[ X ]
Important31 Martie 2018 10:00

(INTERVIU) Anatol Șalaru: Există foarte mari șanse ca mun. Chișinău să fie condus în continuare de un primar unionist

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, președintele executiv al Partidului Unității Naționale (PUN), Anatol Șalaru a vorbit despre Marea Adunare Centenară, ce șanse sunt ca un candidat unionist să câștige bătălia pentru Primăria capitalei, când PUN va decide candidatul și strategia sa pentru Primărie, ce șanse sunt ca partidele pro-europene să facă front comun în alegerile parlamentare, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle. Șalaru, cum calificați Marea Adunare Centenară care a avut loc la Chișinău? A corespuns așteptărilor Dvs.?

A.Ș.: O reuniune de suflet, care a dovedit că unionismul este un curent politic ce ia amploare, un curent ce a depășit cadrul mediului intelectual, academic devenind un curent de masă. Pentru mine a fost o mare bucurie să particip, împreună cu colegii de la PUN, la aceasta impresionantă manifestare de românism. Îi felicit din suflet pe organizatori. Cred că această manifestare este o cotitură în evoluția pe viitor a scenei politice moldovenești. Pur și simplu ideea Unirii  nu va mai putea fi ignorată.

T.: Știm că în ajunul Marii Adunări Centenare, dl. Băsescu a încercat să adune la o discuție mai multe partide de dreapta. Ați putea să ne oferiți detalii?

A.Ș.: Domnul Traian Băsescu nu a încercat să adune pe nimeni. A fost inițiativa societății civile unioniste de a organiza o întâlnire între liderii formațiunilor unioniste și pro-europene și președintele Traian Băsescu. Deci, nu a fost inițiativa președintelui Băsescu, ci a tinerilor unioniști din societatea civilă.

T.: În genere, ce șanse sunt ca un candidat unionist să câștige bătălia pentru Primăria capitalei?

A.Ș.: Primăria Chișinăului a fost condusă timp de 10 ani de către un primar unionist. Așadar, unionismul are un bazin important în Chișinău și există foarte mari șanse, eu îmi doresc acest lucru, ca municipiul Chișinău să continue să fie condus de un primar unionist, indiferent de la care partid. Pentru toți unioniștii din Republica Moldova este important ca a doua capitală românească să rămână pe linia românească și pro-europeană.

T.: Când PUN va decide candidatul și strategia pentru Primărie?

A.Ș.: Partidul Unității Naționale nu a decis încă dacă va participa cu un candidat propriu sau va sprijini un candidat comun. Dacă desemnarea în comun a unui candidat pentru primăria Chișinăului va eșua, cu siguranță, vom avea candidat.

T.: Ce părere aveți despre necesitatea coalizării forțelor pro-europene în alegerile din 20 mai?

A.Ș.: Ar fi cea mai bună soluție, dat fiind resursele de care dispune PSRM-ul, principalul adversar al Republicii Moldova la modul general și al Chișinăului în mod special. O cădere a Chișinăului, chiar dacă este vorba de doar un an de mandat, deschide PSRM noi posibilități de a prelua guvernarea după alegerile parlamentare din acest an.

T.: Ce șanse sunt ca partidele pro-europene să facă front comun în alegerile parlamentare? PUN ar fi interesat de o atare coalizare?

A.Ș.: Cred că desemnarea de comun acord a unui candidat de către partidele pro-europene și unioniste ar fi un bun exercițiu de colaborare în perspectiva alegerilor parlamentare. Este destul de dificil de făcut o alianță în alegerile parlamentare. Cu toate acestea PUN pledează pentru o colaborare punctual, pe circumscripții. O colaborare măcar pe circumscripții ar da o șansă în plus partidelor pro-europene și unioniste în fața PD și PSRM, care dispun de resurse importante.

T.: Care credeți că este ponderea curentului unionist în RM și cum credeți că va evolua acest curent pe termen scurt și mediu?

A.Ș.: La acest moment cred că putem vorbi lejer de un corp electoral de aproximativ 30% fără a lua în calcul diaspora. Dar, acest curent, așa cum este și normal, e în creștere. Cu cât mai mulți cetățenii i-au contact cu România, cu atât crește numărul unioniștilor. Oamenii pur și simplu înțeleg că suntem același popor și trebuie să trăim împreună. În opinia mea, curentul unionist vă crește pe termen scurt și mediu putând depăși în anii următori 50%.

T.: Pe ce rezultat mizează PUN  în următoarele alegeri parlamentare?

A.Ș.: Principalul examen, dar și obiectiv al Partidului Unității Naționale, la nivel național, pentru anul curent îl reprezintă accederea în Parlament, ținând cont de faptul că este totuși un partid tânăr. Este prea de vreme să oferim cifre electorale. Vom vedea în noiembrie după alegeri.

T.: Cu cine ați fi dispuși să faceți coaliție după următoarele alegeri parlamentare?

A.Ș.: Am spus de mai multe ori că ne-am dori, după alegeri, o alianța cu partidele pro-europene. Sper ca procesul de alegeri, atât cele locale anticipate, cât și cele parlamentare, să se desfășoare în limitele bunului simț și să nu se ajungă la confruntări electorale bazate pe minciuni, dezinformare și atacuri la persoană. Este suficient că PSRM-ul, cu sprijinul Moscovei, va încerca să compromită tot ce este european și unionist. Alegerile de anul acesta vor da dovada maturității sau infantilismului partidelor pro-europene și unioniste din Republica Moldova.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid a avut cea mai bună prestație în 2019?

    View Results

    Loading ... Loading ...