[ X ]
[ X ]
[ X ]
Exclusiv7 August 2017 06:00

Ce ar trebui să se întâmple ca în Moldova să aibă loc proteste masive

În cadrul unui clasament convenţional TRIBUNA a identificat 10 motive care ar putea da naştere unor proteste masive.

Primul motiv ce figurează în clasament este suspendarea sau anularea regimului liberalizat de vize. „Dacă UE va anula sau va suspenda regimul de vize pentru RM ca urmare a faptului că guvernarea de la Chişinău nu a luat în calcul poziţia sa privind sistemul electoral din Moldova (astfel de afirmaţii, în anumite cercuri politice din RM, se aud), aceasta ar putea da naştere unor proteste de amploare ale populaţiei. Oamenii consideră că acesta e cel mai mare beneficiu resimţit de ei în ultimii ani şi nu ar tolera să-l piardă din cauza că guvernarea nu a luat în calcul opinia UE”, notează sursa.

Al doilea motiv este revizuirea Acordului de Asociere cu UE. „Acordul de Asociere cu UE e considerat una dintre cele mai mari reuşite ale Moldovei din ultimii ani. În plus, acest Acord include şi Acordul de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător. Revizuirea lui ar fi şi o lovitură de imagine, dar şi o lovitură economică grea, resimţită şi de angajaţi, şi de angajatori. De aceea, putem presupune că aceasta ar scoate oamenii în stradă, cerând guvernării să renunţe la propriile ambiţii numai să nu admită revizuirea acestui important Acord”, se spune în clasament.

Al treilea motiv este suspendarea suportului financiar din partea UE. „E un pericol real asupra căruia ne avertizează inclusiv oficialii de la Bruxelles. Dacă Moldova va fi lipsită de suportul UE, aceasta ar putea fi un semnal şi pentru alţi parteneri de dezvoltare să trateze cu mai multă precauţie ţara noastră. Efectul ar fi resimţit la nivelul întregii populaţii şi nu e exclus că aceasta ar putea da naştere unor proteste de amploare”, se mai afirmă în material.

Notă: Versiunea deplină a clasamentului convenţional poate fi accesată la acest link.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...