[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important3 Februarie 2018 14:00

(INTERVIU) Elena Panuș: Renato Usatîi și PN sunt osul din gâtul regimului

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, vicepreședinta „Partidului Nostru” (PN), Elena Panuș a vorbit despre care în prezent este situația la Bălți, pe cât de important pentru PN este referendumul de la Bălți, cum crede că va fi anul electoral 2018, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Care în prezent este situația la Bălți, după ce mai mulți reprezentanți notorii ai PN intraseră în greva foamei?

E.P.: La Bălţi, regimul continuă să facă presiuni asupra consilierilor din fracţiunea „Partidului Nostru” în aceiaşi manieră ca şi până la greva foamei în care s-au aflat timp de 5 zile consilierii. Ofiţerii CNA cheamă consilierii PN să dea explicaţii vizavi de deciziile Consiliului municipal, se fac controale la firmele conduse de cineva dintre consilieri. Asta în timp ce unii dintre cei care s-au aflat în greva foamei încă sunt internaţi în spital sau primesc tratament ambulatoriu.

Însă, bucură faptul că fracţiunea PN stă ferm pe poziţia de a nu permite atacul raider asupra Bălţului după scenariul aplicat la Chişinău.

T.: Pe cât de important pentru PN este referendumul de la Bălți privind votul de încredere Primarului Renato Usatîi?

E.P.: Într-un stat democratic referendumul este un instrument de exprimare a voinţei cetăţeanului. În Elveţia prin referendum pot fi răsturnate hotărâri ale parlamentului, poate fi contestată o lege. Primarul municipiului Bălţi, Renato Usatîi a venit cu iniţiativa referendumului, deoarece bălţenii i-au acordat încrederea la alegerile locale şi ei sunt în drept să decidă dacă îl susţin sau nu în continuare. Dacă guvernarea pretinde a fi democratică, de ce s-ar opune unui exerciţiu de democraţie veritabilă cum este referendumul? Vedem, însă, că declaraţiile puterii centrale sunt un fals. De fapt sunt utilizate toate instituţiile statului pentru a distruge orice intenţie de implicare a cetăţeanului în luarea deciziilor.

T.: PN a adus în atenția Consiliului Europei cazurile de persecutare a reprezentanților săi. Care e poziția europenilor în acest sens?

E.P.: Noi am făcut tot posibilul ca ambasadele acreditate în Moldova, Consiliul Europei, Congresul Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei să fie informaţi din prima sursă despre starea lucrurilor la Bălţi, dar şi în toată ţara, despre presiunile prin care trec aleşii locali ai PN. Mai mulţi deputaţi APCE au solicitat încetarea represiunilor asupra primarului de Bălţi şi consilierilor. Pentru dânșii greva foamei declarată de consilieri într-un stat din inima Europei este un caz fără precedent, care ridică multe semne de întrebare vizavi de respectarea drepturilor omului, drepturilor alesului poporului şi implicarea structurilor de urmărire penală în persecutarea pe criterii politice.

T.: După presiunile exercitate asupra PN, cât de mult s-au rărit rândurile PN, dacă, desigur, s-au rărit?

E.P.: Plecarea unui consilier, nu însemnă că se răresc rândurile partidului. Spre satisfacţia noastră şi dezamăgirea maşinăriei de represiuni a puterii, partidul rămâne a fi unul cu mulţi membri şi cu mulţi simpatizanţi. Una din colegele de partid spune că în „Partidul Nostru” s-au adunat ultimii patrioţi ai acestei ţări. Probabil, acest lucru îl simt oamenii simpli, pentru că adesea la întâlnirile pe care le  avem în teritoriu, oamenii ne spun că „Partidul Nostru” şi Renato Usatîi sunt ultima speranţă la dreptate. Acest fapt ne motivează să nu cedăm.

T.: Cum credeți că va fi anul electoral 2018 pentru PN? Vă așteptați și la alte presiuni?

E.P.: Începând cu anul 2014 am trecut doar prin represiuni. Nici un partid în istoria nouă a RM nu a fost atât de persecutat cum e „Partidul Nostru”. Paradoxal, dar această stare de lucruri a devenit cumva de rutină. La început orice informaţie despre percheziţii, interogări, mandate de arest, controale, citaţii era extrem de stresantă, acum prima reacție este să susţinem moral colegii şi să luptam pentru a face dreptate. Mi-aş dori să cred că 2018 va fi un an mai de drept, dar nu prea am motive, ba dimpotrivă. E an electoral şi Renato Usatîi, „Partidul Nostru” sunt osul din gâtul regimului, respectiv se va face totul ca nu care cumva să demolăm planurile făcute la GBC.

T.: Chiar dacă PN nu și-a stabilit strategia pentru alegeri. În opinia dvs., care ar fi ea mai reușită strategie?

E.P.: Cea mai reuşită strategie nu doar pentru PN, ci pentru Moldova este tragerea la răspundere a demnitarilor implicaţi în furtul miliardului şi celor care se fac vinovaţi de pauperizarea şi disperarea cetățenilor, eliberarea statului din captivitate, abrogarea legii mixtului, după care  – alegeri libere, corecte cu o Comisie Electorală Centrală ancorată în câmpul legal şi instaurarea statului de drept.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...