[ X ]
[ X ]
Important6 Octombrie 2018 08:00

(INTERVIU) Vitalie Gamurari: PDM a fost și rămâne a fi un partid pro-european

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vitalie Gamurari, a vorbit despre ce a stat la baza deciziei de a trece pe platforma pro Moldova, dacă mai este PDM un partid pro-european, pe ce electorat concret mizează la alegeri, ce șanse are formațiunea de a rămânea la guvernare, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Ce a stat la baza deciziei PDM de a trece pe platforma pro Moldova?

V.G.: PDM a avut la baza activității sale conceptul pro Moldova în toate timpurile, chiar de la înregistrarea sa ca partid politic. Totodată, este bine cunoscut faptul că ultimii ani s-au caracterizat printr-o dezbinare a societății moldovenești după criteriul geopolitic, orientarea vest sau est devenind principalul slogan al partidelor politice, ceea ce, la rândul său a dus în continuare la dezbinarea societății. Or, campaniile electorale nu se bazau pe argumente concrete privind implementarea unor programe, politici etc., care să pună accentul pe necesitățile reale ale cetățenilor și a societății in integrum. Platforma pro Moldova lansează o nouă viziune în politica autohtonă, accentul fiind pus pe realizări concrete, palpabile, dar și anumite programe reale pentru viitor, care își găsesc argumentarea în rezultatele obținute anterior. PDM inițiază o campanie în cadrul căreia fiecare partid politic va trebui să vină în fața alegătorului cu rezultate concrete și inițiative credibile, dar și bine calculate. Astfel, partidele politice vor intra într-o concurență loială, în urma căreia va avea de câștigat cetățeanul Republicii Moldova și societatea moldovenească. Lansând platforma pro Moldova, PDM nu se dezice de la angajamentele sale asumate atât la nivel național, cât și internațional, fie că este vorba despre angajamente de ordin juridic, economic sau social. Platforma pro Moldova înseamnă a fi mai aproape de oameni, de problemele lor cotidiene, soluționarea cărora poate avea loc doar în cadrul unui dialog durabil și deschis.

T.: Înseamnă aceasta că PDM nu va mai fi un partid pro-european?

V.G.: PDM a fost și rămâne a fi un partid pro-european. În toate declarațiile făcute de reprezentanții partidului, s-a atenționat că PDM rămâne a fi un partid pro-european. Or, construcția europeană rămâne a fi proiectul cel mai reușit de pe continent, iar realizarea proiectelor și a programului PDM sunt strâns legate de valorile și bunele practici promovate în Uniunea Europeană. PDM, în calitatea sa de partid care și-a asumat actul de guvernare în Republica Moldova, a combătut de fiecare dată ideile ce țin de o posibilă denunțare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Or, în contextul în care PDM privește cu optimism în viitor, își dă bine seama că îndeplinirea acordurilor încheiate cu Uniunea Europeană este o obligație asumată la nivel internațional, obligație ce nu ține de viziunile unui sau alt partid politic, ci reprezintă un angajament juridic internațional asumat de către Republica Moldova, care va fi obligatoriu, indiferent de viziunile unui sau alt partid care va fi la guvernare. În plus, PDM a declarat de fiecare dată că rămâne deschis pentru dialog cu orice partid politic din Republica Moldova care are aceeași viziune – promovarea vectorului european. Astfel, toate declarațiile precum că PDM refuză de la vectorul european, eu le privesc ca o încercare de a duce cetățenii Republicii Moldova în eroare, în mare parte acestea având obiective electorale. Un factor important trebuie de luat în considerație în acest sens – proiectul pro Moldova este unul de durată, care are printre obiective și consolidarea societății moldovenești. Or, este bine cunoscut faptul, că construcția europeană de la bun început a avut ca scop consolidarea societăților europene, dezbinate după efectele dezastruoase ale celui de-al Doilea Război Mondial.

T.: Pe ce electorat concret mizează PDM acum?

V.G.: PDM își are electoratul său și ia în considerație doleanțele acestuia. Totodată, pe parcursul ultimilor ani, PDM a demonstrat că este un partid al tuturor cetățenilor Republicii Moldova, fapt ce poate fi cu ușurință probat prin proiectele și programele lansate și realizate. Iată de ce PDM nu se limitează doar la un segment îngust al electoratului moldovenesc, dar încearcă, prin exemplul său, să apropie clasa politică de cetățenii Republicii Moldova, de problemele cotidiene, astfel, să vină cu propuneri și soluții concrete în atingerea obiectivelor sale. În plus, prin programul lansat, PDM se declară deschis pentru un dialog constructiv cu actorii politici, în special cu cei ce împărtășesc idealurile promovate de PDM. Maturitatea politică pe care a atins-o PDM, îi permite să privească cu optimism în viitor pe termen mediu, dar și lung, în contextul în care, sunt sigur că și ceilalți actori politici din Republica Moldova își vor consolida eforturile pentru a schimba situația spre bine, ceea ce cu siguranță va fi apreciat, în primul rând, de cetățenii Republicii Moldova, dar și de partenerii de dezvoltare externi.

T.: Este adevărat că PDM a început o luptă cu PSRM pentru electoratul pro Moldova? În ce măsură electoratul de stânga e atractiv acum pentru PDM?

V.G.: Proiectul pro Moldova, lansat de PDM, are drept obiectiv lansarea unui dialog sincer și deschis cu cetățenii Republicii Moldova privind doleanțele și problemele reale cu care se confruntă aceștia, precum și societatea moldovenească in integrum. Proiectul pro Moldova nu este îndreptat împotriva cuiva, din contra, prin lansarea acestuia, PDM dorește să pună în aplicare la nivel național bunele practici care există în alte țări, în special la nivelul Uniunii Europene. Eu nu vreau să mă expun referitor la programul PSRM, nu ține de competența mea, doar pot să reamintesc că, prin acest proiect, PDM dorește să contribuie la consolidarea societății în jurul unei idei naționale, printre obiectivele căreia se enumeră asigurarea bunăstării cetățeanului și dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova. Or, odată cu lansarea acestui proiect, actorii politici din Republica Moldova vor fi nevoiți să-și schimbe retorica, trecând de la confruntări de ordin geopolitic la un dialog sincer și concret cu cetățenii, dialog de la care va avea de câștigat cu siguranță întreaga societate. Pentru PDM este atractiv cetățeanul Republicii Moldova, indiferent de faptul este acesta de stânga sau de dreapta. Crearea unor condiții favorabile pentru o concurență reală pentru actorii politici din Republica Moldova – aceasta ar trebui să fie preocuparea liderilor politici, indiferent de viziunile acestora. În asemenea condiții vom putea vorbi despre o democratizare reală a societății moldovenești. Or, ultimul argument vine să reconfirme faptul că PDM rămâne a fi un partid pro-european, deoarece este bine cunoscut că concurența și democrația reprezintă unii din pilonii ce stau la baza bunei organizări a sistemului instituțional al Uniunii Europene.

T.: Noua poziționare a PDM anulează decizia anterioară a partidului de a face coaliție post electorală cu PAS și PDA?

V.G.: PDM nu și-a schimbat poziția vis-a-vis de posibilele coaliții post-electorale, chiar dacă este încă prematur să vorbim despre componența viitorului Parlament. Liderii PDM au spus de fiecare dată că partidul rămâne deschis pentru dialog cu toți actorii politici care au aceeaşi viziune, chiar dacă pe anumite segmente pot apărea anumite divergențe. Or, anume capacitatea de a negocia și de a găsi acel numitor comun care ar corespunde intereselor cetățeanului Republicii Moldova și al societății moldovenești, reprezintă elementul probant al maturității politice al fiecărui partid în parte, precum și al clasei politice moldovenești în ansamblu. Capacitatea de a întreține dialogul politic în interesul cetățeanului, trecând peste egoul personal – iată testul maturității politice pe care ar trebui să-l treacă liderii politici din Republica Moldova. Or, anume aceste calități sunt caracteristice claselor politice din statele membre ale Uniunii Europene, bunele practici ale cărora ar trebui să devină esența activității actorilor politici din Republica Moldova.

T.: Ce șanse are PDM de a rămânea la guvernare, după următoarele alegeri parlamentare?

V.G.: Este prematur să vin cu careva prognoze acum. Cert este că PDM și-a demonstrat capacitatea de a guverna în interesul cetățeanului Republicii Moldova și, în mod evident, își dorește să rămână și în continuare la guvernare. Altfel, dacă vre-un partid politic ar face declarații cum că nu și-ar dori să vină sau să rămână la guvernare, asemenea partid nu ar avea dreptul moral la existență. În special, aceasta se referă la partidele politice puternice, cu o prezență activă în viața politică a țării. Practica europeană demonstrează că partidele politice încearcă să-și calculeze bine punctajul pe care îl pot acumula în campania electorală în baza unei analize profunde, inclusiv în situațiile în care, procentual vorbind, numărul susținătorilor, din diverse condiții, uneori scade. Nu mă refer aici la PDM, o spun cu fermitate, în lipsa unor motive pentru ca cuvintele mele să fie interpretate în formula precum că PDM ar scădea în anumite sondaje! Mă refer la un concept mai larg, la o viziune mai largă, în contextul cărora un partid puternic poate trage anumite concluzii, chiar și în situații de criză. PDM privește cu optimism rezultatele alegerilor parlamentare, ceea ce presupune că viitoarea guvernare va rămâne una de orientare democratică pro-europeană în interesul cetățeanului Republicii Moldova. Or, PDM a asigurat pe parcursul ultimilor ani o asemenea guvernare și, în mod logic, consideră că se va regăsi în componența respectivă.

T.: Pe câte mandate în circumscripțiile uninominale poate miza, la modul practic, PDM? Și câte credeți că veți obține pe listă de partid?

V.G.: La întrebarea în cauză nu am un răspuns, din simplul motiv că este încă prematur să facem anumite calcule, în condițiile în care partidele politice, cu unele excepții, nu și-au făcut publice candidaturile pentru circumscripțiile uninominale. În plus, nici candidații independenți nu sunt cunoscuți, ceea ce nu-mi permite să vin cu unele calcule, chiar și unele provizorii. Cert este că PDM, la fel ca alte partide politice, vor analiza situația foarte atent, astfel calculând posibilitățile reale de ași lansa candidaturile în circumscripțiile uninominale respective. Eu îmi dau foarte bine seama că unele regiuni ale Republicii Moldova au prioritățile sale politice, votând tradițional pentru partidul politic preferat. Eu, cel puțin, nu aș nega un asemenea factor la nominalizarea unei sau altei candidaturi pentru circumscripția respectivă. În egală măsură, aceasta se referă la numărul mandatelor ce vor veni pe lista de partid. Trebuie să luăm în considerație că trecerea la un alt sistem electoral decât cel existent anterior, creează condiții pentru lansarea în politică a unor personalități noi, care se bucură de susținere la nivel regional, în special, factor ce poate influența rezultatele campaniei electorale. Este o competiție, dar și o concurență, criteriu pe care l-am menționat și în răspunsurile anterioare. Iar aceasta, la rândul său, cu siguranță va duce la anumite schimbări calitative în viața politică a Republicii Moldova.

T.: Când PDM își va anunța candidații în alegerile parlamentare?

V.G.: Am doar un singur răspuns la această întrebare – în termenii stabiliți de legislația în vigoare. Poate că este un răspuns pe care îl dau de regulă juriștii, dar pentru a nu da temei unor interpretări greșite, mă limitez la acest răspuns.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Cine va deveni Primar general al mun. Chișinău?

    View Results

    Loading ... Loading ...