[ X ]
[ X ]
[ X ]
Exclusiv9 Iulie 2018 07:00

Valeriu Ghilețchi despre interesele marilor puteri în RM

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi a fost întrebat: Cine din marele puteri (SUA, UE, Rusia) și ce interese ar putea avea în RM?

„Toți au anumite interese în Republica Moldova. Dar nu toți doresc să vadă Moldova ca o țară liberă, în care domnește dreptatea, pacea și buna înțelegere, cu o creștere economică stabilă și cu instituții de stat puternice. Chiar dacă se depun eforturi mari de a transforma integrarea europeană a Moldovei într-un obiectiv național care să unească toate forțele politice din țară, constatăm cu regret, că aceasta în continuare împarte țara în două tabere. Astfel, și în alegerile parlamentare care urmează să aibă loc, din nou se va da o luptă geopolitică între vest, SUA și UE, și est în frunte cu Federația Rusă”, a declarat el.

Valeriu Ghileţchi susţine că, „atât Statele Unite cât și Uniunea Europeană ar dori ca Moldova în continuare să depună eforturi substanțiale în implementarea tuturor acțiunilor incluse în Acordul de Asociere și nu doar a celor care se referă la armonizarea legislației”. „Dacă legislația nu produce rezultate tangibile, atunci cetățeanul nu vede care este valoarea adăugată a acesteia. În cadrul reformei justiției au fost aprobate și strategii, și hotărâri de Guvern, și legi, ca la urmă „justiția reformată” să anuleze turul II al alegerilor din municipiul Chișinău. Prin urmare, partenerii occidentali doresc mai mult să vadă acțiuni care cu adevărat ar îmbunătăți viața cetățenilor din Republica Moldova”, a declarat el.

În opinia sa, „Rusia, de cealaltă parte, deși este foarte interesată în această regiune, pare să nu aibă nici resursele financiare necesare, dar nici interesul prea mare de a implementa proiecte care să îmbunătățească viața cetățenilor noștri”. „Din această cauza, au ales o retorică politică antieuropeană și prin aliații săi continuă să divizeze societatea și să destabilizeze situația din țară. În luna aprilie, fiind la Strasbourg la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, am avut un discurs referitor la războaiele hibride, care par să fie tot mai multe și mai periculoase. În acest discurs am menționat „Telegrama cea lungă” trimisă la Washington în anul 1946 de George Kennan, care atunci era șeful-adjunct al misiunii diplomatice americane la Moscova, în care acesta scria: „Rusia este gata să submineze potențialul politic și strategic general al marilor puteri occidentale, să distrugă încrederea națională în sine, să intensifice tulburările sociale și cele industriale, să stimuleze toate formele de dezbinare… Discursurile anti-britanice vor fi semănate printre americani, vorbele anti-americane printre britanici. În cazul în care există suspiciuni, ele vor fi împrăștiate și mai tare; în cazul în care nu există, atunci vor fi create”. După mai mult de 70 de ani, interesele și instrumentele Rusiei au rămas aproape la fel: dezbinare și destabilizare”, a mai spus Valeriu Ghilețchi.

Notă: Varianta integrală a interviului poate fi accesată la acest link.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...