[ X ]
Important22 Septembrie 2018 14:00

(INTERVIU) Tudor Deliu: PLDM s-a curățat de profitori și oportuniști

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Tudor Deliu, șeful fracțiunii PLDM în Parlament, a vorbit despre ce l-a determinat să accepte noua funcție, ce modificări au fost efectuate la Congresul desfășurat recent, când PLDM va începe identificarea candidaților pentru circumscripțiile uninominale, dar și pentru lista națională, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle. Deliu, ați fost ales, unanim, în calitate de președinte al PLDM.  Ce v-a determinat să acceptați această funcție?

T.D.: Așa este. La Congresul VIII extraordinar al partidului am fost ales în calitate de  președinte. A fost o decizie nu ușoară pentru mine, dar am acceptat propunerea colegilor. Ce m-a determinat? Cred ca PLDM mai are mult de spus pe arena politică din Republica Moldova.

T.: Au mai fost puse în discuție (la vot în cadrul Congresului) și alte candidaturi pentru a prelua această funcție? Dacă da, despre cine anume e vorba?

T.D.: Până la începerea lucrărilor Congresului, au fost discutate și alte candidaturi, dar în procesul de înaintare am fost unica candidatură.

T.: În rezoluția adoptată la Congres, PLDM susține că, mizează pe o coaliție largă, în cadrul familiei popularilor europeni, cu partidele partenere PAS și Platforma DA. La ce etapă sunteți cu discuțiile referitor la colaborarea pentru viitoarele alegeri parlamentare?

T.D.: Confirm acest lucru și altă cale de luptă pentru a readuce democrația în republică nu văd. Doar împreună cu partidele din marea familie a pro-europenilor putem reuși. Discuțiile vor continua și sper că în viitorul apropiat vom ajunge la o înțelegere.

T.: Când PLDM va începe identificarea candidaților pentru circumscripțiile uninominale, dar și pentru lista națională?

T.D.: Vorbeam de continuarea discuțiilor cu PAS și Platforma DA și cred că e prea devreme să abordăm acest subiect. Ne dorim ca în viitorul Parlament să ajungă persoane care vor reprezenta interesele cetățenilor și nu cele personale sau de grup. Actualmente a demarat procesul de identificare și  verificare a viitorilor candidați.

T.: Tot în cadrul Congresului, PLDM a decis că,  în perspectiva alegerilor parlamentare din 2019, formațiunea acceptă dezideratul unirii cu România ca pe o expresie firească a idealului membrilor săi. La modul practic, ce înseamnă asta? Ce urmează?

T.D.: Aceasta înseamnă că PLDM a fost și rămâne a fi un partid pro-european. Amendamentul făcut în programul politic al partidului consemnează faptul că PLDM este casă și a unioniștilor și noi nu doar acceptăm, dar recunoaștem adevărul istoric, că am fost rupți de la România. Este o recunoștință celor care cred și simt românește.

T.: Ce alte modificări a făcut PLDM la statut și program, în cadrul celui de-al VIII-lea Congres extraordinar?

T.D.: Au fost operate mai multe modificări la Statutul partidului cu referire la unele proceduri de organizare interna și de omitere a unor prevederi interpretative. La fel și în program s-au  revăzut și concretizat unele obiective pe care ni le asumăm.

T.: Cum ați descrie situația actuală a PLDM? S-a făcut o evaluare a activității organizațiilor de partid? Care este situația în interiorul formațiunii?

T.D.: Da, s-a efectuat o evaluare a organizațiilor primare și teritoriale atât la nivel de membri, cât și la nivelul organelor de conducere. Drept rezultat a acestor acțiuni, partidul s-a curățat de profitori și oportuniști. Dacă e să descriem situația actuală din interiorul partidului, atunci suntem pe drumul cel drept, iar membrii de partid sunt gata de viitoarele provocări.

T.: Ce priorități au liberal-democrații pe agendă pentru perioada imediat următoare?

T.D.: În timpul apropiat vom convoca ședința Consiliului Politic Național pentru a alege vicepreședinții și membrii Biroului Permanent Central. De asemenea, vor fi trasate sarcinile imediate ale partidului în perioada preelectorală.

T.: Cu ce credeți că se vor solda următoarele alegeri parlamentare și cum vedeți viitorul PLDM după alegerile parlamentare?

T.D.: E greu de prezis. De una sunt convins: daca forțele pro-europene și antioligarhice vor merge în alegeri într-un front comun, se pot obține rezultate bune. Dacă aceasta nu se reușește, după alegeri, ne putem aștepta la o majoritate pro-estică care va deturna cursul european și așa discreditat în ultimul timp de cei de la guvernare.

T.: Parlamentul se întrunește în ultima sesiune din această legislatură. Cum credeți că va fi această ultimă sesiune? Ce așteptări aveți de la această sesiune și ce proiecte legislative veți înainta/susține? 

T.D.: Parlamentul este de la 3 septembrie în sesiune dar responsabilii nu se prea grăbesc să revenim la ritmul normal de activitate. Mă refer la ședințele comisiilor, ale biroului, ședințe în plen. Se vede că ceva nu le iese la socoteală. Nu-i exclus în timpul apropiat să ne așteptăm și la unele surprize. Noi, fracțiunea PLDM, vom continua în același ritm cum am făcut-o și în sesiunile precedente. Sper ca tribuna parlamentului să nu să se transforme în una electorală.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...