[ X ]
Breaking news9 Ianuarie 2018 11:30

Adresarea CALM către autorități: „Să identifice măsuri urgente de redresare a situației din domeniul salarizării”

Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a expediat o adresare Preşedintelui Parlamentului RM, Andrian Candu, Premierului Pavel Filip, tuturor liderilor partidelor şi fracţiunilor parlamentare, cu privire la salarizare.

După cum comunică TRIBUNA, în adresare, CALM solicită acestor factori de decizie să vină cu măsuri urgente în vederea redresării situației deplorabile și inacceptabile care persistă în domeniul salarizării APL de la crearea statului Republica Moldova.

„CALM atrage atenția asupra faptului că autoritățile locale au ajuns să fie remunerate sub orice limita admisibilă, contrar cadrului legal din domeniul autonomiei locale, majoritatea funcționarilor din APL având salarii chiar sub limita existenței.

Acest sentiment de umilință și discriminare a celor din APL este accentuat și mai mult anume de prevederile bugetului de stat și politica fiscală și vamală pentru anul 2018 care, pe de o parte, prevăd creșteri/ajustări importante salariale pentru Guvern, Parlament, judecători etc., însă nu prevăd nimic pentru APL în domeniul salarizării, ceea ce reprezintă o discriminare vădită și un semn de atitudine reală față de administrația publică locală”, se spune într-un comunicat de presă.

Totodată, CALM consideră „o rușine pentru autoritățile statului și pentru societate în întregime, ca cei mai respectați reprezentanți ai comunităților locale să fie puși în situații de umilință și determinare de a căuta surse de venit pentru a-și asigura minimum de existență”.

În Adresare, CALM întreabă autoritățile centrale ale statului dacă consideră firesc faptul că unii primari cu realizări în dezvoltarea localităților decid să plece din funcție sau să-și ia concediu ca să muncească la „negru” pe meleaguri străine, pentru a putea asigura un trai normal copiilor lor.

În același timp, CALM bate alarma că acest fenomen ia amploare în societatea noastră.

CALM cere ca toți factorii de decizie ai statului să se așeze la masa de dialog împreună cu reprezentanții APL și CALM, în vederea identificării unor măsuri urgente de redresare a situației din acest domeniu.

„În caz contrar, APL vor fi nevoite să-și apere drepturile la existență și demnitate, folosind toate mijloacele legale posibile”, se mai spune în comunicat.

Cristina Parfeni

Sondaj

  • Ce partid a avut cea mai bună prestație în 2019?

    View Results

    Loading ... Loading ...