[ X ]
[ X ]
[ X ]
Exclusiv20 Aprilie 2017 15:00

Secretarul general al PL pune punctele pe i privind sistemul electoral

Chiar dacă deputații democraţi insistă pe sistemul electoral uninominal, iar șeful statului şi socialiştii – pe sistemul electoral mixt, liberalii cred că acesta trebuie să rămână neschimbat.

Contactat de TRIBUNA, Secretarul general al PL, Ion Apostol a declarat că, PL rămâne în continuare adeptul actualului sistem electoral, care prevede alegerea deputaţilor pe liste de partid.

„Noi nu putem să susținem nici o inițiativă din partea lui Dodon, fiindcă el alt lucru nu are ce face decât valuri în politica moldovenească. De aceea, PL rămâne în continuare adeptul actualului sistem, conform listelor de partid.  În cazul în care vor vota alt sistem, deja îi privește pe ei, pe cei care vor vota. În genere, nu este clar ce fel de vot mixt poate fi, fiindcă sunt mai multe sisteme de vot mixt: în două tururi, în unul. Totodată, trebuie să cunoaștem cum are loc mecanismul de distribuire a voturilor, care sunt criteriile de configurare a viitoarelor circumscripții, cum vor fi desenate și cum va avea loc procedura de înaintare, promovare a candidaților și de organizare a întregului proces electoral, cum vor fi organizate circumscripțiile din stânga Nistrului, cum va vota diaspora. Sunt o sumedenie de întrebări”, a punctat liberalul.

Fiind întrebat dacă PL va participa la dezbateri privind sistemul electoral mixt, Ion Apostol a spus: „Desigur, noi suntem partid parlamentar, care participăm activ la tot procesul politic care are loc în RM. În cazul în care vor avea loc dezbateri, noi ne vom expune poziția la acest subiect”.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...