[ X ]
[ X ]
[ X ]
Exclusiv29 Ianuarie 2018 07:00

EXCLUSIV: Hotărârea privind circumscripțiile uninominale va fi contestată la CC! Încălcările sunt grave!

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, membrul Biroului Permanent Național al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, jurist, a fost întrebat: Ați renunțat la demersurile împotriva sistemului mixt sau urmează careva acțiuni de acest fel?

„Nu am renunțat. Aceste demersuri vor continua. Atât pe intern, cât și pe extern. Pe plan intern, avem în vedere depunerea unei sesizări la Curtea Constituțională pe marginea Hotărârii Guvernului prin care s-au aprobat circumscripțiile electorale uninominale. Or, dacă te uiți peste această hotărâre, constați că guvernarea nu și-a respectat nici măcar propria lege a sistemului electoral mixt. De exemplu, în lege s-a prevăzut expres că circumscripțiile uninominale se constituie în marja 55-60 de mii de alegători, iar spațiul de manevră în cadrul circumscripțiilor constituite în aceste limite nu poate depăși 10%. Deși există aceste prevederi imperative de la care nu se poate deroga, doar circumscripțiile din mun. Chișinău respectă aceste rigori, în cazul celorlalte subdiviziuni electorale prevederile legale au fost pur și simplu ignorate, fapt care încalcă nu doar spiritul, dar și litera legii”, a declarat el.

Potrivit lui, „opoziţia” va continua să vorbească „despre caracterul nociv al acestei legi și pe plan extern”. „La începutul săptămânii viitoare, bunăoară, o delegație a Comisiei de la Veneția se va afla în Republica Moldova pentru a analiza în ce măsură guvernarea a reflectat  recomandările Comisiei în versiunea finală a legii. Și acolo avem de gând să spunem tranșant cum încearcă să manipuleze guvernarea actuală structurile europene. Și aici vă dau un singur exemplu ca să înțelegeți acrobațiile la care se recurge. Comisia de la Veneția, atât în 2014, cât și în 2017, a recomandat stabilirea în lege a unor criterii clare pentru circumscripțiile uninominale, în special pentru cele din diasporă. Guvernarea, chiar dacă formal scrie în lege niște criterii, nici nu se uită la ele, circumscripțiile peste hotare fiind stabilite printr-un simplu vot al membrilor comisiei de delimitare a circumscripțiilor. Și de aici întrebarea firească: poate fi considerată îndeplinită recomandarea Comisiei de la Veneția? Bineînțeles că nu – de vreme ce Comisia de la Veneția a recomandat stabilirea în lege a criteriilor pentru circumscripții, a avut în vedere și îndeplinirea lor”, a spus juristul.

Notă: Varianta integrală a interviului poate fi accesată aici.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Care partid acționează cel mai bine în calitate de forță de opoziție?

    View Results

    Loading ... Loading ...