[ X ]
[ X ]
Exclusiv20 Februarie 2018 12:30

EXCLUSIV: Motivele ce au stat la baza demisiei lui Vitalie Pîrlog din funcția de director al SIS

Surse din Parlament au comunicat pentru TRIBUNA care sunt motivele incluse de Vitalie Pîrlog în cererea sa de demisie din funcția de director al SIS.

Astfel, Vitalie Pîrlog notează că, „decizia de demisie vine ca urmare a analizei obiective, la rece, a unor circumstanțe recente, care pot favoriza formarea unor opinii speculative față de statutul său în cadrul organizației internaționale INTERPOL, ca președinte al Comisiei de Control al Fișierelor INTERPOL”.

Potrivit lui, „cu toate că, în mod obișnuit, statutul de membru sau conducător al respectivei Comisii de Control al Fișierilor INTERPOL este compatibil cu diverse funcții în structurile de stat din țările de proveniență ale respectivilor membri, a considerat corect să scotă orice suspiciune, oricât de fictive, că ar exista vreun conflict de interese între funcțiile pe care le deține în prezent, la șefia SIS și la șefia Comisiei de Control al Fișierilor INTERPOL”.

Vitalie Pîrlog îi asigură „pe toți cei interesați de acest subiect, că nu dorește să lase loc de interpretări eronate sau de impresii distorsionate care să afecteze imaginea și credibilitatea oricărei dintre instituțiile din care face parte”.

Totodată, potrivit lui, opțiunea sa de a se retrage din funcția de Director al SIS și de a activa în continuare doar pe dimensiunea INTERPOL „are la bază dorința de a continua acele reforme importante, la inițierea cărora a coparticipat în Comisia de Control al Fișierelor Interpol”.

Vitalie Pîrlog amintește că a fost ales în acea funcție „de un larg colegiu internațional și, pe lângă angajamentul instituțional pe care și l-a asumat și e obligat să-l respecte, consideră că e vorba și de păstrarea reputației țării noastre care are, în premieră absolută, un expert în una dintre funcțiile de conducere a unei entități independente din cadrul INTERPOL”.

În același timp, Vitalie Pîrlog speră totodată că acele inițiative pe care a reușit să le propună colegilor din cadrul Serviciului de Informații și Securitate „își vor găsi sprijinul și continuitatea din partea noului Șef al SIS”.

El își exprimă speranța că „vor fi just înțelese raționamentele acestui demers și va primi un răspuns pozitiv la cererea sa de demisie din funcția de Director al SIS”.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce partid a avut cea mai bună prestație în 2019?

    View Results

    Loading ... Loading ...