[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important1 Aprilie 2017 09:00

(INTERVIU) Andrei Năstase: Vom reda o nouă șansă acestei țări

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, liderul Platformei Demnitate și Adevăr (PDA), Andrei Năstase, a vorbit despre întâlnirile cu cetăţenii din Diasporă, posibilitatea unor noi proteste de amploare, relaţia actuală între PDA, PAS şi PLDM, dacă mai rămâne actuală tema alegerilor parlamentare anticipate, ce planuri are PDA pentru viitorul apropiat, dar și alte aspecte importante.

T.: Dle Năstase, ştim că aţi reluat întâlnirile cu cetăţenii din Diasporă. Ce v-a determinat să faceţi acest lucru?

A.N.: Diaspora, pentru noi, nu e ceva abstract, o statistică, colea, care vorbește de niște oameni care au plecat de la baștină în căutarea unui loc de muncă. Ar fi nedrept și simplist să gândim așa. Diaspora, pentru noi, echivalează cu țara. Aceste noțiuni se suprapun, sunt un tot întreg, sunt lucruri indivizibile.

Și nu e vorba doar de faptul că ne referim la circa o treime din populația țării și jumătate din partea activă a ei sau că, datorită remitențelor, adică muncii titanice a acestor oameni, există și se menține statul Republica Moldova.

E vorba, dacă vreți, de o parte din sufletul nostru, din sufletul meu personal, care, în permanență, este împreună cu familia mea, aflată peste hotare, și al acestui pământ, la care ținem și care ne consacră ca neam.

Tocmai din aceste motive vom fi mereu alături de grijile și nevoile Diasporei, o vom ajuta și-i vom cere ajutorul ori de câte ori va fi nevoie.

T.: Din observaţiile Dvs., ce crede Diaspora despre situaţia din Republica Moldova?

A.N.: Mă bucur foarte mult că, cetățenii noștri nu rămân indiferenți la ceea ce se întâmplă acasă, că sunt bine informați, că nu se lasă manipulați de proiecte populiste, aparent atrăgătoare, la care recurge regimul criminal Plahotniuc pentru a-și salva pielea. A fost și un răspuns prompt unor sondaje manipulatorii și făcute la comandă precum că Diaspora susține votul uninominal.

Nu pot să nu-mi manifest gratitudinea pentru modul în care a fost organizată reuniunea Diasporei de la Veneția, reprezentativitatea acesteia, modul în care s-au desfășurat dezbaterile, documentul final, adică Rezoluția adoptată, prin care, practic, s-a dat vot de blam regimului Plahotniuc și inițiativelor sale păguboase și nocive. Este de remarcat și faptul că vorbim de un exercițiu civic, fără implicarea factorului politic.

T.: În paralel, am observat că Dvs. şi colegii Dvs. au reluat vizitele în teritoriu, unde, permanent, vă întâlniţi cu cetăţenii? Ce probleme sunt invocate cel mai des de oameni?

A.N.: Vedeți că și în lipsa unor așa-numite circumscripții uninominale mi-am făcut un obicei de a merge la întâlniri cu oamenii din satele și orașele noastre, de a fi mereu cu mâna pe pulsul țării. Cine-i împiedică pe actualii parlamentari, 70 dintre care sunt din teritoriu, să meargă la întâlniri cu electoratul, să se informeze din prima sursă despre grijile și nevoile acestui popor?

În primul rând, oamenii vorbesc mai întâi și-ntâi de toate de problemele fundamentale ale țării – statul capturat, lipsa locurilor de muncă, corupția insuportabilă și sufocantă, familiile distruse în urma exodului masiv al populației, migrația tinerilor etc. Mulți dintre ei spun că se gândesc, în primul rând, la copiii și nepoții lor, care nu vor avea loc în Republica Moldova și vor pleca într-o zi peste mări și țări, dacă lucrurile nu se schimbă și nu debarcăm regimul antipopular de la putere.

Dar, firește, problema cea mare a oamenilor este sărăcia. O sărăcie lucie, pe care o simți în ochii oamenilor, fără ca ei să vorbească, neapărat, despre ea. Cetățenii noștri au fost aduși la limita genocidului social de regimul criminal, care-i fură la tarife, taxe, impozite, care le dă o pensie mizeră de 30-40 de dolari, care a ridicat prețurile și le-a topit bănuții acumulați pentru zile grele.

De foarte multe ori, în ultimul timp, sunt întrebat de oameni de ce tace Dodon, de ce nu-și îndeplinește promisiunile electorale, de ce „s-a dat” cu Plahotniuc. E un semnal că lumea noastră nu se lasă păcălită, se informează și vrea ca politicienii să se țină de cuvânt.

T.: Aţi anunţat anterior despre posibilitatea unor noi proteste de amploare. Aţi putea deschide parantezele?

A.N.: Protestul, așa cum am declarat în repetate rânduri, este arma cea mai de temut pe care o deține mișcarea anti-oligarhică. Prin proteste bine organizate am determinat publicarea raportului KROLL, am oprit jaful a încă 7 miliarde de lei, sprijiniți și de partenerii externi, am contracarat adoptarea legii de legalizare a miliardelor furate. Protestul este ceea de ce se teme până la agonie regimul. Dar trebuie să regândim strategia protestelor, astfel încât acestea să fie cât mai eficiente. Să ținem cont de politica acestei guvernări, care urmărește conservarea sărăciei în țară și, prin metodele unui regim autoritar, bagă frica în oameni.

Cu alte cuvinte, să ne amintim, în permanență, că un protest sincer înseamnă niște cheltuieli pentru participanți. Un bilet tur-retur din raioanele de nord ajunge la 100-130 de lei. Nu este puțin pentru o populație pauperizată și jecmănită. Plus, guvernanții, prin intermediul tuturor organelor de stat, aservite lui Plahotniuc, duc în teritoriu o politică de intimidare a oamenilor, care nu vor să trăiască într-un stat mafiot. Să nu uităm nici de abuzurile guvernării în raport cu protestul din 24 aprilie 2016, când regimul aproape deschis a blocat circulația transportului public în jumătate de țară, încălcând concomitent două drepturi fundamentale ale oamenilor – dreptul la libera circulație și dreptul la întruniri.

Pe de altă parte, știm că Plahotniuc și ciracii săi se ascund după perdele și așteaptă când oamenii vor pleca acasă, pentru ca ei, hoții, să se simtă în confort și siguranță. Așadar, pentru următorul protest este necesar să facem tot posibilul pentru a mobiliza întreagă societate.

T.: Mai rămâne în vigoare ideea unui front comun împotriva guvernării al diferitelor forţe politice, indiferent de poziţionarea lor pe eşichierul politic?

A.N.: Cum să nu! Parțial deja am răspuns la aceasta întrebare. În spatele acestor cuvinte, chiar dacă le numiți forțe politice, sunt cetățenii noștri care suferă la fel, indiferent dacă se află în stânga sau în dreapta eșichierului, indiferent ce limbă vorbesc sau la ce biserică merg.

După un pătrar de veac de confruntări geopolitice, de separare după lucruri și noțiuni efemere, este imperios necesar să conștientizăm că, în timp ce oamenii acestei țări erau împărțiți cu sau voia lor în două sau mai multe tabere antagoniste, arhitecții geostrategici ne-au jefuit și adus la sapă de lemn.

Urmăriți cu atenție cum și azi tandemul Plahotniuc – Dodon mizează, în permanență, pe o sterilă confruntare geopolitică, în dosul căreia fură și fură. Ce urmăresc? Împărțirea între ei a țării și transformarea acesteia într-o zonă gri a corupției și  contrabandei și o imensă spălătorie de creieri și de bani iliciți.

Sarcina lor principală este distrugerea cu orice preț a partidelor de reală opoziție,  anti-sistem, cu persoane care niciodată nu au participat la guvernare, nu sunt vulnerabile și încearcă să unească societatea în vederea soluționării problemelor reale – sărăcia, lipsa locurilor de muncă, corupția, exodul masiv al populației.

Aceste specimene provenite din același sistem se tem ca de moarte de Platforma DA, un partid anti-oligarhic și anti-sistem, care a reușit să consolideze societatea deșteptată în cadrul multiplelor acțiuni civice și politice, la proteste pașnice, civilizate, în alegerile prezidențiale.

Iată de ce, timp de doi ani, suntem atât de dur atacați, intimidați și linșați mediatic de sculele coordonatorului mafiei din Moldova, conștient de faptul că formațiunea noastră niciodată nu va face cu el nici un compromis, cu excepția alegerii penitenciarului în care își va ispăși pedepsele – acesta va corespunde în mod obligatoriu rigorilor general umane.

Totodată, Dodon, în înțelegere și cu sprijinul direct al lui Plahotniuc, face același lucru cu un alt partid și liderul acestuia, care recent l-au susținut în cadrul campaniei electorale. Iar în alegeri vine rândul și altor partide să fie lovite de tandem. Că Dodon a luptat pentru funcţia de Președinte nu în scopul demontării regimului criminal, ci pentru participarea la guvernare în comun cu Plahotniuc a unui stat capturat și jefuirea în continuare a poporului Moldovei, nu încape îndoială.

Dar ce facem noi, societate civilă, partide politice, parteneri de dezvoltare? E timpul să scăpăm de amândoi. Și vom scăpa doar unindu-ne forțele. Să începem cu cele intelectuale!

T.: Cum aţi caracteriza relaţia actuală între PDA, PAS şi PLDM?

A.N.: Este o relație constructivă, bazată pe interes național. Înțelegem foarte clar că avem, în fond, același obiectiv politic – scoaterea statului din captivitate, reîntoarcerea Moldovei pe orbita democrației și a statului de drept. Evident, fiecare formațiune își are propriile modalități de realizare a acestui obiectiv.

T.: Dacă ar fi să mai participați o dată la scrutinul prezidențial v-ați mai retrage candidatura așa cum ați procedat în toamna anului trecut?

A.N.:E o întrebare pe care şi-o pune foarte multă lume. Scrutinul prezidențial din 2016 este unul irepetabil. Retragerea din cursă a fost dictată de circumstanțele de atunci, de neretragerea altui candidat de pe aceeași parte a eșichierului politic, cu care ne aflam pe poziții egale în cadrul marjei de eroare a sondajelor.

Chiar și așa, am muncit extrem de mult în interesul oamenilor, pentru binele comun, pentru schimbare, deși nu candidam personal. Și nu regret. Doar așa am obținut minimumul necesar pentru partida democratică. Am deconspirat un tandem monstruos Plahotniuc-Dodon înainte de parlamentare. Am redat oamenilor încrederea că prin implicare și dăruire se poate, că nimic nu e pierdut.

Și sunt sigur că va veni și ziua în care, pe baza încrederii reciproce a cetățenilor și a Platformei DA, ca cel mai puternic partid de opoziție, voi candida și obține mandatul popular pentru edificarea statului de drept, a unei țări prospere pentru toți cetățenii săi, obiective ce nu mai suportă amânare.

T.: E posibilă o fuziune sau participare în bloc a PDA, PAS şi PLDM la următoarele alegeri parlamentare?

A.N.: Este o diferență semnificativă între alegerile prezidențiale și cele parlamentare. Actualmente, Platforma DA este la etapa consolidării structurilor teritoriale. După cum cunosc, procese similare decurg și la colegii noștri de la PAS. În continuare urmează să facem o analiză profesionistă și o expertiză independentă a modului în care trebuie să procedăm pentru a obține cel mai bun scor electoral și a prelua puterea pentru a face ordine în țară, așa cum am fost mandatați de Marea Adunare Națională și cetățenii deșteptați ai țării.

T.: Mai rămâne actuală tema alegerilor parlamentare anticipate? Dacă da, cum ar putea fi declanşate acestea?

A.N.: Alegerile anticipate au fost și rămân una din prioritățile noastre. Dar, cu părere de rău, acest lucru mai puțin depinde de noi. Suntem la sfârșitul lunii martie, urmează, în curând, lunile de vacanță, pe care le exploatează cu zel, pe banii contribuabililor, an de an, parlamentarii și reprezentanții de soi ai regimului. Ținând cont de faptul că partidul coordonatorului are puține șanse să acceadă în Parlament, fiind una dintre cele mai detestate formațiuni politice în toate sondajele de opinie, Plahotniuc nu poate admite alegeri anticipate, mai ales în condițiile actualului sistem electoral. De aici și marasmul legat de votul uninominal la care ne-am referit mai sus. Nici de la Președintele Dodon nu vedem multă diligență în ceea ce privește dizolvarea Parlamentului. Propunerile lui privind modificarea Constituției în vederea extinderii prerogativelor șefului statului în ceea ce ține de dizolvarea Legislativului sunt absolut utopice și agramate sub aspect juridic.

Dar, indiferent dacă vom avea anticipate sau alegeri parlamentare în termen, este important să ne pregătim exemplar și să propunem țării și electoratului o alternativă competentă, integră, în baza unui exercițiu democratic transparent.

T.: Cum credeţi că va evolua situaţia politică în continuare?

A.N.: Nu putem vorbi de evoluții. Clasa politică moldovenească este atât de compromisă, atât de coruptă, încât doar o lustrație extinsă ar mai putea rezolva lucrurile. Și aceasta poate să se întâmple cu siguranță după alegerile parlamentare, atunci când opoziția democratică va câștiga alegerile și va reda o nouă șansă acestui stat, acestei țări.

T.: Ce planuri are PDA pentru viitorul apropiat?

A.N.: Guvernările perindate din 2009 încoace au profanat ideea de integrare europeană, transformând-o într-un paravan pentru hoții, delapidări, epurări politice și reglări de conturi.

Pentru Platforma Demnitate și Adevăr, pentru cetățenii Moldovei, un scop în sine este edificarea unui stat de drept, cu justiție și economie funcțională, cu locuri de munca bine plătite, cu venituri suficiente pentru tineret și pensionari, cu siguranță personală etc., iar asocierea și integrarea nu-s decât instrumentele necesare pentru îmbunătățirea nivelului de trai al oamenilor și modernizarea Moldovei.

În acest sens, prioritatea zero a Platformei DA e combaterea corupției, sancționarea corupților și hoțiilor de toate nivelurile, lustrația și confiscarea extinsă a averilor dobândite ilicit de către judecători, procurori, miniștri și deputați etc., recuperarea miliardelor furate.

Prin măsurile noastre de deoffshorizare, demonopolizare și combatere a economiei tenebre, prin descentralizare și debirocratizare a economiei, prin micșorarea impozitelor și susținerea maximală a producătorilor autohtoni, vom realiza deschiderea reală a cel puțin 100 mii de locuri de muncă, cu dublarea salariului mediu și creșterea pensiei tuturor peste actualul minimum de existență.

În acest context, avem foarte multe lucruri de făcut, în special după ce Congresul II extraordinar al Platformei Demnitate și Adevăr a identificat și aprobat principalele direcții de activitate – construcția de partid, promovarea pe înțelesul oamenilor a programului partidului, care conține toate reformele necesare pentru țara noastră, organizarea unor acțiuni eficiente de contracarare a derapajului antidemocratic al actualului regim, inclusiv prin desfășurarea unor manifestații populare de protest. Ne vom preocupa de protecția tuturor oamenilor nevinovați, care au participat la proteste și sunt la ora actuală hărțuiți și intimidați de lichelele regimului autoritar. Vom depune eforturi pe toate planurile pentru a urgenta anchetele internaționale, ce vizează jaful miliardului, vom deconspira în continuare trucurile și jocurile dezgustătoare urzite de Păpușar și Dodon.

Conștientizăm că prăpastia în care a fost aruncată țara de către regimul Plahotniuc se adâncește pe zi ce trece, de aceea vom face tot posibilul pentru a demasca și bloca tentativele acestuia de a scăpa de judecata poporului. Îi vom asigura lui Plahotniuc cel mai echitabil și transparent proces judiciar, pe baza căruia îi vor fi confiscate toate averile ilicit dobândite.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...