[ X ]
[ X ]
16 Ianuarie 2017 06:00

Lider de partid: „Un mare pericol planează în acest moment asupra sistemului politic”

Președintele Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr” (PPDA), Andrei Năstase atenționează societatea asupra unui mare pericol care planează în acest moment asupra sistemului politic al Republicii Moldova. Declarația a fost făcută pentru TRIBUNA.

„După mai multe informații de care dispunem, Vlad Plahotniuc pune la cale un plan de modificare a Codului Electoral prin introducerea unui sistem electoral mixt. Acest sistem presupune ca 50% din parlamentari să fie aleși pe liste de partid, iar ceilalți 50% să fie aleși în baza circumscripțiilor uninominale. Acest sistem îi va permite oligarhului să-și promoveze, pe banii furați de la populație, marionetele în calitate de candidați aparent independenți, după care aceștia vor fi preluați en-gros în Parlament de către Plahotniuc imediat după alegeri. Oamenii ar putea să-i voteze în circumscripții crezând că votează politicieni de opoziție, după care aceștia vor trece în tabăra regimului criminal”, a precizat el.

Potrivit lui, schimbarea sistemului electoral este unica șansă a guvernării de a se menține la putere în urma alegerilor parlamentare și doar dacă îi reușește modificarea legii electorale, ei ar putea provoca anticipatele.

„Altfel, având actuala majoritate parlamentară confortabilă, nu va risca așa cum a procedat la prezidențiale. Dacă îi vom permite să modifice Codul electoral, atunci riscăm ca acest regim să supraviețuiască politic prin fraudă și corupere așa cum ne-a obișnuit până acum. Nu avem dreptul să admitem acest lucru, un adevărat pericol pentru democrația moldovenească, și afirm asta  fără nicio exagerare.  De aceea, vom face apel la toate forțele sănătoase din societate, pentru a-l împiedica să adopte asemenea modificări la Codul electoral”, a punctat politicianul.

Andrei Năstase a amintit că, în data de 20 decembrie, anul trecut, a venit cu 10 iniţiative de ordin social-economic, reformator şi anticorupţie.

„Printre iniţiativele propuse de către noi s-au numărat: abrogarea legii miliardului, renunţarea la schema procurării energiei electrice de la dubioasa firmă offshore din Tiraspol, demiterea actualului procuror general, neadmiterea adoptării legii privind amnistia fiscală a bunurilor şi capitalului, dar şi interzicerea ridicării vârstei de pensionare şi a stagiului de pensionare. Până la acest moment, guvernarea, sub presiunea partenerilor de dezvoltare și a somațiilor noastre de protest, a renunțat temporar la adoptarea  legii  privind amnistia fiscală a bunurilor şi capitalului. Cu toate acestea, există riscul ca regimul ilegitim să adopte această lege în viitorul apropiat. Celelalte revendicări au fost tratate cu aroganță și cinism”, a afirmat Năstase.

Andriana Cheptine

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...