[ X ]
[ X ]
Exclusiv25 Noiembrie 2016 06:00

Vizitele Președintelui Nicolae Timofti în peste patru ani de mandat!

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti în cei peste patru ani și jumătate de mandat, a efectuat 32 vizite peste hotarele țării.

După cum informează TRIBUNA, în primul an de mandat (2012), Nicolae Timofti a efectuat opt vizite peste hotarele Republicii Moldova. Astfel, prima vizită a fost la finele lunii aprilie, la Bruxelles. Ulterior, la începutul lunii mai, Președintele Timofti, a efectuat o vizită oficială în România, la invitația omologului său român, Traian Băsescu. La fel, în luna mai, Nicolae Timofti a mai întreprins o vizită de lucru la Kiev, în Ucraina, la invitația Președintelui ucrainean, Victor Ianukovici, dar și a o vizită la Moscova, Federaţia Rusă, cu ocazia reuniunii informale a Consiliului Şefilor de State membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI). În luna iunie 2012, Nicolae Timofti a participat la Summit-ul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), care s-a desfăşurat la Belgrad, Serbia, dar și s-a aflat într-o vizită oficială de două zile la Istanbul, Turcia, cu ocazia Summit-ului aniversar al Organizației pentru Cooperarea Economică la Marea Neagră. În finele lunii septembrie, Președintele Timofti a fost la New York, unde a avut loc cea de-a 67-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, iar ultima vizită din 2012, a fost în octombrie, la Strasbourg.

În 2013, Nicolae Timofti a efectuat cinci vizite de lucru. În iunie, Președintele Nicolae Timofti a participat la Summit-ul șefilor de stat din Europa Centrală în Slovacia, Bratislava. În iulie, a participat la ceremoniile consacrate aniversării a 1025 de ani de la creștinarea Rusiei Kievene. În octombrie, Preşedintele Timofti a participat la Summit-ul șefilor de stat ai Comunității Statelor Independente, care s-a desfășurat în capitala Republicii Belarus, Minsk. În începutul lunii decembrie, Nicolae Timofti a efectuat o vizită la București, România, iar la finele lunii a fost într-o vizită oficială în Republica Turcia.

În anul 2014, Președintele Nicolae Timofti a efectuat iarăși opt deplasări. În luna martie – la Iași, România. În aprilie, a avut două deplasări: o vizită oficială în Polonia, Varșovia, voievodatul Lodz, dar și a participat la Summit-ul aniversar al Parteneriatului Estic, care a avut loc la Praga, Republica Cehă.  În luna iunie, la fel a avut două deplasări: Președintele a participat la Kiev, la ceremonia de învestitură a Președintelui ales al Ucrainei, Petro Poroșenko, dar și a participat la Summit-ul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est, care a avut loc la București, România. În luna iulie, Președintele Timofti, a avut la Sofia, o întrevedere cu Președintele Republicii Bulgaria, Rosen Plevneliev. În august, Președintele Nicolae Timofti a participat la ceremonia de învestire în funcție a Președintelui ales al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a avut loc în capitala Turciei, Ankara.  Anul 2014, Timofti l-a încheiat cu deplasarea de la Minsk din octombrie, unde a participat la Summit-ul șefilor de stat ai țărilor-membre CSI.

În anul 2015, Nicolae Timofti a întreprins alte opt deplasări peste hotarele Republicii Moldova. În luna februarie – la Kiev, unde a participat la „Marșul Demnității”, iar în aprilie – la Așgabat, Turkmenistan. În luna mai, Președintele a întreprins două vizite: a participat la lucrările Summit-ului Parteneriatului Estic din capitala Letoniei, Riga, dar și la Summit-ul șefilor de stat și de guvern al Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), care a avut loc în capitala Albaniei, Tirana. Două deplasări el a avut și în luna iulie, una fiind la Suceava, România, iar a doua în Republica Belarus. Ulterior, în luna noiembrie a participat la Conferinţa  Părţilor la Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP 21), care s-a desfășurat în capitala Republicii Franceze, Paris. Nicolae Timofti a încheiat anul 2015, cu o vizită în Turkmenistan, Așgabat.

În anul 2016,  Președintele Timofti a întreprins trei vizite. Una – la începutul anului, mai concret în februarie la București. Ulterior, la finele lunii mai – începutul lui iunie, la Sofia, Bulgaria, în marja Summit-ului Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP). Iar ultima deplasare în calitate de Președinte a fost în august – Nicolae Timofti și soția sa, Margareta au adus  un ultim omagiu Majestății Sale Regina Ana a României și au prezentat condoleanțe Familiei Regale îndoliate la Castelul Peleș, Sinaia.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...