[ X ]
[ X ]
Breaking news16 Decembrie 2017 06:30

EXCLUSIV! Primul interviu al noului director al CNA, Bogdan Zumbreanu

Bogdan Zumbreanu, noul director al Centrului Național Anticorupție (CNA), numit ieri în funcție de către Parlament, a oferit primul său interviu, în această calitate, portalului TRIBUNA, referindu-se la mai multe aspecte din activitatea sa.

TRIBUNA: Aţi câştigat concursul pentru funcţia de şef al CNA, iar ieri aţi fost votat de Parlament. Multă lume a spus că era previzibilă rocada Chetraru-Zumbreanu…

Bogdan Zumbreanu: Rocadă?

T.: Bine, aţi devenit, într-un fel, succesorul domnului Chetraru. Numele dvs. în lista candidaţilor pentru funcţia de director al CNA şi ulterior desemnarea dvs. ca şi câştigător nu a surprins pe nimeni. Deci a fost un fapt previzibil.

B.Z.: Haideți să lămurim mai simplu această speculație, să nu ne complicăm. A putut să se înscrie oricine a vrut la acest concurs? A putut, oricine a îndeplinit condițiile a fost așteptat să se înscrie și, cred că, sunt mulți specialiști buni care îndeplineau acest condiții, inclusiv din zona societății civile. S-au înscris doar candidații pe care îi cunoașteți. Chiar unii dintre cei care speculează acum, ar fi putut să se înscrie. Dar discuția asta e ca în fotbal, e mai comod să comentezi din tribună, decât să te chinui în teren. Eu m-aș fi bucurat să fie cât mai mulți înscriși în concurs, inclusiv mă așteptam ca unii dintre juriștii care au criticat ani de zile CNA să vină la concurs, să-l câștige și să facă treabă mai bună – dacă pot. Dar mulți dintre cei care fac analize se simt mai confortabil să muncească pe mii de euro din fonduri externe, decât pe mii de lei la șefia CNA. Și îi înțeleg uman, însă profesional, pentru mine, sunt alte lucruri mai importante. Eu cred că putem să modernizăm pas cu pas această instituție și cineva trebuie să își asume și aceste lucruri.

T.: Totuşi, unii politicieni au declarat încă înainte de concursul pentru funcţia de şef al CNA că aţi fi omul guvernării şi că acest concurs ar fi mai mult „o discuţie la o cafea”?

B.Z.: Vi s-a părut dumneavoastră că a fost o discuţie la o cafea? Bine, am zis de ce am aplicat pentru această funcţie. Pentru că îmi pasă de viitorul CNA și, cred că, această instituție poate contribui decisiv la combaterea fenomenului corupției, alături de Procuratura Anticorupție. Dacă nu aş fi fost eu cel ales, mi-aş fi dorit să vină oricine dintre contracandidaţii mei, care ar fi vrut să continue lucrurile bune, începute la CNA şi să abordeze de o manieră nouă lupta contra corupţiei. Și apropo de asta, eu voi studia toate proiectele prezentate de contracandidații mei și le voi cere permisiunea să implementez și lucrurile bune propuse de ei. Regret că domnul deputat Deliu a boicotat şedinţa comisiei. Eu îl respect și aş fi fost onorat să răspund la întrebările domniei sale. Dacă are propuneri constructive și utile pentru CNA, eu și acum am toată deschiderea să le ascult și să le implementez.

T.: Vorbind despre concurs şi proiectul pe care l-aţi prezentat: aţi declarat că vreţi să combateţi corupţia „cotidiană” sau altfel spus „corupţia care direct afectează buzunarele oamenilor”. Credeţi că este o strategie corectă care ne va scăpa de corupţie?

B.Z.: Evident. Am spus că vreau ca CNA să intervină pe zona unde sunt adevăratele focare ale corupţiei. Să combatem corupţia sistemică, cea care generează corupţia mare. Să coborâm în subsolul fenomenului ca să putem stârpi, din temelie, tot ce generează corupţia de milioane, tot ce intoxică societatea şi ne îmbolnăveşte, pentru încă mulţi ani, generaţia tânără. Corupţia în sănătate, educaţie, vamă, poliţie, administraţie locală, etc.. Aici trebuie să ne implicăm mai profund.

T.: Să înţeleg că renunţaţi la marea corupţie, la „rechini”?

B.Z.: Categoric nu. CNA şi Procuratura Anticorupţie au deja o direcţie definită pe subiectul corupţiei mari şi nu vor renunţa la el. În viziunea mea, în goana după capetele mari, cerută insistent și de societate, s-a neglijat un segment al societăţii care continuă să se confrunte cu fenomenul corupţiei zi de zi. Cum am mai zis, CNA îşi va spori prezenţa în zona de unde izvorăşte marea corupţie, iar asta nicidecum nu înseamnă că CNA şi procurorii nu vor avea dosare mari. Nu e suficient să arestezi un șef de instituție dacă apoi schema corupțională se reface după un timp, trebuie să lucrăm la baza ei, așa încât să nu se mai refacă. Recent am citit datele unui sondaj în care am remarcat că pe oameni îi doare cel mai tare banul pe care îl scot zi de zi din buzunar pentru a da mită la doctori, profesori, vameși, oameni ai legii și așa mai departe. Da, ei văd la televizor cum anul acesta au fost arestați miniștri în funcție, primari, alți înalți funcționari, dar unii funcționari continuă să le ceară bani sau să condiționeze serviciile. Iată CNA asta trebuie să facă, să lucreze mai intens și la baza acestor fenomene care produc corupția, inclusiv corupția mare.

T.: Dosare politice aţi instrumentat?

B.Z.: Am văzut deseori că și, în România, DNA este, practic, zilnic acuzată că face dosare politice, deşi are o mare credibilitate. Este clar că, atunci când investighezi oameni politici, colegii lor de partid o să spună că sunt dosare politice. Simplul fapt că e implicat un politician într-un dosar dă deja motive de speculaţii într-o tabără sau alta. Noi nu avem cum să oprim asta şi nici nu încercăm. Însă facem totul ca să nu ne influențeze aceste campanii media în activitate.

T.: Mă refeream mai mult la justiţia selectivă.

B.Z.: E un stereotip la modă, dar realitatea arată că dosarele vizează reprezentanți din toate partidele.

T.: Şi totuşi, ţintele principale ale CNA au fost mai des partidele de opoziţie, nu şi PD.

B.Z.: Ţintele dosarelor noastre au fost acei reprezentanţi ai politicului care au avut acces la resurse, la banul public. A fost prezentată, de către colegii din CNA, o diagramă în care se vedea foarte clar ce partide şi-au desemnat exponenţii în ministerele sau agenţiile unde au fost cele mai mari resurse financiare. Dar puteți să faceți și dvs analiza asta și o să aveţi o mare surpriză, cei mai mulți sunt din partidele care sunt la guvernare acum sau au fost în guvernările recente, adică cei care au și au avut acces la bani publici, fie că vorbim de funcții din administrația centrală sau locală.

T.: Şi cu dosarele pierdute la CEDO?

B.Z.: Vă referiţi la învinuirile care mi se aduc că aş fi responsabil de unele condamnări ale Republicii Moldova?

T.: Exact.

B.Z.: Regret că nimeni dintre colegii dvs. nici până acum nu au deschis acele hotărâri ale CEDO ca să vadă dacă figurează undeva numele lui Zumbreanu. Am negat aceste acuzaţii încă prin 2010. Am aceste hotărâri, chiar acum în faţa mea, le-am studiat, filă cu filă, şi nicăieri acţiunile ofiţerului de urmărire penală Bogdan Zumbreanu nu au făcut obiectul condamnării Moldovei la Înalta Curte. Şi pentru că nimeni nu a verificat aceste speculații, o să mă refer scurt la fiecare caz în parte.

Deci, în cauza Țurcanu și Țurcanu vs. Moldova, prin care Republica Moldova a fost condamnată pentru tratament inuman. Încălcările stabilite de Curte au fost: refuzul instanței de judecată de a audia un martor, accesul limitat la materialele cauzei penale în procedura de examinare a arestului, existența paravanului de sticlă.

Cazul Oferta Plus vs. Moldova – anularea ilegală a hotărârii instanței de judecată. Încălcările stabilite de Curte: procesul în privința Oferta Plus nu întrunește condițiile unui proces echitabil (paravanul de sticlă).

Mușuc vs. Moldova – ținerea ilegală în arest. Încălcările stabilite de Curte: paravanul de sticlă, arestul nu s-a bazat pe existența unei bănuieli rezonabile în comiterea infracțiunii, demersul la arest a fost depus cu omiterea termenului, limitarea accesului la materialele cauzei penale (instanțele de judecată).

Cebotari T. vs. Moldova – ținerea ilegală în stare de arest. Încălcările stabilite de Curte: acces limitat la materialele cauzei penale în procedura examinării arestului, ținerea ilegală în arest, paravanul de sticlă.

Nicio decizie CEDO nu face referire la acțiunile mele, ci – la acțiunile altor participanţi la proces. Și ar fi corect ca acei care speculează pe această temă să facă o minimă verificare a acestor dosare, vor vedea că nicăieri nu sunt incriminate acțiunile mele.

T.: Dar soacra dumneavoastră este membru PD, asta nu puteți nega.

B.Z.: Ce să fac? Vreți să mă dezic de familia mea din cauza asta? Dar dacă soacra mea era din alt partid – era în regulă? Soacra mea, doamna Aliona Serbulenco îşi are numele ei în medicină şi l-a câştigat pe timpul când eu încă învăţam ce înseamnă un dosar penal. Faptul că face parte dintr-o echipă politică nu are cum să-mi influenţeze deciziile, însă, pe timpul când a fost viceministru al Sănătăţii mi-am declarat conflictul de interese şi m-am abţinut de la orice acţiuni referitoare la acest minister. Cred că, am suficientă experienţă şi posibilitate ca să evit eventualele incompatibilităţi.

T.: Domnule Zumbreanu, sunteţi o persoană supărăcioasă?

B.Z.: Vreţi să mă supăraţi?

T.: Nu, dar a fost o afirmaţie, într-o emisiune, a unei colege de-a dumneavoastră.

B.Z.: Glumeam. Mi-a scăpat, nu am remarcat declarația. Mă mai supăr când văd oameni care își schimbă caracterul în funcție de interesele de moment, dar mai degrabă mă întristează asta, decât mă supără. Mie îmi plac oamenii și mă bucur să învăț cât mai multe de la fiecare om cu care interacționez.

T.: Funcţia de director al CNA este o funcţie prestigioasă…

B.Z.: Este una, în primul rând, responsabiă. Prestigiul îl aduc rezultatele în timp. CNA este încă o instituție destul de nouă. Dar dacă e să comparați ce nume sonore au fost investigate de Procuratura Anticorupție, cu suportul CNA, în ultimii doi ani și trimise în judecată, condamnate chiar, față de anii 2014, 2013, 2012, 2011, 2010 și așa mai departe, o să vedeți că drumul pe care ne-am pornit este bun. Dar, desigur, încă suntem departe de ce ne dorim noi să fie.

T.: Felicitări şi succese în următorii 5 ani. Vă mulţumim pentru interviu!

Cristina Pendea

Sondaj

  • Care partid acționează cel mai bine în calitate de forță de opoziție?

    View Results

    Loading ... Loading ...