage la răspundere pe toţi cei vinovaţi de acest haos. De asemenea, în colaborare cu MAI, este planificată colaborarea în vederea intensificării măsurilor de securitate rutieră în municipiul Chişinău şi este planificată reparaţia cosmetică urgentă a pasajelor subterane în locurile care prezintă risc major pentru securitatea cetăţenilor. În general, vom continua să lucrăm pentru binele oamenilor şi vom rămâne fideli sarcinii noastre – cea de a forţa funcţionarii să lucreze.

Cred cu tărie că Moldova are toate premisele pentru a-şi readuce vechea glorie a „Ţării florilor”. Desigur, există obstacole pe această cale care trebuie depăşite. Cineva caută aceste obstacole în afara graniţelor republicii noastre, dar sunt convins că toate acestea sunt în interiorul ţării: toţi cei care împiedică dezvoltarea şi consolidarea ţării şi progresul ei trebuie să se reformeze sau să se retragă şi să nu intervină. Unii speră că una dintre ţările vecine va veni şi ne va aduce ordine, dar este important să înţelegem că nu există altruism în geopolitică, iar „vecinii” au propriile scopuri şi interese egoiste pe teritoriul nostru…

De aceea, împreună cu echipa, am preluat cultivarea schimbărilor şi dezvoltării pozitive din interiorul ţării, relansând activitatea civilă şi chemând la răspundere autorităţile de toate nivelurile.

Cristina Pendea

Notă: Andrei Negruţa s-a născut pe data de 17 iunie 1972 şi a crescut în Moldova. A absolvit Tehnicumul auto din Chişinău, specialitatea „Economie, organizarea transporturilor şi coordonarea traficului”; Noua Universitate din Rusia, specialitatea „Finanţe şi credit” (or. Moscova); Academia Rusă a Serviciului de Stat de pe lângă Preşedintele FR, specialitatea „Bazele de drept ale economiei de piaţă” (or. Moscova). A trăit în Rusia şi Germania, a practicat cu succes activitatea de business şi social-publică, a activat în organele municipale şi de stat. În perioada 1996-1998, a dezvoltat şi a condus o companie lider în livrarea de fructe şi legume în nordul regiunii Tiumen. În 1999 a creat o mare companie regională în domeniul farmaceutic. În 2001-2005 a creat şi a condus ziarul orăşenesc independent „Ring” şi studioul tv „НТС” (oraşul Pâti-Iah, Rusia). În perioada 2005-2006, a fost consultant principal al Serviciului federal «Роспотребнадзор ХМАО-Югра». În 2006-2008 – responsabil de sector pentru oraşul Soci şi oralul Tuapse a Departamentului de control financiar-bugetar al regiunii Krasnodar, apoi vicepreşedinte al raionului Hostinsk a oraşului Soci, Rusia. În 2009, în oralul Soci, a lansat o reţea de alimentaţie publică accesibilă, care a devenit lider în oraş. În Germania s-a ocupat de construcţia şi reconstrucţia caselor vechi, de proiecte sociale şi de alimentaţia publică. Pentru succesele în domeniul managementului i-a s-a acordat titlul profesional de doctor în economie, iar pentru beneficiile aduse societăţii din Rusia a fost decorat cu medalia „Mecenatul secolului”, cu ordinul „Pentru credinţă şi devotament”, dar şi cu ceasul nominal al Fundaţiei Preşedintelui Rusiei, V. Putin. În 2016 a decis să revină în patrie – în Moldova.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...