[ X ]
[ X ]
Important5 Iulie 2018 12:00

(INTERVIU) Valentin Dolganiuc: Oligarhia poate fi învinsă doar în spaţiul european, doar în spaţiul românesc

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, ex-vicepremierul Valentin Dolganiuc, fost deputat în primul Parlament, unul din liderii Mişcării Civice Europene, s-a referit la situaţia de ultimă oră din Moldova şi la unele perspective de viitor. 

T.: Dle. Dolganiuc, în ultima perioadă, aţi făcut nişte afirmaţii tari, care sunt prezentate sub diferite unghiuri. Ce aţi vrut să spuneţi?

V.D.: Într-adevăr, ceea ce am spus a fost rupt din context, trunchiat și folosite doar anumite pasaje. Sa fiu înţeles corect. Vreau doar să pun umărul şi să fiu eficient ca lupta pentru „eliberarea” Basarabiei sa aibă un final victorios. Eu nu am dreptul să privesc imparţial la manipulări.

Din start, vreau să punctez: Republica Moldova a ajuns să fie un stat captiv, a intrat pe mâna hoţilor şi nulităţilor, poporul a rămas fără instituţiile menite să-l apere. Drept consecinţă, are loc depopularea, oamenii pleacă ireversibil, este imposibil să mai rezişti, s-a ajuns la limita existenţei. Drepturile fundamentale ale omului demult nu mai sunt prezente și sunt violate într-un hal fără de hal. Realizez că trăim într-o idiocraţie.

T.: Ce aveţi în vedere? Ce este idiocraţie?

V.D.: Este puterea idioţilor! Avem toate însemnele ei: privarea de dreptul de a gândi liber (atât din partea celor de la putere, cât şi a celor din opoziţie), inversarea piramidei valorilor (nu mai sunt valori cinstea, corectitudinea, dreptatea, bunul simţ, ci minciuna, furtul, șmecheria etc.), folosirea instituțiilor statului doar în interes personal sau de grup, blamarea inteligenţei și altele.

T.: Cum de s-a ajuns în această situaţie?

V.D.: Este o consecință a acţiunilor murdare, concertate, puse la cale de către diferite persoane dubioase, care pe parcursul celor 27 de ani ai Republicii Moldova au tot dat tunuri. Aceștia s-au regăsit în diferite formule, pe diferite paliere, dar urmărind aceleași scopuri: privatizări ilegale, atacuri rider, contrabandă, preluare de bănci, spălare de bani, furtul miliardului etc. Până la urmă au început să se mănânce între ei ca niște câini, ceea ce este firesc, şi astăzi îi descoperim sau în arcul guvernamental sau retraşi peste hotare.

Trist e că noi, cetățenii, am fost folosiţi în aceste bătălii doar ca masă de manevră.

T.: Dvs. aţi vorbit despre neacceptarea la proteste a segmentului unionist. Ce aveţi în vedere?

V.D.: E cel mai dureros moment. Nu poţi duce nicio bătălie şi, cu atât mai mult repurta o victorie, în afara dimensiunii naţionale românești. A te dezice de originea ta identitară, crezând că astfel vei atrage simpatizanți, e echivalent cu gestul lui sf. Petru, care s-a dezis de Iisus Hristos. Acest gest nu este nimic altceva, decât înaltă trădare de neam!

Marile victorii ale Neamului au fost repurtate doar atunci când ne-am unit strâns în jurul temeliei noastre românești. Chiar şi Independenţa Republicii Moldova este opera românilor basarabeni!

Strategia adoptată în cadrul luptei împotriva oligarhiei este una falimentară. Nu poţi repurta victorie în această bătălie în afara dimensiunii noastre identitare. Va imaginaţi ce forţă este aceasta? Cel care luptă pentru un ideal e de o sută de ori mai puternic decât cel care luptă pentru un interes!

Nu sunt un adept al teoriei conspiraţiei, dar ceva foarte important trebuie punctat neapărat. Lucrurile stau mult mai prost decât par. Este exact ca la Denis de Roujemont, care spune că atunci când declari că diavolul nu este în interiorul tău, anume atunci el este acolo.

De fapt, bătălia în acest teritoriu se dă exclusiv pe palierul geopolitic. Şi marele interes aparţine Rusiei, care nu poate admite ieşirea noastră de sub poalele ei. Ea foloseşte una dintre cele mai puternice tehnici de manipulare a maselor, care presupune distragerea atenţiei de la problemele fundamentale. Pentru a repurta victorie, Rusia foloseşte diferite pârghii, precum războiul de pe Nistru, campania „Mâini curate”, planul Cozac, atacurile rider, laundromatul, furtul miliardului etc., etc. Chiar şi oligarhia este un instrument al Moscovei, pentru a ne afla într-o activitate permanentă, ca nu cumva să aplicam prevederile Declaraţiei de Independenţă: libertatea de a ne decide „… PREZENTUL ȘI VIITORUL FĂRĂ NICI UN AMESTEC DIN AFARĂ, ÎN CONFORMITATE CU IDEALURILE ȘI NĂZUINȚELE SFINTE ALE POPORULUI ÎN SPAȚIUL ISTORIC ȘI ETNIC AL DEVENIRII SALE NAȚIONALE”.

Iată o invenţie de ultimă oră a Rusiei: națiunea civica moldoveneasca. Observaţi? Alta decât cea românească! Cine sunt cei care au elaborat şi promovează acest concept? Unde sunt ei azi? Îi descoperim pe scena protestelor cu sloganul „Unire cetăţeni!” Vă rog să nu-mi spuneţi că acest lucru este întâmplător.

Rusia aplică teoria haosului dirijat. Doar aşa îşi poate menţine influenţa în orice spaţiu.

Aţi observat că despre apologeţii Moscovei nu se prea strigă la proteste? Tangenţial despre Dodon şi Şor, deloc despre Voronin, Usatâi, Platon, Diacov etc.

Cum se explică faptul că o televiziune protestatară, pe data de 28 iunie, nu a spus niciun cuvânt despre tragedia noastră naţională? Să ajungi chiar până aici? Cine dictează politica acestui post?

T.: Şi care, în opinia Dvs., ar fi formula victorioasă?

V.D.: Putem învinge doar dacă ne adunăm grămăjoară în jurul identităţii noastre adevărate, dar nu a unei identităţi false, pe care ne-o impune Moscova.

T.: De ce credeţi că nu a prins ideea Mişcării Civice Europene de a crea un bloc electoral și o listă naţională pentru a participa ca entitate monolită în alegerile din toamnă?

V.D.: Ca nu care cumva societatea civilă să vină cu oameni integri, care au gândire independentă şi se conduc de idealuri, dar nu de interese.

T.: Ştiu că sunteţi unul dintre votanţii Declaraţiei de Independenţă…

V.D.: Da, şi responsabilitatea pentru acel pas crucial de la 27 august 1991 mă urmăreşte şi îmi determină acţiunile şi chiar viaţa. Mulţi nu realizează, dar cei care au votat ieșirea din imperiul rusesc, sunt sortiţi să poarte această cruce toata viaţa.

Apropo, Independenţa se impunea ca o fază de tranziţie legal-juridica, pentru revenirea în spaţiul nostru identitar românesc. Tot ce am realizat atunci – Limba Română, Alfabetul Latin, Suveranitatea, Tricolorul, Independenţa –  s-a bazat pe identitatea noastră româneasca.

De aceea, în orice confruntare, inclusiv în cea de azi, Victoria poate fi asigurată doar în cadrul identităţii noastre, și, în nici un caz, în afara ei.

Mai mult decât atât, oligarhia poate fi învinsă doar în spaţiul european, doar în spaţiul românesc.

T.: Vă mulțumim!

V.D.: Eu vă mulţumesc pentru posibilitatea de a trage un semnal de alarmă şi de a atenţiona societatea despre pericolul major care ne urmăreşte de la Independenţă încoace şi chiar cu mult înainte de ea.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Care partid acționează cel mai bine în calitate de forță de opoziție?

    View Results

    Loading ... Loading ...