[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important29 Ianuarie 2017 08:00

(INTERVIU) Constantin Ţuţu: Îi admir pe cei care-și construiesc cariera politică gândindu-se la oameni și la nevoile lor

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, deputatul democrat, Constantin Ţuţu a povestit de ce a cedat recent centura de campion mondial KOK, ce carieră politică îşi doreşte, ce crede despre funcţiile importante în stat, despre Guvern, despre şansele opoziţiei etc.

T.: De ce ați decis să încheiați cariera de sportiv profesionist și să vă dedicați politicii?

C.Ț.: Cred că ar trebui să fac o precizare. Nu m-am retras definitiv din sportul profesionist. Am decis să iau o pauză, amintindu-vă că am cedat recent centura de campion mondial KOK lui Aurel Ignat. Asta îmi permite să mă dedic mai mult activității legate de partid.

T.: Ce carieră politică vă doriți? Care e punctul ei culminant?

C.Ț.: Îmi doresc să ajut oamenii. Pentru mine nu contează funcțiile, pentru mine contează ca fiecare cetățean, care locuiește în Republica Moldova, să ducă o viață decentă.

T.: Ce funcție în stat ați vrea să ocupați? V-ar tenta eventual să faceți parte din Guvern, să fiți Ministrul Tineretului și Sportului?

C.Ț.: Sunt în general un om liber și îmi place să mă ghidez în viață de principiul „Fii bun în ceea ce faci”. Dacă te ții de această regulă, la un moment dat nu va mai fi nevoie să te prezinți. Te vor prezenta faptele tale. Deci, îmi place să muncesc alături de echipa mea de la PD. Nu am pretins niciodată la funcția la care vă referiți și am suficiente idei pentru a îmbunătăți acest domeniu, care pot fi realizate și fără a accede la această poziție.

T.: Dacă se va modifica sistemul electoral, veți candida în circumscripții uninominale sau pe liste de partid?

C.Ț.: O să vedem la momentul respectiv.

T.: Ce s-ar întâmpla în opinia Dvs. dacă Vlad Plahotniuc ar ajunge Prim-Ministru?

C.Ț.: Eu mai rar comentez situații ipotetice și niciodată nu dau pronosticuri, așa cum fac unii comentatori din sport… sau din politică. Putem comenta lucrurile care deja se petrec. Iar în prezent vedem un Guvern democrat, un Guvern care a venit cu realizări foarte bune și care demonstrează competență și profesionalism.

T.: Aveți idoli în politică?

C.Ț.: Nu pot vorbi de idoli în politică, dar îi admir pe cei care-și construiesc cariera politică gândindu-se la oameni și la nevoile lor. Eu am crescut la țară, printre oameni simpli și știu cât de greu își duc mulți viața. Mulți politicieni vin în campaniile electorale și amăgesc cu promisiuni, apoi uită de oameni. Sunt însă și politicieni care îi respectă pe oameni și de aceea ei mai mult pun accent pe fapte concrete. Acesta este modelul meu de om politic.

T.: Ce șanse credeți că are opoziția din RM în continuare?

C.Ț.: Asta chiar depinde doar de ei.  În primul rând, toți au șansa să se exprime, așa cum este normal, așa cum este democratic.

Problema lor ține de calitatea lucrurilor pe care le exprimă în spațiul public. Și opoziția neparlamentară, dar și unii deputați din opoziție se aseamănă prin faptul că ei doar atacă fără probe, aruncă cu noroi și nu își asumă răspunderea pentru nimic în țara asta, nici măcar pentru minciunile pe care le spun oamenilor. Eu zic că e păcat, pentru că nu poți urca în viață prin minciuni și prin manipulare. Ca să ajungi undeva este nevoie să și construiești, să vii cu soluții, să ai unele realizări.

T.: Dacă vi s-ar acorda această șansă, pe ce politician l-ați invita în ring pentru luptă?

C.Ț.: Cu siguranță, pe rusul Nicolai Valuev.

T.: Ce planuri pentru viitorul apropiat aveți?

C.Ț.: În plan personal, aș vrea să-mi fac o familie. În cel profesional, să susțin mai multe proiecte pentru oameni.

Anastasia Borta

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...