[ X ]
[ X ]
Important8 Ianuarie 2019 09:00

TOP-10 evenimente care au marcat anul politic 2018

Chiar dacă nu a fost un an electoral, 2018 a fost marcat de o serie de evenimente politice de impact. La cele mai importante astfel de evenimente ne vom referi în cadrul clasamentului convenţional de mai jos.

1). Alegerile anticipate ale Primarului capitalei

Alegerile anticipate ale Primarului capitalei au fost organizate în mai (primul tur) şi iunie (turul doi) după ce ex-Primarul Dorin Chirtoacă a demisionat din funcţie. Învingător în scrutin a ieşit liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, dar mandatul său nu a fost validat pe motiv că acesta ar fi admis încălcări ce ţineau de agitaţia în ziua alegerilor.

2). Sistarea de către UE a finanţării pentru Moldova

Pe fonul tensionării relaţiilor dintre Chişinău şi Bruxelles, mai ales după ignorarea opiniei europenilor privind modificarea sistemului electoral şi după invalidarea alegerilor primarului capitalei, UE a decis suspendarea, pe o perioadă nedeterminată, a suportului financiar pentru Moldova. Această decizie a avut efectul unui tunet din senin, chiar dacă mulţi se aşteptau la o astfel de evoluţie a lucrurilor.

3). Crearea blocului ACUM

După o serie de discuţii şi negocieri, care au durat o perioadă de timp destul de îndelungată, Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi Solidaritate au anunţat despre crearea blocului electoral ACUM. Acest anunţ a fost precedat de o serie de acţiuni organizate de Mişcarea de rezistenţă naţională ACUM. Către finele anului, blocul a fost înregistrat de către Comisia Electorală Centrală.

4). Protestele dreptei pro-europene

Dreapta pro-europeană a avut mai multe proteste în 2018, dar acestea s-au înteţit în special după invalidarea rezultatelor alegerilor primarului capitalei. Apogeul protestelor a revenit finalului verii, după care s-a atestat o diminuare a amploarei lor. Oricum prin intermediul protestelor, dreapta a reuşit să ţină într-o oarecare stare de şah guvernarea.

5). Protestele socialiştilor

Protestele socialiştilor au marcat cea de-a doua jumătate a anului 2018, în special lunile septembrie, octombrie şi noiembrie. Organizate împotriva „politicii guvernărilor pro-europene din ultimii nouă ani”, aceste proteste au fost de impact. Mai ales că în cadrul lor socialiştii şi-au desemnat candidaţii pentru circumscripţiile uninominale.

6). Remanierile guvernamentale

Anul 2018 a început cu remanieri guvernamentale, circa jumătate din membrii Cabinetului de miniştri fiind schimbaţi în funcţie. A doua remaniere guvernamentală a avut loc în septembrie şi a vizat două ministere – al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului. Guvernarea susţine că aceste remanieri au fost de succes şi au adus mai multă eficienţă în activitatea Executivului.

7). Suspendările Preşedintelui Igor Dodon

Dat fiind refuzul şefului statului de a promulga o serie de legi adoptate de majoritatea parlamentară, Igor Dodon a fost suspendat din funcţie în repetate rânduri. Către finele anului, numărul suspendărilor ajunsese la cinci. Aceasta a accentuat lupta politică dintre guvernare şi Preşedinţie.

8). Alegerile anticipate ale Primarului de Bălţi

Alegerile anticipate ale Primarului de Bălţi au avut loc în paralel cu alegerile Primarului capitalei, după ce ex-Primarul capitalei de nord, Renato Usatîi a demisionat. Însă, spre deosebire de Chişinău, la Bălţi alegerile au fost câştigate din primul tur de reprezentantul „Partidului Nostru”, Nicolae Grigorişin. Această victorie a consolidat poziţiile PN la Bălţi.

9). Amnistia fiscală

Lăudată de guvernare şi criticată de opoziţie şi de partenerii de dezvoltare, amnistia fiscală a fost una dintre cele mai discutate teme în 2018. Despre efectele sale însă e prematur de vorbit – cel mai probabil, ele vor ieşi în evidenţă în 2019.

10). Proiectele sociale ale guvernării

În 2018, guvernarea a lansat mai multe proiecte sociale: „Drumuri bune pentru Moldova”, „Chişinău Arena”, „Un doctor pentru tine”, „O nouă viaţă”, majorări de salarii şi pensii, diminuări a mai multor impozite etc. În timp ce guvernarea declară că acestea sunt o dovadă că economia de dezvoltă şi lucrurile în ţară merg într-o direcţie corectă, opoziţia acuză puterea de interese electorale şi acţiuni populiste.

Notă: Republicat din data de 30 decembrie 2018.

Sondaj

  • Cât credeți că va dura noua coaliție de guvernare?

    View Results

    Loading ... Loading ...