[ X ]
Exclusiv22 Ianuarie 2018 09:00

Pe cât de real este un posibil referendum în 2018 de unire a RM cu România? Opinia unui ex-vicepremier!

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, ex-deputatul, ex-vicepremierul, Victor Stepaniuc, conferențiar universitar, a fost întrebat: Unii unioniști vorbesc despre un posibil referendum în 2018 de unire a RM cu România. Pe cât de real vi se pare?

„În general, trebuie să vă spun că susțin procedura referendumului. Ea este rău utilizată la noi, în RM, din cauză că tot timpul se găsesc functionari ori în sistemul judecătoresc, ori în sistemul de guvernare, care pun piedici în petrecerea referendumurilor. Totodată, cred că unioniștii nu sunt gata să petreacă un referendum, deși eu nu văd în el nici o problemă, fiindcă în felul acesta s-ar vedea în ce măsură există în societate un potențial mai mare sau mai mic al acestor unioniști. La ziua de azi, sondajele dau cifre destul de diverse”, a declarat el.

Victor Stepaniuc afirmă că „un alt aspect e că trebuie să spunem că prevederile constituționale la noi sunt foarte derizorii la acest subiect”. „În general, tematica anihilarii statalității, independenței, suveranității, dezicerii de independență, lichidării statului – nu există în absoluta majoritate a constituțiilor democratice contemporane. Nimeni nu are dreptul la nivel de Parlament ori referendum sa abordeze problema lichidării Franţei ori SUA. Conform acestor principii nici un politician care vine în fruntea RM nu poate să pledeze pentru lichidarea statului. Uitaţi-vă ce face în acest sens în România. Acei cetățeni care încearcă să atenteze la securitatea si suveranitatea statului, sunt pedepsiți penal – RM trebuie să procedeze în același mod”, a menţionat el.

Potrivit spuselor sale, „unionismul ca idee, ideologie poate că are dreptul la viață, dar ca activitate politică, ea trebuie să fie interzisă deoarece nici o țară nu permite subminarea cu mâinile proprii a perspectivelor independenței sale”. „Deci această activitate este una ilegală, criminală, dacă ea este activitate politică. În acest sens, în general statutul unioniștilor în RM trebuie discutat, desigur în baza dreptului internațional, în baza precedentelor care există în diferite state”, a mai spus fostul vicepremier.

Notă: Varianta integrală a interviului poate fi accesată la acest link.

Cristina Pendea

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...