[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important7 Ianuarie 2019 10:00

(INTERVIU) Zinaida Greceanîi: Scopul nostru este obținerea majorității parlamentare

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, președintele Partidului socialiștilor din Republica Moldova, Zinaida Greceanîi, a vorbit despre cum a fost anul 2018 pentru fracțiunea parlamentară, pe cât de pregătit este PSRM pentru alegerile parlamentare, cum crede că va fi campania electorală, dacă va veni PSRM la guvernare, ce priorități va avea, dar și alte aspecte importante.

T.: Cum a fost anul 2018 pentru fracțiunea parlamentară a PSRM?

Z.G.: Probabil, este logic să vorbim nu atît despre anul 2018, cît despre mandatul de 4 ani al fracțiunii. Pot remarca că atît 2018, cît și întregul mandat de patru ani au fost dificile, dat fiind faptul că fracțiunea PSRM nu a colaborat cu majoritatea de la guvernare, formată prin mituire și manipulare și a rămas în opoziție.

Cu toate acestea, socialiștii, pe parcursul întregului mandat, au făcut tot posibilul pentru a implementa programul electoral și pentru a-și realiza angajamentele. Timp de 4 ani, fracțiunea PSRM din Parlament a înaintat 283 de proiecte de legi, iar toate acestea stau la baza implementării programului electoral PSRM. În această perioadă, Parlamentul a acceptat 50 de proiecte de legi înaintate de către Partidul Socialiștilor.

132 de proiecte elaborate de către fracțiunea PSRM au fost respinse de majoritatea parlamentară timp de 4 ani, 89 sunt în proces legislativ. Toate aceste inițiative au caracter social-economic și toate vor fi prezentate în următoarea sesiune a Parlamentului.

De asemenea, următorul Parlament va trebui să ia în considerare zecile de inițiative ale Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, care au fost respinse. Sunt inițiative bine cunoscute cu privire la anularea legii care obligă cetățenii să achite miliardul, recalcularea pensiilor de două ori pe an, stabilirea capitalului de maternitate, protecția persoanelor cu dizabilități, cît și proiecte politice semnificative ce țin de protecția statalității, interzicerea unionismului, modificarea abordărilor din sistemul de educație.

PSRM este unica fracțiune din Parlament, care a avut săptămînal întrevederi cu cetățenii. În decursul a 4 ani, fiecare deputat a primit peste 33 de mii de persoane. În total, deputații fracțiunii PSRM au avut întrevederi cu peste 700 000 de cetățeni, care au primit asistență juridică și ajutor social.

T.: Care inițiative din cele înaintate de Dvs. le considerați cele mai importante?

Z.G.: Toate inițiativele noastre sunt importante, fiind dezvoltate în conformitate cu programul social-economic al PSRM, axat pe redresarea economiei și bunăstarea cetățenilor republicii.

Dar, în primul rând, este necesar să menționăm inițiativa șefului statului cu privire la anularea legii care obligă cetățenii să achite miliardul.

Mai mult de atît, Igor Dodon a propus anul trecut să organizeze un referendum consultativ cu privire la abrogarea „legii privind miliardul furat”, dizolvarea parlamentului și alegerile anticipate, reducerea numărului de deputați de la 101 la 71, introducerea disciplinei „Istoria Moldovei” în școli. De asemenea, șeful statului a propus interzicerea legală a trecerii deputaților de la o fracțiune la alta.

O altă inițiativă importantă este impunerea unui moratoriu asupra oricărei vânzări, privatizări sau concesiuni a proprietății publice înainte de numirea unui nou parlament și guvern.

De asemenea, socialiștii au propus un moratoriu privind desfășurarea oricăror acțiuni în cadrul reformei administrativ-teritoriale planificate. PSRM se opune reorganizării, care va contribui la separarea autorităților locale de cetățeni și la depopularea localităților din Republica Moldova.

Trebuie de remarcat că multe proiecte de legi, au fost cinic plagiate și prezentate drept proiecte a majorității parlamentare.

T.: Cum calificați prestația opoziției în general în actualul Parlament?

Z.G.: Singurul partid care a fost  în opoziție pe parcursul celor patru ani ai mandatului Parlamentului a fost și este Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Toate celelalte fracțiuni fie au imitat, fie au fost la putere, iar mai apoi înlăturate, de aceea nu pot fi numite opoziție reală, cu atît mai mult să le apreciem activitatea. Fracțiunea PSRM a fost unica care nu a votat pentru nici un guvern al regimului de guvernare.

T.: Despre colaborarea cu o majoritatea parlamentară ce puteți spune?

Z.G.: Partidul Socialiștilor nu a colaborat și nu va colabora cu majoritatea parlamentară. Considerăm că această majoritate parlamentară este nelegitimă, deoarece a fost formată prin mituire și manipulare.

T.: Ce priorități aveți pentru perioada imediat următoare?

Z.G.: La 18 noiembrie, Partidul Socialiștilor a prezentat 10 obiective prioritare, în baza cărora va fi elaborată platforma electorală PSRM.

Printre care se numără majorarea salariului mediu pînă la 600 de euro, iar pensia medie – pînă la 300 euro; educație și asistență medicală gratuită, respingerea reformei administrative-teritoriale, care prevede lichidarea raioanelor și a primăriilor; neutralitate, politică externă echilibrată, reîntregirea țării, interzicerea partidelor și mișcărilor unioniste, protejarea valorilor tradiționale, trecerea la o republică prezidențială.

T.: Pe cît de pregătit este PSRM pentru alegerile parlamentare?

Z.G.: Noi mereu suntem pregătiți pentru alegeri. Partidul Socialiștilor nu muncește din cînd în cînd, nu de la o campanie la alta, ci în mod constant, punînd în aplicare programul său. Mai mult de atît, socialiștii au fost pregătiți pentru noile alegeri încă în 2015, cînd au cerut dizolvarea acestui parlament ilegal și stabilirea alegerilor anticipate.

T.: Cum credeți că va fi campania electorală?

Z.G.: Cred că va fi foarte dificilă, avînd în vedere presiunea partidului de guvernămînt, utilizarea resurselor administrative, precum și intensitatea emoțiilor degajate de alegeri și rezultatele acestora. Și totuși sperăm că această campanie electorală va fi transparentă și echitabilă, că adversarii nu vor folosi trucuri mișele împotriva celuilalt.

T.: Care este scopul minim și maxim al PSRM în parlamentare?

Z.G.: Singurul nostru scop este obținerea unei majorități parlamentare, formarea conducerii Parlamentului și a Guvernului, pentru că numai astfel se poate schimba regimul politic din țară, iar singura forță care poate face acest lucru este Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.

T.: Dacă PSRM va veni la guvernare, ce priorități va avea?

Z.G.: După alegeri prioritățile nu se vor schimba. Vom implementa toate cele zece obiective prioritare, care vor sta la baza programului preelectoral și a programului pentru dezvoltare a țării.

T.: Vă mulțumim.

Andriana Cheptine

Notă: Republicat din data de 23 decembrie 2018.

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...