[ X ]
[ X ]
Breaking news21 Iunie 2018 17:00

Situaţia postelectorală din Moldova comparată cu situaţia din SUA, Rusia, Marea Britanie şi Franţa   

Într-o postare pe facebook, expertul Nicu Popescu, ex-consilier al Primului ministru al RM, face o comparaţie reuşită situaţia postelectorală din Moldova cu situaţia din SUA, Rusia, Marea Britanie şi Franţa.  

„Alegerile se invalidează şi se anulează când există suspiciuni de fraude majore care ar putea pune sub semnul întrebării rezultatul alegerilor. Proporţionalitatea pedepsei presupune că penalitatea pentru trecerea semaforului la roşu nu este nici închisoarea, şi nici concedierea de la lucru, ci o simplă amendă. Şi art. 148 din Codul electoral RM spune ca „Alegerile sînt declarate nule dacă în cadrul operaţiilor electorale au fost comise încălcări ale prezentului cod care au influenţat rezultatele votării”. Eu, ca facebooker, am dubii că nişte foto cu Boc şi îndemnuri electorale pe această reţea numită Facebook au puteri dumnezeieşti asupra chişinăuenilor. Altfel orice facebooker cât de cât activ demult era primar pe undeva. Iregularităţile de acest gen trebuie penalizate, dar nu constituie frauda care pune sub semnul întrebării rezultatul alegerilor”, scrie el.

Nicu Popescu aminteşte că „echipa lui Donald Trump este investigată pentru legături cu ruşii, si exista suspiciuni ca si Brexitul a fost ajutat de nişte oameni cu conexiuni în Rusia, că au cheltuit peste plafonul permis, iar Cambridge Analytica a făcut şmecherii pe reţelele de socializare”. „ORICUM anularea alegerii lui Trump sau invalidarea referendumului privind ieşirea Marii Britanii din UE nici nu se discută. Şi echipa lui Macron este acum acuzată că în campania electorală de anul trecut a primit nişte servicii la preţ subvenţionat şi prin urmare au beneficiat de un fel finanţare indirectă a campaniei contrar legislaţiei franceze. Şi Sarkozy a avut mult pufuşor financiar pe botişor, şi pentru asta încă mai este târât prin curţi. Dar în toate aceste cazuri invalidarea alegerilor nici nu se discută. Off the cards. Unthinkable. Cum zic americanii. Pentru că este disproporţionată faţă de iregularităţile presupuse. Următorul randevu politic se dă la următoarele alegerisau referendumuri, nu la judecătoria Centru”, notează sursa.

Expertul compară situaţia actuală şi „cu Moldova lui Voronin sau Rusia lui Putin”. „Dacă cineva tare vroia sunt sigur că lui Chirtoacă în 2007 îi găseau vre-o două afişe electorale încheiate nelalocul lor sau nişte voluntari plătiţi cash. Dar nu ştiu cum 30 de ani şi Lucinschi, şi Snegur, şi Voronin, şi Zgardan, şi mulţi alţii nu s-au gândit, sărmăneii, la aşa metodă simplă de guvernare ca invalidarea alegerilor la Judecătoria Centru”, scrie Nicu Popescu.

Despre „Rusia lui Putin” el scrie că „până şi acolo Evgeny Roizman, candidat din opoziţie, a fost lăsat să acceadă la primăria Ekaterinburgului, unde a fost primar 5 ani”. „I-au găsit ei până la urmă ac de cojoc, dar fără să invalideze aşa pe şleau alegerile”, afirmă Nicu Popescu.

În opinia sa, „anume din toate aceste cauze invalidarea alegerilor este un lucru atât de ieşit din comun – şi în SUA, şi în Rusia lui Putin, şi în Moldova din ultimii 30 de ani”.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...