[ X ]
Exclusiv19 Noiembrie 2018 06:00

Soluțiile lui Valeriu Pasat pentru a dinamiza prosesul de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol 

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Valeriu Pasat, doctor în istorie, academician al Academiei de Științe din Moldova, a fost întrebat: Aveți idei, soluții de a dinamiza prosesul de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol? 

El a menţionat că a încercat, inclusiv într-o scrisoare deschisă adresată anterior conducerii ţării, să formuleze anumite idei şi soluţii, preponderent din punctul de vedere al sferei sale de activitate: domeniul ştiinţific, mai exact – academic.

„Am câteva motive să o fac. Noi trebuie să vedem lucrurile mult mai complex decât o simplă ședere lunară sau trimestrială la masa negocierilor. . În calitatea mea de cercetător, care timp de mulți ani muncesc în arhive în diferite ţări, în mod special m-a interesat istoria Republicii Autonome Moldoveneşti ca o premisă pentru formarea RSSM, ulterior a Republicii Moldova. În această ordine de idei, am toată convingerea că raioanele din stânga Nistrului (numite mai des Transnistria) sunt o parte integrantă, inseparabilă, indivizibilă a Republicii Moldova. Să fie clar – și acolo trăiesc fraţii noştri, majoritatea dintre care aspiră sincer la o revenire la normalitate, adică la frontierele de până la 1990-1991. Sunt absolut convins că această palmă de pământ, din stânga Nistrului, este pământ moldovenesc, la care noi nu am renunţat, nu putem renunţa nici umanitar, nici geopolitic, cu atât mai mult social, economic, cultural, ştiinţific ş.a.m.d.”, a declarat el.

În opinia sa, „un argument forte pentru necesitatea reluării şi revigorării raporturilor ştiinţifice pe traiectoria Chişinău – Tiraspol îl constituie şi faptul că scrierea istoriei Republicii Autonome, ca o parte a istoriei statului Republica Moldova, este foarte dificilă, dacă nu imposibilă, fără implicarea unor specialişti şi a unor instituţii de la Tiraspol şi din alte localităţi ale regiunii transnistrene”.

„Şi încă un element de importanţă majoră: ca specialist, pot confirma documentar că numeroase aspecte – şi pozitive, şi negative – ale evoluţiei RSSM, apoi şi a Republicii Moldova – îşi au rădăcinile, cauzele, motivaţiile anume acolo, în stânga Nistrului, fapt pe care îl putem înţelege în toată amploarea sa numai cunoscând foarte bine situaţia „la faţa locului”, colaborând și conlucrând cu specialişti, dar şi cu oamenii simpli de pe acea palmă de pământ moldovenesc”, a declarat Valeriu Pasat.

Notă: Varianta integrală a interviului poate fi accesată la acest link.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...