[ X ]
Exclusiv16 Mai 2019 06:30

Valentina Buliga despre interdependenţa dintre sistemul de asigurări sociale şi factorii economici şi demografici 

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Valentina Buliga, directorul general al Casei Naţionale de Asigurări Sociale, s-a referit şi la interdependenţa dintre sistemul de asigurări sociale şi factorii economici şi demografici. 

„Funcţionalitatea sistemului de asigurări sociale depinde în primul rând şi de situaţia economică din ţară. Cu cât mai dezvoltată e economia şi cu cât mai mulţi angajaţi avem, cu atât mai mari sunt defalcările în bugetul asigurărilor sociale de stat şi, respectiv, cu atât avem mai multe posibilităţi de a susţine pensionarii, beneficiarii de indemnizaţii, de alte plăţi sociale”, a declarat ea.

Valentina Buliga a spus că, de asemenea, funcţionalitatea sistemului e în strânsă corelare cu indicatorii demografici.

„Dacă gradul de îmbătrânire creşte, respectiv, creşte şi presiunea pe bugetul asigurărilor sociale. Dacă numărul celor apţi de muncă ce pleacă peste hotare creşte, iarăşi e o presiune în plus pe bugetul asigurărilor sociale, pentru că aceşti oameni achită impozite în altă ţară sau nu le achită deloc, ceea ce scade din posibilităţile noastre de a-i susţine pe beneficiarii de plăţi sociale. Sau, dacă scade natalitatea, iarăşi vedem o problemă care în perspectivă va spori presiunea pe bugetul asigurărilor sociale”, a spus ea.

Potrivit spuselor sale, acestea pot fi considerate probleme doar ale CNAS sau ale cuiva anume. „Sunt probleme generale, soluţionarea cărora eu o văd doar printr-o muncă comună în echipă şi, apropo, în aceste direcţii se lucrează enorm şi avem rezultate concrete”, a declarat directorul general al Casei Naţionale de Asigurări Sociale.
Întrebată ce are în vedere, ea a precizat că, chiar în ajunul Sărbătorilor Pascale s-a lansat o nouă etapă a programului „PARE 1+1”. „E un program important care-i ajută pe conaţionalii noştri de peste hotare să investească în afaceri acasă, să creeze locuri de muncă şi să contribuie la dezvoltarea economiei. Noi privim lucrurile în perspectivă şi înţelegem că aceasta se va răsfrânge benefic şi asupra bugetului asigurărilor sociale, a capacităţii noastre de a spori suportul pentru beneficiarii de plăţi sociale”, a declarat Valentina Buliga.

Ea a invocat şi alt exemplu – programul „Prima Casă”, recent fiind lansat „Prima Casă – 4”. „Beneficiind de suport în cadrul acestui program în procesul de achiziţionare a propriei locuinţe, oamenii renunţă să mai plece din Moldova. Rămân acasă şi, indirect, devin partenerii noştri în soluţionarea problemelor de ordin social”, a spus Valentina Buliga.

„O dovadă că lucrurile trebuiesc privite în complex sunt şi majorările de pensii, dar şi acel ajutor social care se acordă periodic – înainte de sărbătorile de iarnă, înainte de sărbătorile Pascale etc. Creşte economia, respectiv, sporesc şi posibilităţile de a majora volumul plăţilor sociale ce se fac. Aceste exemple arată că suntem pe calea cea bună şi că trebuie să muncim în direcţia respectivă în continuare şi totul va fi bine”, a adăugat ea.

Notă: Varianta integrală a interviului poate fi accesată la acest link.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...