[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important8 Iunie 2018 18:00

Interpol a refuzat să-l anunțe în căutare internațională pe Renato Usatîi

Interpol a decis să excludă din baza de date cazul liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi și să înceteze urmărirea lui internațională. Este vorba despre acuzațiile aduse lui Usatîi în cazul tentativei de asasinare a bancherului rus Gherman Gorbunţov, înaintate de procuratura din Republica Moldova. Interpol a ajuns la concluzia că acest caz este motivat politic. Între timp, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a declarat că nu a știut nimic despre această decizie a Poliției Internaționale.

În decizia Comisiei pentru controlul dosarelor Interpol (Renato Usatîi a expediat o copie a deciziei NM) se spune că menținerea informației contestate (cazul lui Usatîi), ar avea implicații potențial negative pentru neutralitatea organizației (Interpol), în sensul că există riscul semnificativ ca organizația să fie percepută ca o entitate care facilitează activitățile motivate politic și prin faptul că ar putea favoriza o dispută de natură politică între două țări membre Interpol”.

La 19 mai 2017, Renato Usatîi s-a adresat cu o cerere către Interpol cu ​​privire la excluderea cazului său din baza de date. El și-a explicat cererea prin faptul că dosarul penal deschis împotriva sa în Moldova este de natură politică, iar procedurile judiciare se desfășoară cu încălcarea legilor și a normelor legale. La 29 mai 2017, Comisia pentru controlul dosarelor Interpol a acceptat cererea spre examinare, iar la 6 iunie 2017, accesul țărilor membre Interpol la cazul lui Usatîi a fost blocat.

Comisia pentru Controlul Dosarelor Interpol a adresat un apel către Birourile Naționale Centrale Interpol din Marea Britanie, România și Rusia pentru a obține informații suplimentare despre faptele conținute în cererea lui Usatîi. Drept răspuns, BNC Interpol din Marea Britanie a confirmat faptul că Marea Britanie nu intenționează să-l acuze sau să-l condamne pe Renato Usatîi.

Reamintim că Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale îl acuză pe Usatîi de tentativă de asasinare a bancherului rus Gherman Gorbunţov. Potrivit versiunii anchetatorilor din Republica Moldova, Usatîi a comandat asasinarea lui Gorbunţov în 2010 și după o încercare eșuată ar fi oferit rudelor killer-ului Vitalie Proca 600 de mii de dolari pentru recunoașterea faptului că comanditarul nu era el.

Usatîi, la rândul său, susține că dosarul împotriva sa a fost fabricat la cererea liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Potrivit lui Usatîi, Plahotniuc a comandat asasinarea lui Gorbunţov și a preluat acțiunile Universalbank de la bancher. Executorul tentativei de asasinare a lui Gorbunţov, Vitalie Proca, care a fost condamnat şi își ispășește pedeapsa în România pentru un alt caz, susține de asemenea că a primit ordin de la Plahotniuc.

Comisia pentru controlul dosarelor Interpol a analizat toate argumentele și faptele furnizate de părți (Usatîi, Moldova, Rusia, Marea Britanie și România) și a constatat următoarele: „presupunând că infracțiunile descrise sunt de drept comun, Comisia consideră că există o dimensiune politică predominantă în acest caz și informația contestată nu este conformă cu articolul 3 din Statutul Interpol”.

Din aceste motive, Comisia pentru controlul dosarelor Interpol a decis să excludă informația contestată din dosarele Interpol.

Un an în urmă, când Comisia pentru controlul dosarelor Interpol a acceptat spre examinare cererea lui Usatîi, el a declarat că Interpol a suspendat căutarea lui (în decizia actuală a Interpol, această informație este confirmată). Cu toate acestea, Șeful Centrului pentru Cooperare Polițienească Internațională (Biroul Național Central Interpol din Moldova), Viorel Ţentiu, a declarat că Usatîi continuă să fie urmărit de Interpol. „Tot ce pot să vă spun este că el continuă să fie urmărit. Paradoxul constă în faptul că, declarațiile sale actuale le contrazic pe cele anterioare, când el a negat că se afla în urmărire”, – a spus Ţentiu.

După ce acum două zile, Usatîi a declarat la TV8, că este scos de sub urmărire internațională, NM a solicitat Centrului pentru Cooperare Polițienească Internațională să confirme sau să nege aceste afirmații (NM a expediat o solicitare înainte de a primi de la Usatîi o copie a deciziei Interpol cu privire la scoaterea de sub urmărire internațională). Centrul a promis să ofere un răspuns în termen de 30 de zile. NM a solicitat, în special, să fie oferit un răspuns la ce înseamnă excluderea cazului lui Usatîi din baza de date Interpol și să comenteze faptul că Interpol a considerat că există o dimensiune politică predominantă în cazul lui Usatîi”, deschis în Moldova.

Potrivit unei surse de informare din cadrul NM, Centrul pentru Cooperare Polițienească Internațională din Moldova a primit o scrisoare de la Interpol la 18 mai.

Șeful adjunct al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Vitalie Busuioc, însă, a declarat pentru NM că nu a fost încă informat despre excluderea cazului lui Usatîi din baza de date Interpol, şi din aceste motive, el nu poate comenta situația.

Renato Usatîi a declarat pentru NM că acum el poate circula liber pe teritoriul tuturor statelor membre Interpol. Cu toate acestea, el nu exclude faptul că pot apărea probleme în țările care au acorduri bilaterale încheiate cu Republica Moldova privind acordarea asistenței juridice și în materie legală, dar consideră că acest lucru este puțin probabil, deoarece există o decizie a Interpol în acest sens.

Subliniem faptul că, în februarie 2016, Interpol a refuzat să dea în căutare internațională pe fostul șef al Yukos, Mikhail Khodorkovsky, la cererea Rusiei. Ca și în cazul lui Usatîi, Interpol și-a motivat refuzul prin articolul 3 din Statutul organizației, care „interzice în mod categoric întreprinderea oricăror acțiuni cu caracter politic, militar, religios sau rasist”.

În august 2016, invocând același articol, Interpol a exclus din baza de date pe fostul coproprietar Yukos, Leonid Nevzlin, care a fost condamnat în Rusia la închisoare pe viață în absență.

www.ru1.md

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...