[ X ]
[ X ]
Exclusiv1 Decembrie 2017 06:00

Oazu Nantoi: Statul RM a clocit un document care urmează să apară

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, cunoscutul analist politic, Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice, a fost întrebat: Ce se ascunde după declarația premierului Filip că în scurt timp Chișinăul va veni cu o viziune privind soluționarea problemei transnistrene?

„Este bine cunoscut faptul că, în septembrie anul trecut, dl. Andrian Candu a recunoscut public că RM nu are nici o strategie de soluționare a conflictului. Este bine cunoscut faptul că, în anul 2016, s-a creat o situație foarte neplăcută pentru RM și anume: Germania, care deținea Președinția OSCE, promova unele acțiuni, pe când RM spunea „Nu” și, fiind întrebată care este poziția țării noastre, RM nu putea să spună nimic. Conștientizând riscurile, în Guvernul RM, precum și în societatea civilă au apărut niște inițiative privind elaborarea unui document care ar fi prezentat poziția oficială a RM. Prin urmare, statul RM a clocit un document care urmează să apară, dar din momentul când RM este un stat capturat, din momentul când avem un Parlament mort, din momentul când statul RM nu neagă acele clișee și stereotipuri care au fost impuse de FR și acceptate de RM pe durata existenței acestei probleme, eu nu am motive să fiu prea optimist în raport cu publicarea acestui document”, a declarat el.

Oazu Nantoi a menţionat că „noi alunecăm într-un an electoral și este prea puțin probabil ca pe durata acestui an să aibă loc niște schimbări tectonice în ceea ce privește soluționarea conflictului transnistrean”. „Mai ales că şi Codul electoral, în forma lui actuală, în opinia mea, riscă să provoace haos după alegeri. Și încă o dată ne vom convinge de veridicitatea întrebării: Dacă vrem să integrăm pe locuitorii din stânga Nistrului, în ce-i integrăm, având situația când cetățenii RM de pe malul drept al Nistrului, fug din această țară?”, a mai spus el.

Notă: Varianta integrală a interviului va fi publicată de TRIBUNA pe parcursul zilei de mâne.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...