[ X ]
Important4 August 2018 07:00

(INTERVIU) Tudor Deliu: Se vede o tendință clară de instaurare a unei dictaturi și de sugrumare crudă a ultimelor elemente democratice

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, președintele fracțiunii parlamentare a liberal-democraților, a vorbit despre măsura în care a reușit PLDM să-și realizeze cele stabilite pentru sesiunea care s-a încheiat, ce ar trebui să facă opoziția ca vocea sa să fie mai auzită, în ce situație opoziția parlamentară ar putea face front comun în legislativ, cum vede viitorul său politic, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle. Deliu, în ce măsură a reușit fracțiunea PLDM să-și realizeze cele stabilite pentru sesiunea care s-a încheiat?

T.D.: Chiar dacă majoritatea proiectelor care au fost înregistrate de fracțiunea PLDM nu au ajuns în procedura parlamentară, noi am depus maxim efort pentru a combate și a scoate la iveală caracterul dubios și reprobabil al unor acțiuni întreprinse de majoritatea parlamentară. Am insistat pe intensificarea controlului parlamentar, atât asupra Guvernului, cât și asupra altor instituții importante. Parlamentul e obligat să vegheze cu strictețe cum se implementează legile adoptate. Nu putem face statistici și nu putem să ne lăudăm cu numărul de legi adoptate, atâta timp cât impactul lor este minim. Nu trebuie să scoatem proiecte pe bandă rulantă doar pentru a bifa numeric și a îmbunătăți statisticile. Legile trebuie să prindă viață și să ducă la îmbunătățirea evidentă și palpabilă a funcționării statului. Și dacă activitatea fracțiunii este apreciată de cetățeni, care cu diferite ocazii ne-o spun, înseamnă că am reușit să realizăm ce am planificat, dar cred cel mai important lucru e că, prin comportamentul și acțiunile noastre,  nu decepționăm alegătorii.

T.: Cum ați caracteriza în general relațiile dintre putere și opoziție?

T.D.: Guvernarea face tot posibilul ca opoziția să fie marginalizată. Nu doresc ca vocea noastră să fie auzită. Probabil adevărul doare, iar frica lor devine din ce în ce mai mare. Altfel nu pot să explic de ce în această sesiune nu a fost organizată nici o ședință de plen cu proiecte înregistrate de opoziție, chiar dacă Regulamentul Parlamentului prevede acest lucru. Nu pot iarăși să înțeleg de ce s-au opus numeroaselor solicitări de a organiza audieri a diferitor autorități care sunt obligate să vină cu raport în Parlament.

T.: Ce ar trebui să facă opoziția ca vocea sa să fie mai auzită?

T.D.: Nu opoziția, ci guvernarea ar trebuie să-și schimbe comportamentul. Opoziția, aici mă refer la fracțiunea PLDM, a făcut tot posibilul să fie auzită și să convingă guvernarea despre unele fărădelegi comise, dar ne-am trezit strigând în pustiu. Asta, cred, e o greșeală enormă din partea guvernării.

T.: Care în opinia dvs., au fost cele mai negative momente din sesiunea care s-a încheiat?

T.D.: Ce poate fi mai negativ pentru un stat dacă a pierdut încrederea și susținerea partenerilor de dezvoltare. Acțiunile și inacțiunile acestei guvernări au făcut ca Republica Moldova să cunoască cel mai mare regres de la independentă încoace. Uniunea Europeană a fost tratată cu desconsiderație și trufie nejustificată, fapt ce a dus la adoptarea de către Parlamentul European a rezoluției privind suspendarea asistenței macrofinanciare. Republica Moldova devine un stat tot mai izolat de civilizație și se vede o tendință clară de instaurare a unei dictaturi și de sugrumare crudă a ultimelor elemente democratice.

T.: Ce momente din această sesiune pot fi considerate pozitive?

T.D.: Personal nu prea văd. Deja ne-au furat cu cruzime dictatorială elementul democratic cel mai sfânt – votul liber exprimat. Despre ce momente pozitive putem vorbi?

T.: În ce situație opoziția parlamentară ar putea face front comun în Legislativ?

T.D.: În actualul Parlament există patru fracțiuni de opoziție. Se mai întâmpla să votăm împreuna unele inițiative. Cât privește un front comun în Legislativ, este imposibil. Fracțiunea PLDM este promotorul vectorului european, ceea ce nu putem spune despre alte fracțiuni din opoziție. Mai interesant este că există o colaborare intre putere, mă refer la Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor, declarat de opoziție. Concluziile le las pe seama cititorilor.

T.: Cum credeți că va decurge noua sesiune parlamentară?

T.D.: Noua sesiune coincide cu un eveniment important pentru Republica Moldova – alegerile parlamentare. Sperăm foarte mult ca sala de ședințe să nu fie transformată într-o scena de manipulări, promisiuni false și dezinformare în masă, iar cetățeanul să fie privit ca un număr, folosit doar pentru votul său. Fracțiunea noastră va continua să fie alături de cetățeni și să lupte împreună pentru adevăratele valori ale democrației.

T.: Cum vedeți viitorul dvs. politic?

T.D.: Nu am luat încă o decizie. Oricum, viitorul politic nu presupune să fii neapărat în Parlament. Voi continua, indiferent de poziția pe care am s-o am, să lupt pentru adevăratele valori ce trebuie să stea la baza unui stat de drept.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...