[ X ]
[ X ]
Important13 Octombrie 2016 16:19

Studenţii nu vor putea vota la locul de studii pentru alegerea Preşedintelui

Proiectul pentru asigurarea dreptului studenţilor de a participa la alegerile prezidenţiale nu a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei Parlamentului, prin urmare studenţii nu vor putea vota la locul de studii pentru alegerea Preşedintelui la 30 octombrie.

După cum relatează TRIBUNA, iniţiativa înaintată de deputatul Valeriu Ghileţchi nu a întrunit numărul necesar de voturi, fiind susţinută doar de deputaţii neafiliaţi, fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova şi a Partidului Liberal. Împotriva iniţiativei legislative au votat Partidul Democrat, Partidul Comuniştilor şi Partidul Socialiştilor.

În urma discuțiilor pe care le-a avut la Comisia Electorală Centrală, în data de 12 septembrie, deputatul Valeriu Ghileţchi a înregistrat un proiect de lege pentru modificarea Codului electoral aşa cum s-a procedat şi în cazul Alegerilor Parlamentare din 2014.

„Din păcate, modificarea dată nu a fost inclusă pentru alegerilor prezidențiale, deoarece la acea etapă Președintele era ales de Parlament. Având în vedere că în urma deciziei Curții Constituționale Președintele va fi ales în mod direct, consider oportun extinderea prevederii ce ține de locul de votare pentru elevi și studenți exact ca și în cadrul alegerilor parlamentare. În Republica Moldova există peste 100.000 de tineri care își fac studiile în localități diferite decât cele în care au domiciliul. Prin urmare este necesară asigurarea condițiilor optime pentru ca aceștia să-și poate exercita dreptul fundamental de a alege. Îmbunătățirile aduse vor permite elevilor și studenților să voteze, în baza documentelor justificative, în orice secție de votare deschisă în localitatea în care își efectuează studiile, completând o declarație pe propria răspundere privind abținerea de la votarea multiplă”, susţine deputatul Valeriu Ghileţchi.

Amintim că în anul 2013, la inițiativa unui grup de deputați, Codul Electoral a fost modificat pentru a asigura participarea elevilor și studenților la alegerile parlamentare, în funcție de locul unde sunt înmatriculați în instituția de învățământ. Pentru Alegerile Parlamentare din 30 noiembrie 2014, studenţii au putut vota în localităţile unde îşi fac studiile.
Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...