[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Editorial19 Iunie 2017 07:00

Prima aniversare a lui Ilan Şor ca lider politic. O analiză la rece.

Astăzi se împlineşte exact un an de când Ilan Şor a devenit lider de partid şi practic întregul an el s-a aflat în arest preventiv (preponderent la domiciliu). Aceasta însă nu l-a împiedicat să se manifeste destul de activ în politica moldovenească.

Din start, trebuie de menţionat că Ilan Şor a fost plasat în arest preventiv practic imediat după ce a fost ales lider de partid. Aceasta i-a determinat pe colegii săi de partid să facă o legătură între aceste două lucruri şi să concluzioneze că Ilan Şor în politică devenise o ameninţare, de aceea s-a încercat neutralizarea lui.

Deja fiind în arest preventiv, Ilan Şor a făcut o minireformă în partid. Acesta şi-a schimbat denumirea (din Mişcarea „Ravnopravie” în Partidul Şor), a promovat un nou program al formaţiunii, axat pe domenii concrete de activitate, a cooptat noi membri, inclusiv în organele de conducere ale partidului.

Pe durata întregului an, s-au observat două tendinţe clare legate de Partidul Şor – transferul de imagine de la lucrurile bune făcute de Ilan Şor în Orhei către întreaga formaţiune, cu promovarea insistentă a ideii că ceea ce s-a reuşit în acest oraş poate fi transpus la nivelul întregii ţări; asocierea megaproiectului social al lui Ilan Şor (magazinele sociale din mai multe localităţi ale ţării) cu imaginea noului partid. În mare măsură, acest lucru a reuşit, Partidul Şor câştigând simpatia unei părţi a beneficiarilor de serviciile acestor magazine.

Un rol important în promovarea Partidului Şor l-au jucat alegerile prezidenţiale. Candidatul partidului, medicul Inna Popenco a fost una dintre cele mai vizibile figuri politice în acel scrutin, inclusiv datorită activismului de care a dat dovadă, dar şi accentului precum că ea ar fi un candidat al poporului, iar excluderea ei din cursa electorală pe ultima sută de metri a plasat-o în postura de victimă a unui joc politic, ceea ce iarăşi a adus anumite dividende formaţiunii politice.

Atent la detalii, pe parcursul acestui an, Ilan Şor şi echipa sa s-au străduit să combată toate atacurile de imagine în adresa sa şi să se debaraseze de toate asocierile ce i-ar fi putut aduce prejudiciu de imagine. Într-o oarecare măsură, această tactică şi-a spus cuvântul, unii specialişti în domeniu vorbind practic deschis despre faptul că imaginea Primarului de Orhei este mult mai bună decât în momentul în care s-a lansat în politică. Un rol aparte în acest sens l-a avut şi schimbarea vizibilă a tacticii lui Ilan Şor în ultimele luni – din defensivă el a trecut în ofensivă, angajând avocaţi străini, declarând practic război deschis companiei Kroll şi asigurându-şi susţinerea unor importanţi factori de decizie europeni. Toate acestea arată că Ilan Şor are o strategie strict stabilită pe care o urmează pas cu pas, lucru deloc de neglijat dacă evaluăm şansele sale de viitor.

Toate cele menţionate mai sus arată că primul an al lui Ilan Şor în calitate de lider politic a fost unul intens. Unii pot spune că anul a fost relativ bun pentru liderul Partidului Şor, alţii pot fi mai rezervaţi în acest sens. Dar, cu certitudine, în acest an, Ilan Şor a avut o prezenţă semnificativă în politica moldovenească şi în viaţa publică a ţării. Iar o astfel de prezenţă, dacă e gestionată corect, poate da şi anumite rezultate. Rămâne să vedem în ce măsură va fi ea valorificată de Ilan Şor.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...