[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important5 Mai 2018 14:00

(INTERVIU) Anatol Țăranu: Campania electorală e un fel de simulacru cu rezultat previzibil

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, cunoscutul analist politic, Anatol Țăranu a vorbit despre ce concluzii pot fi făcute pe marginea modului în care s-a desfăşurat până acum campania electorală pentru alegerile din capitală, pe cât de mobilizat i se pare electoratul de dreapta, ce influenţă vor avea rezultatele alegerilor Primarului capitalei asupra alegerilor parlamentare din toamnă, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle Ţăranu, ce concluzii pot fi făcute pe marginea modului în care s-a desfăşurat până acum campania electorală pentru alegerile din capitală? 

A.Ț.: Sincer vorbind, campania nu mi se pare nici riguroasă, nici captivantă. E un fel de simulacru cu rezultat previzibil. Nu am mari așteptări de la guvernare pe dimensiunea asigurării unei campanii democratice și echitabile pentru toți participanții. Dar și opoziția mă dezamăgește prin lipsa abordării cuvenite a campaniei electorale în asemenea condiții. Este adevărat, că, dacă sistemul democratic nu este unul riguros, și manifestările opoziției au mari șanse să fie neinspirate și anemice. Îmi pare rău să o spun, dar forțele pro-europene în această campanie nu prea mă fac să cred în izbândă lor. Fiindcă o opoziţie riguroasă înseamnă nu doar să te specializezi în a fi contra, nu doar a critica cu crispare guvernarea, ci mai este nevoie şi de capacitatea de a atrage adeziunea, de a da impresia unei forțe victorioase. Îndeosebi de aceste calități este nevoie când ai de a face cu un electorat profund dezbinat pe criterii etnice și geopolitice, cu o educație politică rudimentară și masiv manipulat în plan informațional. Vorbesc acum de electoratul moldovenesc.

T.: Era previzibil faptul că principiul profesionalismului va prevala asupra celui politic şi geopolitic? Prin ce se explică acest fapt? 

A.Ț.: Rog să mă scuzați, dar eu nu am această percepție despre actuala campanie. Însăși candidații înaintați, în marea lor majoritate, prin calitățile lor profesionale sfidează o asemenea percepție a campaniei. Faptul că mulți dintre ei în luările lor de poziție publice afișează dragostea eternă pentru calitățile profesionale ale viitorului primar, puțin ce schimbă. Alegerile primarului Chișinăului, prin esența lor, poartă un caracter eminamente geopolitic. În realitate nu există un asemenea primar al Chișinăului, care ar fi capabil să gestioneze municipiul nostru în sensul unei capitale cu corupția stârpită, exemplar amenajate și prospere în plan economic și social, în ciuda unui stat corupt până la măduva oaselor, sărac lipit pământului, fără un model civilizațional de dezvoltare clar și majoritar asumat. Acei politicieni, dar și experți care blamează factorul geopolitic în actuala campanie sau sunt naivi, sau sunt răuvoitori.

T.: Pe cât de mobilizat vi se pare electoratul de dreapta din capitală? 

A.Ț.: Electoratul pro-european din Chișinău a dat dovada unei mobilizări exemplare în turul doi al prezidențialilor din 2016, când Maia Sandu l-a bătut pe Dodon în capitală. Cu ușurință putem descifra miracolul acestui fenomen, în condițiile unei campanii electorale sumare a Maiei Sandu în prezidențiale, prin faptul înțelegerii foarte precise pentru fiecare alegător a țintei care urma să fie atinsă. Acum, în campania pentru primarul Chișinăului situația s-a inversat. O sumedenie de candidați pe segmentul pro-european zăpăcesc lumea și, în ultimă instanță, demobilizează electoratul.  Îmi pare rău să o spun, dar în politica moldovenească, inclusiv pe segmentul de dreapta, s-au aciuat prea mulți politicieni care nu-și înțeleg rostul adevărat, oameni cu o pregătire și cultură personală grav deficitară, oameni care cred că a ajunge într-o poziţie de putere înseamnă a ajunge într-o poziţie de profit. E foarte  gravă această situație şi, până nu se schimbă radical abordarea asta, nu putem fi siguri de izbândă.

T.: E posibil să ne confruntăm din nou cu o manifestare a absenteismului electoral în capitală, la fel ca în 2005? 

A.Ț.: Probabilitatea acestui deznodământ este mare. Și aici mă refer la segmentul electoral pro-european.  Multitudinea de candidați ar putea să genereze efectul absenteismului. În condițiile când dreapta politică nu a fost capabilă să se unească pentru a identifica un candidat comun în aceste alegeri, a fost creată situația ce demobilizează electoratul de dreapta și favorizează absenteismul. Spre deosebire de pro-europeni, stânga este consolidată și bine mobilizată. Defel întâmplător, toți experții îl creditează pe socialistul Ceban cu un loc garantat în turul doi al scrutinului.

T.: Cum credeţi că vor fi următoarele săptămâni de campanie?

A.Ț.: Suntem toți în așteptarea dezbaterilor televizate. Ele sunt mai puțin importante pentru socialistul Ceban, care are implicit de partea sa votul etnic, dar și nucleul dur al antieuropenilor. Mult mai   importante sunt dezbaterile televizate pentru Silvia Radu, pentru care prestația cu gafe grave la televiziune poate să o coaste scump, până la ratarea turului doi. O prezență strălucită la televiziune ar deschide teoretic calea în turul doi pentru Andrei Năstase sau Constantin Codreanu. Din păcate, doar teoretic. Pentru restul candidaților dezbaterile televizate vor servi doar în calitate de tribună publică pentru promovarea personală, dar și a formațiunii din care fac parte.

T.: Pe cât de posibil este ca un candidat să învingă din primul tur? 

A.Ț.: Victoria candidatului socialist din primul tur ar fi posibilă doar în cazul unui absenteism crâncen al electoratului pro-european. În toate alte cazuri vom avea turul doi.

T.: Dacă va fi turul doi, pe cine vedeţi în această fază a competiţiei electorale?

A.Ț.: Nu voi fi original și înclin spre verdictul dat de majoritatea experților, care acreditează cu cele mai mari șanse pentru turul doi pe candidatul socialist I. Ceban și candidatul informal al Partidului Democrat, S. Radu. Și totuși politica uneori servește pe tavă cele mai neașteptate surprize. Mult mi-ași dori să gafez alături de alți experți în prognoza pentru turul doi, în favoarea unui candidat pro-european. Păcat doar, că miza este pe o surpriză, aș prefera argumente mult mai sigure din partea liderilor partidelor de dreapta.

Aș adăuga, că ratarea turului doi de către Andrei Năstase va invalida invariabil alianța electorală PAS – PDA + PLDM pentru parlamentare. Alegerile în primul tur în Chișinău sunt un model perfect al alegerilor într-o circumscripție uninominală. Iar în parlamentare după acest model vor fi aleși jumătate din numărul de deputați în viitorul Parlament. Dacă această alianță electorală deja anunțată nu este capabilă să câștige circumscripția uninominală Chișinău, unde are cele mai bune șanse electorale, cum poate să mizeze pe succes în circumscripțiile din teritoriu, unde pozițiile lor electorale sunt mai șubrede.

T.: Ce influenţă vor avea rezultatele alegerilor Primarului capitalei asupra alegerilor parlamentare din toamnă?

A.Ț.: Pierderea Chișinăului de către opoziția pro-europeană pavează pentru ea drumul spre un eșec răsunător în parlamentare. Și această prognoză are șanse mari de a se materializa. Dar există loc și pentru speranță. Lecția deocamdată doar prognozatului eșec la Chișinău poate fi însușită de către liderii partidei pro-europene per ansamblu. Și atunci proiectul Mișcării Civice Europene de unificare a partidei pro-europene pe o singură Listă Națională la alegerile parlamentare din toamnă, poate deveni unica salvatoare. Liderii dreptei politice moldovenești trebuie să înțeleagă, că fără exaltarea spiritului civic ei nu au sorți de izbândă. Iar acest efect poate fi atins doar în condițiile când alegătorii de rând vor avea sentimentul coparticipării și controlului asupra procesului electoral, de la selectarea candidaților pe Lista Națională, până la întocmirea programului de guvernare. Spiritul oligarhic trebuie epurat din tabăra pro-europeană și, în primul rând, din mințile liderilor politici. Altfel, orice schimbare la guvernare va produce aceleași efecte ca și în trecut: se vor schimba oligarhii la guvernare, sistemul oligarhic rămânând intact.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...