[ X ]
[ X ]
Important29 Ianuarie 2018 13:30

Ultimul interviu al ex-premierului Ion Ciubuc

Acum câteva luni, ex-premierul Ion Ciubuc a acordat un interviu portalului TRIBUNA care s-a dovedit a fi și ultimul său interviu.

Mai jos republicăm acest interviu integral (26.08.2017).

(INTERVIU) Ion Ciubuc: Cel mai mare neajuns al nostru e că nu am însușit bine fabula lui Krîlov „Racul, lebăda și știuca”

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, ex-Premierul Republicii Moldova, Ion Ciubuc, în prezent președintele al companiei „InterAgroInvest”, a vorbit despre RM la 26 ani de independență, care sunt cele mai mari reuşite și nereușite în anii de independenţă, ce regrete are legate de perioada când a fost Premier, dar și ce cum crede că va arăta Moldova peste 10 ani.

T.: Dle Ciubuc, după 26 de ani de independenţă, a reuşit Moldova să devină un stat independent în adevăratul sens al acestui cuvânt?

I.C.: Evident că asta ar fi cea mai mare biruință a poporului moldav, dacă ar fi pe deplin independent. Dacă ar fi totul destoinic și cinstit, atunci ar fi super pentru RM. Spre regret, noi independența noastră o cucerim cu centimetri, zi de zi, dar cu mare greutate și cu mici speranțe în viitor. Astăzi toate lucrurile nu merg așa cum le-a planificat cândva poporul nostru, când a luptat zi și noapte pentru independență.

Evident, noi sperăm că totuși situația social-economică s-a schimbat, cu ajutorul UE, a partenerilor și cu respectarea legilor începând cu conducerea RM și noi toți. În genere, noi am putea reuși multe să le facem, fiindcă poporul nostru este harnic, este responsabil și demn să aibă o independență adevărată. Toate divergențele ce sunt astăzi între ramurile puterii nu duc la bine pentru RM. De aceea, aș dori ca după 26 ani de independență totuși să avem și noi o perspectivă normală și m-aș adresa la conducerea de toate ramurile să găsească tangența respectivă și să bucure poporul nostru cu succese bune și cu o viață destoinică.

T.: Care credeţi că sunt cele mai mari reuşite în anii de independenţă?

I.C.: În primul rând, noi am căpătat o libertate a cuvântului, ceea ce este o putere destul de însemnată pentru a aduce democrația în albia respectivă. În al doilea rând, noi am reușit totuși să facem relații cu țările europene, cu cele care au progrese deosebite în dezvoltarea economică și socială. Noi vedem multe exemple frumoase în RM în toate domeniile economiei, care sunt preluate din Europa, țările dezvoltate. În ultima perioadă, observăm că este o mulțime de tehnică nouă care a schimbat aspectul economic în RM.

T.: Dar cele mai mari nereuşite care au fost, în opinia Dvs.?

I.C.: Noi trebuie să recunoaștem că ne-am format, spre deosebire de alte țări, pe loc gol aproape. RM nu a fost niciodată țară independentă și totul a fost format de la început. Consider că cel mai mare neajuns al nostru e că în RM noi nu am însușit bine fabula lui Krîlov „Racul, lebăda și știuca” – asta în viziunea mea e cel mai mare neajuns. Fiecare vrea să arate că este mai deștept și mai modest, dar spre regret nu totdeauna este așa. Noi nu am folosit tot ce am avut din exterior, mai ales în ultimii ani când UE a vrut să ne ia în brațe, dar noi am bătut din picioare. Am făcut multe greșeli despre care se spune, dar fără rost. Mă refer la corupția dezvoltată, furtul miliardului etc. Pentru o țară atât de mică, în curs de dezvoltare, aceste neajunsuri sunt foarte grave.

T.: Care din reuşitele din timpul mandatului Dvs. de Premier le consideraţi cele mai bune pentru ţară?

I.C.: Eu consider că una dintre cele mai reprezentative reușite este faptul că eu, personal, împreună cu Premierul din Ucraina, am reușit nu doar să marcăm hotarele între Ucraina și Moldova, dar să facem și ieșire la Dunăre, unde s-a dezvoltat terminalul. Am reușit ca RM să fie membru a Convenției țărilor dunărene, asta e o reușită normală. Am reușit în primul an să lichidăm o mare parte din datoriile care le-am preluat de la conducerea veche, care constituiau 648 de milioane de lei – atunci erau foarte mulți bani. Noi am reușit  să stopăm declinul economic cu consecințele respective pozitive pentru societate. Totuși, într-un an-doi e dificil să obții rezultatele dorite. Tot atunci RM a aderat și la Organizaţia Francofoniei.

Spre regret, multe lucruri bune nu au fost acceptate, prelungite. De exemplu, județele  – ele au fost instituite în baza experienței multor țări. Totodată, dezvoltarea economică a administrației publice locale are o însemnătate foarte mare, cum se spune în proverb: „Trebuie de dat undiţa, dar nu peștele”. E mult mai ușor să conduci când nu depinzi de centru. Sunt mai multe momente, dar nu e chiar modest să vorbesc de ele.

T.: Ce regrete aveţi legate de perioada când aţi fost Premier?

I.C.: Eu regret că nu am fost mai insistent la formarea Guvernului Ciubuc-2. În Guvernul Ciubuc-2 noi am pierdut foarte mult, fiindcă nu era unitatea necesară. Aprobarea unor decizii în Guvern era foarte dificilă, pentru că întotdeauna erau supravegheate și de reprezentanți partidelor respective. Nu s-a putut asigura o funcționalitate eficientă a Guvernului, deoarece era presiune de la partidele de atunci.

T.: Ce sfaturi aţi avea pentru actuala conducere ca ţara să se dezvolte dinamic?

I.C.: Eu consider că, pentru a fi mai dinamic, trebuie de ascultat mai bine pe cei de jos, fiindcă au tangență directă cu producerea, cu economia și nu formal. Și, evident, să nu se treacă cu vederea ceea ce se vorbește nu o dată în mass-media în privința luptei cu corupția sau a altor probleme. Vreau să vă spun că se face mult, mai ales Inspectoratul Fiscal cu disciplină pe care o promovează, iar toate aceste acțiuni sunt un plus foarte mare pentru bugetul statului, pentru economie. Totuși, trebuie de deschis mai larg porțile pentru investitorii străini, pentru a ridica economia noastră la un nivel mai înalt.

T.: Cum credeţi că va arăta Moldova peste 10 ani?

I.C.: Îmi este greu să spun. Cred că totul depinde de faptul cum guvernarea în continuare are să găsească limbaj comun, relații reciproce cu factorii economici și cu parteneriatul european. La noi acum consider că se face un mare lucru pentru a deschide piața de desfacere în Rusia și aceasta e normal, fiindcă noi nu trebuie să ignorăm acest segment puternic. La noi, de multe ori, lucrurile bune sunt ignorate doar din cauza că nu sunt expuse de cel care dorește. Adică, nu este o unitate normală între ramurile puterii. Consider că orice guvernare trebuie să facă totul ca RM să devină o țară frumoasă, dezvoltată economic și fiecare cetățean să se mândrească cu conducerea care o are și o alege.

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...