[ X ]
[ X ]
Exclusiv9 August 2018 16:00

Directorul STISC despre cum sunt asigurate autoritățile administrației publice cu infrastructura IT necesară

În cadrul unui interviu acordat pentru www.curentul.md, directorul I.P. „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”, Serghei Popovici a fost întrebat: 
În ce măsură STISC asigură autoritățile administrației publice cu infrastructura IT necesară pentru o desfășurare eficientă a activității profesionale?

„Deoarece administraţia publică este principala verigă şi, implicit, cea mai responsabilă componentă a societăţii, chemată să asigure cadrul favorabil dezvoltării comunităţii, să realizeze servicii diversificate şi de calitate pentru cetăţeni, în sectorul economic şi cel social, STISC asigură autorităţile cu o infrastructură IT bine dezvoltată şi sigură pentru desfăşurarea activităţii prin intermediul căreia prestăm servicii de înaltă calitate, cum ar f: internet, intranet, poşta electronică, serviciile semnăturii electronice, precum şi alte servicii
din domeniul TIC. Ne străduim să fim în pas cu noile tehnologii şi, în măsura posibilităţilor, disponibile structurii noastre”, a declarat el.

Întrebat ce părere are în legătură cu inovațiile în sfera IT, Serghei Popovici a răspuns: „Este evident faptul că noua eră digitală determină un nou tip de abordare. Țin întotdeauna să mă informez în legătură cu cele mai importante inovaţii în domeniul IT, de exemplu inteligenţa artificială. Ea este mai prezentă deja în vieţile noastre decât am crede, se referă la capacitatea unui computer de a întreprinde acţiuni (recunoaşterea obiectelor, a sunetelor, înţelegerea limbajului uman) şi procese (învăţarea, planificarea sau rezolvarea unor probleme) care sunt caracteristice inteligenţei umane. Una dintre cele mai impresionante forme de implementare a acesteia este microscopul inteligent.

Sau realitatea virtuală. Ce înseamnă aceasta şi cum funcţionează? Simplu spus, computerele pot reproduce mediul real sau pot crea unul imaginar, combinând până la 75% elemente virtuale şi 25% elemente reale. Prin stimularea simţurilor, ni se permite şi să devenim parte integrantă dintr-o realitate alternativă şi să interacţionăm cu elementele care o compun. Astfel avem de-a face cu o versiune a realităţii care de fapt nu există cu adevărat, deşi creierul o percepe ca fiind reală. Astfel, utilizatorul poate experimenta realitatea înainte de a o trăi cu adevărat, ceea ce îi permite să ia decizii informate, să înţeleagă urmările acestora şi să corecteze eventuale greşeli”.

Notă: Varianta integrală a interviului poate fi accesată la acest link.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce partid a avut cea mai bună prestație în 2019?

    View Results

    Loading ... Loading ...