[ X ]
Important3 August 2018 07:00

(INTERVIU) Corneliu Ciurea: Nu este exclusă nici încercarea de a răsturna guvernarea până la alegeri cu concursul unor parteneri externi

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, cunoscutul analist politic, Corneliu Ciurea a vorbit despre relațiile actuale dintre putere și opoziția pro-europeană, cu ce crede că se vor termina protestele, ce s-ar întâmpla dacă și socialiștii ar recurge la proteste, cu ce rezultate se pot solda următoarele alegeri parlamentare, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle. Ciurea, cum calificați relațiile actuale dintre putere și opoziția pro-europeană?

C.C.: Relațiile dintre putere și opoziția de dreapta le-aș numi „isterice”, în principal, din cauza incapacității opoziției de dreapta de a accepta guvernarea PDM. Această isterizare continuă, pe care unii o numesc în mod greșit victimizare, este rezultatul slăbiciunii opoziției de dreapta. Liderii politici de pe acest segment politic nu sunt în stare, deocamdată, să producă o revoluție oranj (pe care o doresc în secret) din cauza unei neputințe evidente de a-și mobiliza adepții, dar nici nu pot să se împace cu gândul că va trebui să-l accepte pe Plahotniuc. Cu riscul de a fi politic incorect voi spune că acest comportament al opoziției este unul isteric, „muieresc”, irațional. Sunt niște simptomuri care se manifestă după arestarea lui Filat din 2015 și care nu pot fi deocamdată vindecate.

T.: Cu ce credeți că se vor termina protestele împotriva guvernării?

C.C.: Cred că opoziția de dreapta va încerca să relanseze un val puternic de proteste în toamnă. Nu este exclusă nici încercarea de a răsturna guvernarea până la alegeri cu concursul unor parteneri externi. Dar șansele sunt minime din cauza dezinteresului populației și refuzul socialiștilor de a susține acțiunile de protest. În aceste condiții, opoziția de dreapta va trebui să accepte participarea în alegeri în condițiile dictate de guvernare.

T.: Fixarea alegerile parlamentare pe 24 februarie 2019 favorizează sau defavorizează opoziția pro-europeană?

C.C.: Nu cred că această dată are o semnificație politică mare, chiar dacă este un pic neobișnuit pentru Moldova să organizezi alegeri în perioada ieșirii din iarnă. Prin stabilirea acestei date, puterea a tras un pic de timp cu scopul de a putea să mai inițieze unele acțiuni cu impact în rândul populației. Deocamdată, nu putem ști dacă această decizie este una inspirată.

T.: Ce pericole de ordin politic vedeți pentru guvernare în perioada imediat următoare?

C.C.: Protestele opoziției de dreapta sunt pericol de grad mediu. La fel și supărările partenerilor occidentali. Ne îndreptăm către alegeri care vor crea un context politic nou de care guvernarea va încerca să profite pentru a fi „resetată” într-un format modificat. Adică re-legitimată.

T.: Cum calificați relația guvernării cu opoziția socialistă?

C.C.: Această relație o putem numi de „nici pace, nici război”. Sunt evidente contradicțiile ideologice dintre cele două partide dar, cu siguranță, opoziția socialistă este una acceptată, „sistemică” care este încadrată regulilor politice de joc din Republica Moldova. A accepta regulile politice de joc în Moldova înseamnă să te împaci cu gândul că Plahotniuc se află în mod legitim în câmpul politic. Asta e diferența dintre socialiști și opoziția de dreapta. Totuși, socialiștii nu vor ezita să-l înfrângă pe Plahotniuc în cazul în care vor avea o asemenea ocazie. Dar nici nu fac isterie din cauza asta.

T.: Ce s-ar întâmpla dacă și socialiștii ar recurge la proteste? Ar fi aceasta o presiune mai mare pe putere?

C.C.: Cu siguranță, alierea celor de dreapta cu socialiștii vor spori șansele protestelor. Doar că probabilitatea este foarte mică.

T.: Cum credeți că va evolua relația guvernării cu partenerii occidentali în lunile următoare?

C.C.: Atât democrații, cât și partenerii occidentali nu au un mare interes de a relua colaborarea în perioada electorală. Partenerii occidentali doresc o reformatare a guvernării prin întărirea polului de dreapta, iar democrații nu pot accepta acest lucru. Occidentalii vor încerca, prin intermediul rețelelor create ale societății civile, să dea un ajutor partidelor de dreapta, fapt care ar putea fi taxat de guvernare. În orice caz, după alegeri va fi creată o nouă situație politică și ambele tabere vor reînnoda relațiile în funcție de ponderea politică nouă.

T.: Ce influențe va avea factorul extern asupra alegerilor din Moldova?

C.C.: După cum am spus mai sus, occidentalii vor folosi o parte din ONG-uri ca un fel de coloană a cincea pentru a ajuta partidele de dreapta să obțină un scor cât mai bun în alegeri. Folosesc termenul de „coloana a cincea”, deoarece aceste organizații vor abdica de la scopurile lor statutare și vor acționa politic în detrimentul propriului stat, fiind ghidați de interese externe. Întrebarea este în ce măsura guvernarea va tolera aceste acțiuni subversive? Deocamdată nu cunoaștem acest lucru.

T.: Cu ce rezultate se pot solda următoarele alegeri parlamentare?

C.C.: Cred că vom avea din nou trei grupuri politice în parlament – dreapta, democrații și socialiștii. Sper că socialiștii nu vor avea majoritatea. Occidentalii vor încerca să-i apropie pe democrați cu partidele de dreapta, dar, din cauza greșelilor comise anterior prin cultivarea animozității dintre pro-europeni, șansele sunt destul de reduse. În cazul insuccesului este de luat în calcul o alianță dintre socialiști și democrați în care va fi negociat păstrarea vectorului european.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...