[ X ]
[ X ]
Exclusiv17 Iulie 2017 17:11

Detalii neștiute despre campania de promovare a sistemului de vot proporţional pe liste deschise, lansată de Andrei Năstase

Recent, Preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a lansat o campanie de promovare a sistemului de vot proporţional pe liste deschise, drept alternativă la sistemul mixt propus PD-PSRM. În context, TRIBUNA a aflat mai multe detalii despre ce presupune nemijlocit această campanie, care sunt așteptările, dar și cât costă.

Solicitat de TRIBUNA, liderul Platformei DA, Andrei Năstase a declarat că, „spre deosebire de politicienii sistemici, în activitatea sa Platforma DA a îmbinat protestele, prin presiunea  cărora a oprit și alte furturi de miliarde,  și legalizarea capitalului dobândit ilicit, cu diverse inițiative și proiecte de reforme economice, sociale, de ordin fiscal, de combatere a corupţiei și eradicare a sărăciei, de creștere economică și siguranță în beneficiul oamenilor”.

„După ce Comisia de la Veneția și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova au spus un „nu” răspicat introducerii votului mixt al lui Plahotniuc și Dodon, Platforma Demnitate și Adevăr a venit, după cum se știe, cu cel puțin 12 propuneri de îmbunătățire a sistemului electoral proporțional. Am propus opiniei publice proiectul de îmbunătățire a sistemului electoral proporțional prin introducerea votului preferenţial, când fiecare alegător votează atât partidul său favorit, cât şi candidatul preferat din listă, diminuarea rolului șefului de partid, prin creșterea ponderii tinerilor, a femeilor, a oamenilor demni din teritoriu și din Diasporă în garniturile partinice, prin mărirea numărului de secții de votare în afara țării și a numărului de buletine destinate fiecărei secții, prin implementarea votului prin corespondență, etc. Mai mulți politicieni, dar și analiști autohtoni și europeni au apreciat ca fiind inițiative bune, necesare, venite în interesul oamenilor. Am decis să apelăm la presă și la societatea civilă pentru promovarea proiectului”, a precizat politicianul.

Potrivit lui, „campania inițiată de Platforma DA este în special una de informare a cetățenilor țării, a instituțiilor internaționale și vine să explice de ce proiectul este oportun și benefic pentru democrație și alegători”.

„În acest sens, am făcut un demers către televiziunea publică și am cerut organizarea unor dezbateri cu participarea tuturor părților interesate.  Din păcate, răspunsul a fost unul predictibil, mai ales că a venit de la conducerea unei instituții partajate politic, care, mai ales în ultimul timp, s-a transformat în cronicarul aventurilor lui Plahotniuc și a avionului său de lux. Sperăm însă că media independentă va organiza cât mai multe dezbateri asupra acestui proiect, cu atât mai mult cu cât avem deja cele mai bune referințe ale experților, comentatorilor politici și chiar ale unor lideri din spațiul european. De asemenea, am elaborat și lansat în spațiul public un spot  informativ despre proiectul nostru, spot care deja se difuzează în mass-media și pe rețelele de socializare cu titlu gratuit”, a punctat el.

Andrei Năstase a afirmat că, cheltuielile prevăzute pentru această campanie sunt simbolice.

„Încercăm să ajungem la oameni prin intermediul presei și a întâlnirilor tradiționale pe care le organizăm în teritoriu. Noi nu ne putem permite mijloacele exorbitante ale Partidului Democrat și  ale lui Plahotniuc, care, se știe, provin din banii furați de la cetățeni și încercăm cu mijloace modeste să obținem un rezultat bun. Adică să informăm populația că proiectul nostru este superior, oportun, necesar oamenilor și societății. Aș vrea să fim înțeleși corect. Preocuparea noastră de azi nu e sistemul electoral după care sunt aleși politicienii de toată mâna, preocuparea noastră e ca oamenii să trăiască în bunăstare, pace și siguranță. Din păcate, așa cum am avertizat de atâtea ori, lucru confirmat și de experții europeni, modificarea sistemului electoral actual cu unul mixt conduc către o dictatura oligarhică. Acest scenariu l-am urmărit deja în Ucraina lui Ianucovici”, a adăugat Năstase.

Potrivit lui, Platforma DA depune toate eforturile pentru mai multă democrație, mai multă transparență, dar și mai multă responsabilitate în Moldova.

„Era absolut firesc ca la proiectul de sistem electoral mixt propus de guvernarea hibrid și respins de Comisia de la Veneția să propunem o alternativă legală, constituțională, euroconformă, de îmbunătățire a sistemului proporțional, consultată și agreată de experți naționali și europeni. Aceasta ar asigura fiecărui cetățean al Moldovei posibilitatea de a-și alege reprezentantul dorit. Zilnic mă întâlnesc și discut cu oameni diferiți din întreaga țară, le cunosc problemele și părerile. Cu toții ne dorim ca această agendă impusă de guvernare în propriul ei interes să sfârșească cât mai repede, iar sistemul electoral proporțional să fie nu schimbat cu unul eșuat și la care au renunțat Romania, Georgia sau renunță Ucraina, ci îmbunătățit în interesul oamenilor.  Trebuie să se revină la grijile și nevoile tuturor locuitorilor țării. Politicienii trebuie să muncească pentru a facilita crearea de noi locuri de muncă, atragerea de investiții, creșterea economică, mărirea de salarii și pensii, etc. Să construim o țară în care să vrei să trăiești, să crești copii și să îmbătrânești alături de cei dragi”, a conchis Năstase.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Care partid acționează cel mai bine în calitate de forță de opoziție?

    View Results

    Loading ... Loading ...