[ X ]
[ X ]
Important9 Decembrie 2018 14:00

Omul Săptămânii - Dorin Chirtoacă, Preşedintele Partidului Liberal 

Această săptămână a fost prima pentru Dorin Chirtoacă în noua sa funcţie –  Preşedinte al Partidului Liberal. De aceea, el a fost extrem de activ, participând la emisiuni televizate, făcând declaraţii, enunţând opinii etc. 

De fapt, misiunea ce-i revine lui Dorin Chirtoacă este pe cât de importantă, pe atât de dificilă. Or, el preia un partid aflat în cădere liberă în preferinţele alegătorilor şi cu siguranţă va încerca să-l adică la faima de altă dată.

O primă mare provocare pentru PL vor fi alegerile parlamentare din data de 24 februarie 2019. Într-un timp, record, Dorin Chirtoacă trebuie să pregătească partidul de acest scrutin, care, în premieră pentru Moldova, se va desfăşura în baza sistemului electoral mixt. De prestaţia PL în scrutinul parlamentar va depinde şi soarta de mai departe a acestei formaţiuni.

Dacă nu va trece testul respectiv, Dorin Chirtoacă va mai avea o şansă de a aduce PL în marea politică – alegerile locale generale ce urmează să aibă loc în 2019. Dacă va pica şi testul respectiv după un eventual eşec în parlamentare, misiunea lui Dorin Chirtoacă va deveni practic imposibil de îndeplinit.

De aceea, se poate de spus că următoarea perioadă va fi pentru Dorin Chirtoacă una de foc, şi care va decide, totodată, viitorul său politic.

TRIBUNA precizează: Dorin Chirtoacă s-a născut la data de 9 august 1978 în Chișinău. În 1993 a absolvit liceul „Gheorghe Asachi” din Chişinău, în 1997 – liceul „C. Negruzzi” din Iaşi (România) – diplomă de bacalaureat, în 2001 – Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti şi Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene – Diplomă de licenţă în drept european. A activat în calitate de redactor la emisiunea „Surprize, Surprize” (TVR 1, România, 2001 – 2002); redactor şef al aceleaşi emisiuni (2002 – 2003); coordonator de proiecte în cadrul Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova (2003 – 2005). În mai 2005 devine vicepreşedinte al Partidului Liberal, iar ulterior – prim-vicepreşedinte al acestei formaţiuni. În 2005, candidează de două ori la funcţia de Primar general al capitalei, dar ambele scrutine nu sunt validate dat fiind prezenţa slabă a alegătorilor la votare.  La 17 iunie 2007, Dorin Chirtoacă a fost ales Primar general al municipiului Chişinău cu 61,17% voturi. La 19 iunie 2011 şi la 28 iunie 2015 este reales în această funcţie. Pe data de 18 februarie 2018 a demisionat din funcţie, iar pe 1 decembrie 2018 a fost ales Preşedinte al Partidului Liberal.

Sondaj

  • Ce partid a avut cea mai bună prestație în 2019?

    View Results

    Loading ... Loading ...