[ X ]
[ X ]
Important10 August 2018 12:00

Cum ar putea fi utilizate noile tehnologii în domeniul de activitate al STISC? Răspunsul lui Serghei Popovici

În cadrul unui interviu acordat pentru www.curentul.md, directorul I.P. „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”, Serghei Popovici a fost întrebat: 
Cum ar putea fi noile tehnologii utilizate în domeniul de activitate a STISC?

„Este prematur de discutat despre implementarea Realităţii Virtuale sau Inteligenţei Artificiale în domeniul în care activăm. Trebuie să conştientizăm că orice inovaţie are două părţi ale monedei care trebuie studiate, testate şi numai apoi implementate. Este cert faptul că treptat vor surveni unele alternanţe în activitatea noastră. Dar noi suntem întotdeauna receptivi la toate schimbările care duc la facilitarea şi ameliorarea activităţii funcţionarului public. Fiindcă într-o lume tot mai conectată la internet şi tot mai interconectată, implementarea noilor tehnologii nu mai este un „subiect”, ci este o „necesitate”, a declarat el.

Solicitat să se refere la un proiect inovativ implementat de către STISC, Serghei Popovici a menţionat: „Ritmul rapid în care se dezvoltă TI, ne obligă să fim în pas cu inovaţiile din domeniu pentru a asigura o funcţionalitate eficientă a sistemului telecomunicaţional a autorităţilor publice, precum şi a altor instituţii cu care colaborăm. Este cazul să menţionez semnătura electronică care, cu ceva ani în urmă, era doar un proiect inovativ pentru Republica Moldova, acum însă este un instrument uzual, indispensabil de activitatea zilnică a miilor de cetăţeni. Instituţia noastră a fost cea care l-a implementat şi dezvoltat. În prezent orice funcţionar public, la fel ca şi orice persoană fizică, are posibilitatea de a folosi acest
instrument pentru semnarea electronică a documentelor sau utilizarea serviciilor publice electronice, astfel reducând din timpul de aşteptare necesar semnării actelor sau optimizării costurilor în cadrul instituţiei”.

„Sigur că mai este de lucru şi în această direcţie, însă implementarea Semnăturii Electronice în RM ar f un exemplu elocvent de trecere de la „inovaţie” la realitate. În calitatea mea de director al STISC, vă asigur că vom susţine şi promova pe viitor inovaţiile care vor surveni spre binele societăţii”, a adăugat el.

Notă: Varianta integrală a interviului poate fi accesată la acest link.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce evenimente ar putea marca anul politic 2020?

    View Results

    Loading ... Loading ...