[ X ]
Important29 Septembrie 2018 09:00

(INTERVIU) Anatol Țăranu: Unioniștii duc nevoia de un proiect politic nou, de o prospețime atrăgătoare

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, cunoscutul analist politic, Anatol Țăranu a vorbit despre situația politică actuală din Republica Moldova, dacă crede că va fi schimbată data alegerilor parlamentare, despre poziționarea PDM, un eventual bloc electoral al unioniștilor, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle Țăranu, cum calificați situația politică actuală din Republica Moldova? Putem spune că, neoficial, campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare a început deja?

A.Ț.: Politicul moldovenesc este iremediabil axat pe interesul electoral. Tot ce se întâmplă pe scena politică moldovenească fie provine din interes electoral, fie imediat este convertit în interes electoral. Miza poartă un caracter existențial după formula hamletiană – a fi sau a nu fi! Câștigi alegerile și păstrezi în consecință toate bunurile obținute, de regulă, ilegal datorită posesiei pârghiilor politice. Pierzi alegerile și ești strivit material și politic, iar locul tău este ocupat de concurenți cu principii morale similare și interes pecuniar. Iar retorica politică vine doar să ascundă acest adevăr crud, confirmat cu ostentație de toată practica politică a Republicii Moldova de la independență încoace. Forțele care au ignorat regula respectivă, niciodată nu au fost capabile să se mobilizeze pentru victorie electorală. Deocamdată nimic nu vorbește despre o perspectivă reală de schimbare a acestei paradigme. Deci, situația politică poate fi caracterizată în termeni tradiționali pentru politica moldovenească: pe măsura apropierii alegerilor parlamentare, asistăm la creșterea intensității luptei între „răul cel mare” și „răul puțin mai mic”. Diferența o face punctul geopolitic din care sunt priviți actorii implicați în confruntare. Pentru ei campania electorală niciodată nu se termină. Businessul rămâne business în toate timpurile.

T.: Se vehiculează că data alegerilor parlamentare stabilite pentru data de 24 februarie 2019, ar putea fi modificată. Cum comentați aceste afirmații? Este posibil un asemenea scenariu?

A.Ț.: Răspunsul sigur la această întrebare este de competența unui număr restrâns de politicieni moldoveni care, de fapt, determină, în dependență de propriile interese politice, deciziile de asemenea fel. În cazul în care majoritatea parlamentară va decide modificarea datei alegerilor, formal legea nu va fi încălcată. Astfel este posibilă schimbarea datei alegerilor, dacă această schimbare îi va favoriza pe deținătorii dreptului decizional.

T.: Vlad Plahotniuc a anunțat că, de acum încolo, PDM va fi un partid pro-Moldova. În opinia Dvs., ce presupune această schimbare? Are legătură cu alegerile?

A.Ț.: Cred că sondajele au arătat epuizarea potențialului electoral pentru acest partid pe flancul proeuropean anunțat. De aici necesitatea migrării pe alte câmpii mănoase din punct de vedere electoral. PDM s-a mișcat spre stânga în speranța unor achiziții electorale noi. Evident, democrații lui Plahotniuc nu vor renunța la voturile proeuropenilor, cum sugerează unii. În același timp, PDM se extinde peste electoratul socialiștilor, încercând să diminueze pe această cale influența partidului lui Dodon. Poate să fie o mișcare întârziată, iar socialiștii se vor preface într-o problemă mare pentru democrați după alegerile parlamentare.

T.: Dat fiind noua poziţionare a PDM, ce credeți că se va întâmpla cu iniţiativa sa de a introduce în Constituţie integrarea europeană ca prioritate naţională?

A.Ț.: Cred că această inițiativă ușor, ușor va fi dată uitării.

T.: Mai multe entități politice și asociative unioniste desfășoară discuții pentru crearea unui bloc electoral la viitoarele alegeri parlamentare. Ce șanse ar avea un asemenea bloc să acceadă în Parlament?

A.Ț.: Partida unionistă pe ansamblu este suficient de numeroasă pentru a pretinde realmente la reprezentare parlamentară. Problema mare a unioniștilor se rezumă la lipsa liderilor carismatici și la gradul mare de discreditare a partidelor pretins unioniste. Încercarea de a crea un bloc electoral dintr-o multitudine de partide cu reputație proastă, îi va lăsa pe unioniști în afara Parlamentului. Nu poți să te aștepți că vei turna într-un poloboc mai multe căldări de vin de diverse soiuri, dar toate de calitate inferioară, și în final să obții un vin de marcă. Unioniștii duc nevoia de un proiect politic nou, de o prospețime atrăgătoare, capabil să aprindă în mediul unioniștilor speranța victoriei. În acest caz șansele accederii partidei proromânești în Parlament sunt foarte bune.

T.: Şi liberalii s-au activizat pe linia unionistă. Mai au șanse să acceadă în Parlament?

A.Ț.: Îmi pare rău, dar pentru liberali eu nu am previziuni  bune în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare. Liberalii lui Ghimpu au ratat susținerea masivă a partidei unioniste, șansele lor constau în capacitatea de a se dizolva și de a se asocia cu acel proiect politic nou proromânesc, despre care am vorbit mai sus și în așteptarea căruia se găsește toată partida unionistă din Republica Moldova.

T.: Opoziția extraparlamentară – PAS, Platforma DA și PLDM au anunțat crearea unui bloc electoral. În opinia Dvs., vor găsi limbă comună până la urmă?

A.Ț.: Faptul că la distanță de trei luni până la alegeri nu există o claritate determinantă  în această chestiune, trezește nedumerire și constituie un factor demobilizator pentru opoziția de dreapta. Eu nu exclud că entitățile politice vizate ar putea să meargă în alegeri pe cont propriu, cu un anumit grad de coordonare a acțiunilor sale în circumscripțiile uninominale.

T.: PSRM a început identificarea candidaților pe circumscripții uninominale. De ce credeți că formațiunea îi anunță public de pe acum? În opinia Dvs., de ce au ales ca în raioanele unde sunt identificați candidaţii să fie organizate și mitinguri de protest?

A.Ț.: Socialiștii lui Dodon par a fi cel mai pregătit de alegeri partid. Ei din start dispun de un nucleu electoral dur numeros și bine mobilizat, care în orice condiții va vota acest partid. În societatea moldovenească profund divizată după criteriul etno-cultural, partea ei  rusolingvă sistemic se pregătește să se revanșeze politic în fața părții românolingve, pentru sentimentele de frustrare și frică banală pe care le-a trăit în anii de glorie ai mișcării de renaștere națională. Așa-numitele mitinguri electorale de protest ale socialiștilor nu pot să nu deraieze în românofobie, cu toate consecințele sale. Anotimpul vremurilor tulburi se anunță așteptat în Republica Moldova.

T.: La ce să ne așteptăm în perioada imediat următoare?

A.Ț.: Dacă printr-un miracol salvator nu apare un proiect politic capabil să oprească ascensiunea socialiștilor antinaționali, Republica Moldova va fi federalizată sub pretextul soluționării politice a conflictului transnistrean și se va purcede la edificarea unei societăți cu identitate moldovenistă, centrată pe limba rusă și valorile spirituale ale lumii ruse. Așa-numitele limbă și cultură moldovenească vor reprezenta un decor folcloric de fațadă, lipsite de orice valoare autentică. Am trăit această experiență pe timpurile dominației imperialismului rus și continuatorului lui firesc, celui sovietic. Într-o asemenea societate nici o reformă antioligarhică nu va fi posibilă. Fiindcă lumea rusă este locul unde oligarhia este la ea acasă.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine 

www.ipn.md

Sondaj

  • Ce evenimente ar putea marca anul politic 2020?

    View Results

    Loading ... Loading ...