[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Breaking news3 Octombrie 2016 14:11

Avocatul Poporului subscrie solicitării către Președintele Timofti de a nu promulga pachetul de legi asumat de Guvern

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, s-a sesizat din oficiu privind asumarea de către Guvern a răspunderii pentru pachetul de legi cu privire la sistemul bancar și subscrie apelului lansat de un grup de persoane către preşedintele ţării, Nicolae Timofti, prin care se solicită şefului statului să nu promulge pachetul de legi menţionate.

După cum comunică TRIBUNA, cu referire la un comunicat de presă, Ombudsmanul consideră că „pachetul de legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspundere în faţa Parlamentului nu corespunde prevederilor art. 5 din Legea privind actele legislative nr. 780-XV din 27.12.2001, care stipulează că apărarea drepturilor, libertăţilor, intereselor legitime ale cetăţenilor, egalitatea şi echitatea socială, precum şi compatibilitatea cu legislaţia comunitară, constituie o condiţie obligatorie a oricărui act legislativ. La fel, aceste legi nu corespund cerinţelor calităţii şi previzibilităţii unui act legislativ”.

Totodată, Avocatul Poporului consideră că pachetul de legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspundere în faţa Parlamentului necesită a fi examinat suplimentar, cu implicarea largă a societăţii, a experţilor naţionali şi internaţionali din domeniu, pentru a nu se admite atingerea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor Republicii Moldova.

Ombudsmanul subscrie apelului lansat de un grup de persoane către preşedintele ţării, Nicolae Timofti, prin care se solicită şefului statului să nu promulge pachetul de legi menţionate.

„În cazul în care Nicolae Timofte nu va da curs acestei iniţiative, Ombudsmanul este dispus să recurgă la pîrghiile prevăzute de Legea nr. 52 cu privire la Avocatul Poporului pentru a asigura apărarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor”, se spune în declarația Avocatului Poporului.

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...